Ћирилица Latinica
30.08.2018.
Kultura

Ranku Radoviću „Hatišerif knjaza Miloša Obrenovića“

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Glasoviti srpski pjesnik i književnik Ranko Radović, rođeni Bjelopoljac, ljetnji stanovnik Bara, a stalno nastanjen u Kanadi, ovogodišnji je laureat i nosilac „Hatišerifa knjaza Miloša Obrenovića" na književnom konkursu "Dani Miloša Obrenovića" u Gornjoj Dobrinji.

Na tradicionalni književni konkurs „Dani Miloša Obrenovića“, objavljenog za 2018. godinu, prispjelo je preko 40 bibliografskih jedinica koje su odgovarale svrsi i namjeri ustanovljenih zadataka konkursa da izdvoji i nagradi najbolje književne radove čija tematika, sadržina i poruke, prvenstveno sadrže rodoljublje, nacionalnu posvećenost, odanost i poštovanje srpskog nacionalnog bića, njegove istorije, korijena, moralnih načela, tradicije, posebnosti, značajnih događaja i likova, saznaje RTS od žirija za dodjelu nagrada.

Žiri je jednoglasno odlučio da ovogodišnji laureat i nosilac „Hatišerifa knjaza Miloša Obrenovića“  bude glasoviti srpski književnik, pjesnik i poslenik kulture Ranko Radović iz Kanade, autor preko 40 izdanja knjiga poezije. Ovaj pjesnik je zastupljen u četrdesetak antologija i izbora poezije u zemlji i inostranstvu.

Pored prevedenih knjiga, pjesme su mu prevođene na mnoge svjetske jezike. Ranko Radović je dobitnik više povelja, priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu.

Radović nije krio zadovoljstvo još jednom u nizu nagrada, koje potvrđuje da je jedan od najboljih živih srspskih pjesnika. Svečanost dodjele je 16. septembra, u 10 časova u porti Crkve i rodnom mjestu knjaza Miloša Obrenovića, Gornjoj Dobrinji, kod Požege.

Organizatori su Crkvena opština Gornja Dobrinja, TO Požega, Opštinska uprava Požega, Ministarstvo kulture Republike Srbije i UKS – Zlatiborski okrug.

Radović je i ovog ljeta učestvovao na brojnim književnim događajima u Baru, Sutomoru, Podgorici, Bijelom Polju i drugim mjestima u Crnoj Gori i regionu.

Njemu se u oktobru dodjeljuje još jedna značajna nagrada - Gramata i Zlatna medalje „Mihail Jurjevič Ljermontov“, koju dodjeljuje Ruska akademija nauka i umjetnosti.

Ostale nagrade

„Pero knjaza Miloša Obrenovića jednoglasno“ je dodijeljeno mladom pjesniku Milošu Brkiću iz Požege za ukupno književno stvaralaštvo, a "Svitak knjaza Miloša Obrenovića" se ove godine dodjeljuje piscu, istoričaru, publicisti i hroničaru Milošu Jeftiću iz Peći, za ukupan doprinos književno-informativnoj istini o zbivanjima na Kosovu i Metohiji - kaže se u obrazloženju žirija čii je predsjednik bio doc. dr Rade Vučićević.

Svečanost dodjele je 16. septembra 2018. godine, u porti crkve i rodnom mestu knjaza Miloša Obrenovića, u Gornjoj Dobrinji.

Komentari
List Crne Gore
List Crne Gore: A gdje su prvjenci poezije i proze iz Bara. Nekada bjehu mladjani kada su stidljivo darivali " svojima" knjige, sada su uveliko protutnjali pola vijeka. Da, mozda u Baru treba i vijek da prodje da se valjanih sjetimo. Uz svo postovanje i zasluzene cestitke gospodinu Radovicu i svim dobitnicima nagrada.
05.09.2018 15:11
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar