Ћирилица Latinica
26.01.2018.
Kultura

Svečana akademija u Baru: Sveti Sava je drugo ime za Crnu Goru (VIDEO +foto)

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Nigdje se tako masovno, svečano, lijepo, i sa takvim žarom, ime Svetog  Save ne proslavlja kao u Crnoj Gori. Nimalo slučajno, naravno, jer poštovanje prema njemu ovdje je utemeljeno vjekovima, tako da je to samo nastavak duge, tradicije, koja je bila, ostala i biće do kraja svijeta i vijeka ispunjena velikom ljubavlju naroda ovdašnjega prema ovom svetitelju. Ovo je, pored ostalog, otvarajući Svetosavsku akademiju u barskom Centru za kulturu kazao arhijerejski namjesnik barski Slobodan Zeković, protojerej-stavrofor.

Prije pozdravne riječi barskog namjesnika, punu salu Kulturnog centra briljantnim nastupom i troparom Svetom Savi pozdravio je hor „Sveti Jovan Vladimir“

U svetosavskoj besjedi, protojerej – stavrofor Gojko Perović,rektor Bogoslovije sa Cetinja, kazao je da „pored manastira na Prevlaci, gdje je na temeljima drevne hrišćanske svetinje Sveti Sava ustanovio Zetsku episkopiju,  te  Đurđevih Stupova kod Berana koje je sagradio Savin brat od strica Prvoslav Nemanjić, ipak je manastir Morača  najljepša nemanjićka zadužbina u Crnoj Gori .

Perović je napomenuo da je Morača jedan od najstarijih i najznačajnijih hrišćanskih spomenika kulture na našim prostorima.
 
Kako je rekao, sva tri pomenuta manastira svojim kulturnim, prosvetnim i duhovnim značajem u crnogorskoj istoriji svjedoče neprekidnu nemanjićku svetosavsku tradiciju na ovim prostorima. Kome je milo neka čita dalje, ko se, ne daj Bože, naljutio zbog nečega, isto neka čita, pa neka provjeri je li sve ovo istina“ – istakao je rektor cetinjske Bogoslovije.

Hor „Sveti Jovan Vladimir“ pod dirigentskom palicom profesora Aleksandra Basarba otpjevao je u nastavku programa i  pjesme „Srpska slava“ i „Crven Cvete“. Vuk Mastilović je recitovao odlomak iz Savinog Monologa Desanke Maksimović. KUD „Sveti Jovan Vladimir“ je odigrao dio igara iz Šumadije. Koreograf je bila Ljubica Davidović. Nastupio je i istoimeni dječji hor škole vjeronauke pri Crkvenoj opštini Bar.

Vjeroučitelj Slavica Orlandić i horovođa profesor Basarb predvodili su i ovu grupu djece.Za klavirom je nakon njih sjeo Vasilije Basarb i odsvirao „Mađarsku rapsodiju“ Franca Lista.  Odlomak iz Savinog Monologa odrecitovao je zatim Marko Orlandić.

Brojnu publiku pozdravila je i pjevačka Grupa „Darovi Svetog Jovana Vladimira“ pod vođstvom Slavice Orlandić sa numerama „Vjera Naša“ i „Ćirilica“.

Izvornu pjesmu o Svetom Savi izvela je pjevačka grupa KUD-a „Sveti Jovan Vladimir“. Narodnu pjesmu „Sveti Sava piše rodu“ interpretirao je glumac Pavle Ilić.

Svojih „pet minuta“ u proslavi imao je i poznati guslar Ljubo Milić. Program je zatvoren Himnom Svetom Savi u izvođenju svih učesnika programa Svetosavske akademije.

 

Priznanja Strugaru za organizaciju dva najveća kulturna događaja u Baru

Dva najveća kulturna događaja u Baru u poslednje dvije decenije su – Svetosavska i Vidovdanska akademija. Obe svetkovine iniciralo je Srpsko prosvetno društvo, na čijem je čelu ugledni Baranin, dipl. građevinski inženjer Nebojša Strugar.

Njemu je  za izuzetan doprinos u organizaciji ovih događaja  proteklih godina, na kraju sinoćne akademije, paroh barski Slobodan Zeković, uručio  zahvalnice i ikonu Svetog Save.

Strugar je, zahvaljujući se na priznanju, kazao da mu je bila istinska čast i privilegija što je bio u prilici da doprinese proslavi Savindana i Vidovdana. On se zahvalio i na, kako je kazao, sabornoj i bratskoj saradnji.

 

Komentari
Zankovic
Zankovic: U Brca je bio sahranjen kralj Vladislav Nemanjic. Tacno ispred crkve. Sve crkve u Spič su nemanjićke - Svete Tekle, Svete Petke, Svetog Dimitrija, Svetog Andrije, Svetog Ubrusa Gospodnjeg.. Bas sve!!!
26.01.2018 17:47
Горан
Горан: Честитам Савиндан и поздрав за Неша Стругара, институцију српства у Бару!
26.01.2018 18:23
Tanja
Tanja: Bravo Svetosavci barski
26.01.2018 20:47
vojo
vojo: SV Sava je uvezen svetac m, nije Crnogorski,
10.02.2018 17:15
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar