Ћирилица Latinica
19.03.2018.
Kultura

Predstavljena Čurovićeva knjiga posvećena momišićkim velikomučenicima

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

U sutomorskom Parohijskom domu sinoć je održano književno veče Mr Slobodana Čurovića Apisa, na kojem je promovisana njegova knjiga „Duše Hristovidne“, posvećena Svetim momišćkim velikomučenicima, čiji je izdavač podgorički Književni klub „Marko Miljanov“. 

Organizatori su bili Srpska narodna čitaonica – Bar i Uskočko pjesničko-guslarsko društvo „Petar Kršikapa“, a riječ je o ostvarenju iz Čurovićevog projekta „Svetosavnici“.

Moderator večeri, novinar Milenko Jovanović,  kazao je da predstavljanjem književnih ostvarenja priznatih  pisaca koji stvaraju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, Srpska narodna čitaonica Bar nastoji da se izdigne iznad vremena koje afirmiše kvazi-književnost i destruktivni književno-umjetnički izraz, jeftin populizam i surovi materijalizam.

„Upravo je Slobodan Čurović sa svojim ostvarenjima prototip književnika koji je najbolji sinonim za to što smo postavili kao svoj cilj. Riječ je o autoru velikog broja značajnih književnih ostvarenja, i čovjeku koji svojim vrlim stvaralaštvom na najbolji način čuva i afirmiše pismo i jezik koji su obilježili cijelu istoriju Crne Gore“ – kazao je Jovanović.

Po njegovim riječima, ideologija kojoj Čurović tako snažno pripada, stvorila je Crnu Goru i kroz vjekove joj pronosila slavu.

„Danas ta časna, stamena, zdrava i jedina časna ideologija se odupire namjeri da se Crna Gora poništi i pretvori u svoju suprotnost. U nekakav Montenegro koji bi vrednovao nemoral, izdaju, blud, i sve što negira crnogorsku prošlost i njene najsvjetlije trenutke“ – dodao je Jovanović.

On je kazao da je Čurovićeva knjiga „Duše Hristovidne“ prva knjiga pjesama posvećena Svetim momišićkim velikomučenicima, podsjetivši da su 40 učenika i dva učitelja, u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa 1688. godine živi spaljeni od strane vojske skadarskog Sulejman paše, kao znak odmazde zbog turskih poraza od Brđana toga vremena.

O knjizi je govorio i književnik Hadži Radovan Radović, izrazivši divljenje jer je autor, na samo njemu svojstven način došao do imena svih stradalih velikomučenika, i svima, briljantnim stihom, uz imena „dopisao“ osobine „samo Hristu vidne“ .

„Ovo je poduhvat kojim se Čurović na veličanstven način odužio otedžestvu, pravoslavlju i precima, a nas sve mnogo zadužio. Utoliko je ovo njegovo djelo vrednije i značajnije“ – kazao je Radović.

Kako je govoreći o knjizi kazao književnik Nikola Čudesni Nenezić, Čurović je na gotovo nevjerovatan način,  duhovno opisao kako su se djela velikomučenika sjedinila sa životom i smrću, koja ih je zadesila u cvijetu mladosti.

Autor je ovu prilično zabrovaljenu bol uzburkao, i postavio je na „bijelu ležaljku“.

Kroz košmar zatvarajući oči vidio je ugašenu mladost, čuo glasove koji zamiru u šaptaju bola koji i sam doživljava. Vidio je bespomoćna bijela tijela koja prkose nečovječnoj osmanlijskoj sili dok gore u ognju, tužno, a kako drugačije, izgovarajući njihova imena – kazao je Nenezić.

Kao gost književne večeri nastupio je pjesnik Božo Vučić, dok su se u revijalnom dijelu programa predstavili barski stvaraoci Miladin Trifović Metohijski, Miško Vučinić i Vasilije Janković.

Autor Slobodan Čurović, obratio se publici u Sutomoru konstatacijom da je „svaka stranica naše istorije krvava okapnica i propratnica“.

„Naše mučilo i grčilo, crnog progledanja, ovjerena jataganima i bodežima, kajišanja kože i nataknutih glava, vatrogonstvom i mrziocima potpirivana“ – kazao je Čurović, napominjući da su se „zato kod nas više tragike rađale i kidisale nego rođenja života, pri čemu svaka nevina, imena i bezimena žrtvenica je dokaz upisa u vječnu knjigu i dokaz da je Bog živ“.

Kako je kazao, momišićki svetonosni tajnočuvci  i danas neumrli drže čas, „vatrilicom okica, nevinošću nevena za podsjet u nedan nekih krvavih tešanja“.

Paroh sutomorski Marjan Pektovski, kazao je da nije slučajnost da se promocija Čurovićeve knjige posvećene momišićkim velikomučenicima dešava u vrijeme kada se obilježava još jedan praznik posvećen mučenicima.

„Proslavljajući 40 mučenika Sevastijskih, sjećamo se i naših velikomučenika momišićkih. Čast je Parohije spičansko-mišićke, što se knjiga posvećena momišćkim velikomučenicima promoviše upravo u našem Parohijskom domu, gdje se inače sabiramo sličnim svečanim povodima – kazao je paroh sutomorski.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari
Krsto
Krsto: Milenko je u svakoj corbi zaprska.
19.03.2018 17:18
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar