Ћирилица Latinica
18.07.2022.
Kultura

Stihovi Nevena Milakovića "zakvašeni" Hristovim vaskrsenjem

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Pjesnik Neven Milaković predstavio je u petak veče svoje stvaralaštvo publici na platou hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru. Na autorskoj večeri govorio je protojerej Predrag Šćepanović, a u programu je učestvovala i umjetnica Branka Zečević.

“Uvijek je lijepo biti ovdje u Baru, kojeg sam zavolio još kao dječak čitajući ‘Tajne stare tvrđave’, ‘Tajne starog Rapa’, ‘Školjku iz zavičaja’, ‘Igralište u parku’, našeg velikog pisca Milenka Ratkovića koji ima 92 godine i kome želim dobro zdravlje. On je prije dva mjeseca dobio nagradu ‘Marko Miljanov’, a moj je omiljeni dječji pisac, kroz kojeg sam zavolio i ovaj grad. Kada je bila litija Svetog Jovana Vladimira, Neven i ja smo ga posjetili i bio je jako dirnut što eto, tamo neki sveštenik iz Podgorice, pamti sve ove njegove knjige. Ja želim da Nevena u 92. godini pamte bolji i pozvaniji od mene po negovim knjigama“, kazao u u uvodnom obraćanju protojerej Predrag Šćepanović.

Između ostalog je istakao i da Milaković „piše iz duše“, te „zato njegova djela nisu velika po obimu.“

„Ako kažemo da je Milutin Bojić napisao samo devet pjesama, ili Laza Kostić 45, onda nalazimo opravdanja u tome što on ne pravi hiperprodukciju svojih stihova, nego upravo čeka, kao ono zlatno klasje, ili ono najbolje grožđe, ono vino koje treba da sazri, pa samo najbolje stavlja na trpezu, on je večeras na trpezu svoje ljubavi – poezije, stavio nekoliko predivnih knjiga,“ istakao je Šćepanović.

Naglasio je da “svako ko pročita makar jednu knjigu Nevena Milakovića ostaće zaljubljen i vjeran njoj”.

“On piše skromno, nenametljivo, sa tihom nekom sjetom i tugom, ali ipak, na kraju, svaka njegova riječ zakvašena je Hristovim vaskrsnjem, zato što je on na prvom mjestu vjerujući čovjek”, smatra protojerej Šćepanović.

Milaković “piše na ivici noža”, a “između dobra i zla je u životu tako”.

“No, što su noći tamnije, zvijezde jače sjaje. Ove noći, kada slušamo njegovu poeziju, makar za čas se izmaknemo iz čamotinje banalne svakodnevice, sjetimo se onih malih svetih izdanaka glinske crkve, Jasenovca, Jadovna i Prebilovaca i junaka sa Košara, koje je Neven opisao. Ima Neven i boljih pjesama od ‘Vile sa Košara’, ali prosto, Gospod je dao da se kroz tu pjesmu proslavi, da bi obratili pažnju i na ostale Nevenove knjige”, zaključio je Šćepanović.

Tokom večeri autor je čitao odabrane stihove, a svojim glasom veče je muzički obojila etno umjetnica Branka Zečević.

***

Neven Milaković rođen je 1963. godine u Podgorici. Duže od dvije decenije živi i stvara u Baru. Sav svoj vijek posvetio pisanju stihova i romana. Objavio je knjige: „Radost pokajanja” (2008), „Dar Majke Božije” (2009), „Zebnja” (2012), „Podgorički” (2012), „Vijenci” (2013), „Poslednji plotun” (2014), „Krstonosna Rumija” (2014) i „Zbornik Rumija Jovanova”(2011).

www.barinfo.me

FOTO: Dejan Vukić

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar