Ћирилица Latinica
20.08.2018.
Kultura

Violina, gitara i gusle na "Danima Zagrađa"

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

U nastavku programa 24. "Dana Zagrađa" u Zagrađu kod Sutomora publika je sinoć uživala u jedinstvenoj muzičkoj večeri, u okviru koje su nastupili izvođači na violini, gitari i - guslama.

Bio je to, kako je rekao organizator svetkovine Veselin Ćetković, nesvakidašnji spoj tradicije, klasične muzike i zabave.

"Nešto što se može doživjeti samo na Danima Zagrađa“.

Na platou "Vile Ćetković" nastupili su prof. Dragutin Bogosavljević, gitarista Stefan Kostić i narodni guslar Rajko Radović.

Profesor Dragutin Bogosavljević bio je koncert majstor skoro četiri decenije  godina u simfonijskom orkestru RTS i Beogradskoj filharmoniji, i jedan je od najistkanutijih umjetnika na violini svih vremena na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Sa značajnim uspjesima nastupao je u svim velikim gradovima bivše Jugoslavije, a gostovao je u mnogim mjestima Nemačke, Rusije, Španije, Švajcarske, Italije, Bugarske, Rumunije, Austrije.

Objavio je, pored ostalog, knjigu kompozicija za violinu, dvije violine i violinu i klavir.

Gitarista Stefan Kostić spada u red mladih i perspektivnih gitarista koji uče na Visokoj muzičkoj školi u Cetinju. Ima za sobom značajan broj solističkih nastupa i koncerata u duetu sa violinom.

Bogosavljević i Kostić su u duetu  izveli Šumanovu poznatu minijaturu koja nosi naziv „Sanjarenje“,  a od velikog ruskog kompozitora Korsakova izveli su kompoziciju „Pesma indijskog gosta“ iz opere „Sadro“ i od Čajkovskog kratku kompoziciju „Sentimentalni valcer“.

Narodni guslar Rajko Radović je oduševio publiku izvodeći pjesmu o Jeleni, crnogorskoj princezi, a kasnije italijanskoj kraljici.

Na kraju, za najmlađi dio publike pobrinula se lutkarska grupa iz Poljske koja je svojim nastupom oduševila mališane.

Sledstveno tradiciji, domaćini su za učesnike i posjetioce upriličili neformalno druženje nakon programa uz prigodnu večeru.

 

Labud Lončar

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar