Ћирилица Latinica
19.09.2022.
Kultura

Lončar u Sofiji na festivalu poezije

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” pjesnik Labud N. Lončar iz Bara predstavljaće Crnu Goru na Međunarodnog festivalu poezije „Sofijske metafore” koji je ove godine dio Kulturnog kalendara prijestonice Bugarske.

„Sofijske metafore“ biće održane 24 i 25. septembra i četvrtu godinu zaredom sofijske ulice pretvoriće se u poetski forum za otkrivanje kulturnog nasljeđa i raznolikosti Sofije.

Pjesnici učesnici će široj sofijskoj publici predstaviti djela nastala tokom festivala, kako na svom maternjem jeziku, tako i u bugarskom prevodu.

Festival se realizuje uz podršku Direkcije „Kultura” sofijske opštine, Mađarskog instituta za kulturu – Sofija, Udruženja „Besplatna sofijska turneja”, Muzeja istorije Sofije i kao takav veoma je važan događaj na međunarodnoj mapi kulture.

"Ovo je moj prvi susret sa Sofijom i unaprijed se radujem što ću upoznati taj divni grad i ljude u njemu" - kazao je Lončar.

Na ovogodišnjem festivalu nastupaju pjesnici, prevodioci i kulturni menadžeri iz Ukrajine, Rumunije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Turske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Velike Britanije i Bugarske.

Posebno učešće na festivalu imaće i učenici specijalističkog časa književnosti Privatne njemačke jezičke gimnazije „Erih Kestner“ u Sofiji.

Poete učesnici festivala, pored Lončara, još su i Peter Šrager i Radu Vanču iz Rumunije, Ljudmila Đadčenko (Ukrajina), Safeta Osmičić (Bosna i Hercegovina), Tom Filips i Džejms Eplbi iz Velike Britanije, Borče Panov i Danijela Andonovska-Trajkovska iz Sjeverne Makedonije, Zoltan Čehi (Mađarska), Efe Dujan (Turska), te bugarski pjesnici Roza Bojanova, Natalia Nedialkova, Vili Koleva, Petar Čuhov, Anastasija Stoeva, Kalojan Hristov i Ivan Hristov.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar