Ћирилица Latinica
26.02.2020.
Kultura

U Kulturnom centru: Izložba slika Duška Radovića i promocija knjige dr Karamange

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

JP Kulturni centar Bar organizuje večeras (srijeda) dva programa.

U 18 sati u Galeriji „Velimir A.Leković“ biće otvorena samostalna izložba slika i crteža „Otac“ akademskog umjetnika Duška Radovića iz Podgorice.

Ova postavka predstavlja osnovne karakteristike Radovićevog stvaralaštva, kao što su svođenje i balansiranje oblika boje, linije i prostora.

Radović prema navodima likovne kritike bijele, tamne i crne površine pretvara u određenu prostornu i ljudsku vrijednost, stvaralačku naraciju u smisao, i tada umjetnička ideja postaje znak i simbol.

Autor je ovu postavku posvetio svom ocu , književniku Kosti Radoviću, dobitniku više nagrada za stvaralaštvo, među kojima je najznačajnija nagrada ,,Marko Miljanov" za najbolje književno djelo, osnivaču i utemeljivaču književnih susreta,,Pjesnička riječ na izvoru Pive", koji je za života objavio 30 knjiga – romana, putopisa i zbirki poezije.

Duško Radović, rođen u Nikšiću 1961.godine, završio je Pedagošku likovnu akademiju u Nikšiću u klasi profesora Nikole Gvozdenovića, a potom diplomirao Istoriju umjetnosti na UDG.

Učestvovao je u umjetničkom projektu „Crnogorski mladi stvaraoci” 1995.godine, a koautor je projekta ,,Mnogolikost crnogorske savremene umjetnosti' 2018.godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Ovo mu je 29. izložba, a značajnije samostalne izložbe imao je u Podgorici 1993, 1997. i 1999, Beogradu 1996, Parizu 1998, i 2000, Solunu 1999, i Kavali 2001.

Njegovi radovi su objavljivani u prestižnim časopisima u zemlji i inostranstvu, a o njegovom stvaralaštvu pisali su i govorili istoričari umjetnosti Milan Coko Marović, Nikola Kusovac Milica Radulović, dr Milun Lutovac i drugi. Živi i radi u Podgorici.

U 19 sati u Dvorcu kralja Nikole počinje promocija knjige „Vjetreni mlin“ poznatog ulcinjskogog ljekara ipubliciste dr Gani Karamanage. O knjizi govore dr Šerbo Rastoder, dr Milun Lutovac i autor.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar