Ћирилица Latinica
04.02.2019.
Kultura

Milaković gostovao u Nikšiću

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Iskreni, pravi, jedini poeta je gospod Bog, znači ne treba slaviti slugu nego gospodara. Trudim se i čini mi se da se ne gordim u svemu tome što mi je Bog dao. Prilazim tome jednostavno, prosto, kako živim tako se i ponašam, istakao je Milaković

******************************************************************

Naš priznati pjesnik, Neven Milaković, gostovao je u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe” u Nikšiću gdje je brojna publika imala priliku da se upozna sa njegovim bogatim stvaralaštvom. Autor je više zbirki poezije, a njegove pojedine pjesme prepjevali su u svojim kompozicijama muzičari, dok je „Vila sa Košara” postala himna koju izvode horovi. Autorske večeri sve rjeđe organizuje, a i kada se to dogodi na njima njegova poezija govori o njemu.

"Rob sam poezije i trudim se da se ne služim poezijom nego da joj služim. Zato na mojim večerima nema mnogo priče jer, čini mi se, pametnije je prepustiti poeziji da govori o pjesniku", smatra Milaković, koji je duže od dvije decenije stanovnik Bara.

Među zbirkama nekoliko ih je sa duhovnim pjesmama, a autor kaže da često „sebe uhvati” u promišljanju da ti stihovi u stvari i nijesu njegovi.

"Vjerujem da je sve to od Boga, iskreni, pravi, jedini poeta je gospod Bog, znači ne treba slaviti slugu nego gospodara. Trudim se i čini mi se da se ne gordim u svemu tome što mi je Bog dao. Prilazim tome jednostavno, prosto, kako živim tako se i ponašam", istakao je on.

Mnoge pjesme sabrane u zbirkama posvetio je svojoj rodnoj Podgorici, ali Milaković pjeva i o jamama, Jasenovcu, svetiteljima, kafani, svojoj preminuloj dragoj posvetio je zbirku „Cvijeće dobra” koju je krajem prošle godine objavila Književna zajednica „Vladimir Mijušković” iz Nikšića. Pjesnik je istakao da nije član ni jednog književnog udruženja jer smatra da je pjesma iznad svega, a njegove su odavno pronašle put do čitalaca.

Program večeri vodila je Slavica Petković, autor i njegov prijatelj glumac Dragiša Simović govorili su poeziju, a učešće je uzeo i mladi frulaš Radovan Suknović.

 

Neka svako pogleda sebe u ogledalo

Pripada onima koje ne zanimaju dogovori, pregovori ili honorari, i sretan je što ne živi od onoga što piše.

"Prosto ne želim da prodam nešto što mi je dragocjeno i sveto. Ponavljam, sva se pitanja vrte oko toga služimo li se poezijom ili služimo li poeziji, služimo li se srpstvom ili mu služimo, služimo li se vjerom ili joj služimo. Neka svako pogleda sebe u ogledalo, ja još uvijek sebe gledam bez imalo stida", naglasio je Milaković.

www.dan.co.me 

 

Komentari
Драгана
Драгана: Ријетко племенит човјек и истински пјесник. Међу нашим највећим живим пјесницима. Мада из скромности се тако не понаша, нити тако мисли.
07.02.2019 00:54
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar