Ћирилица Latinica
30.09.2018.
Kultura

Zagarčanin o Sv. Jovanu Vladimiru: Grčko žitije postojanije od latinskog !

Autor: Redakcija 21 Ostavite komentar

 

Prošle su dvije godine od kada smo obilježili jedan veličanstveni datum vezan za sveukupno hrišćanstvo, a to je deset vijekova od mučeničke smrti velikog dioklijskog valadara, Svetog Jovana Vladimira.

Imali smo najrazličitija obilježja: veliki naučni simpozijum, mnogo divnih skupovao o svetom kralju, predivnih crkvenih svetkovina, hodočašća do mjesta njegove mučeničke smrti, besjeda, ali sve bi to ostalo nedorečeno da se mnogo toga nije pretočilo u pisanu riječ, jer se i ono što je zabilježeno u različitim vidovima modernih medija (a toga je bilo puno takođe) lagano zaboravlja, a samo je knjiga pravo i istinsko svjedočanstvo ljudskog postojanja.

Mene je, prije svega, impresionirala velika volja i snaga izdavača da se na jednom mjestu saberu svi validni spisi posvećeni svetom kralju, a sve to je objedinjeno u ovoj ediciji, u kojoj su djela pisana decenijama unazad od strane velikih imena naše duhovne prošlosti, istorije, istorije umjetnosti, filologije i arheologije…

Obično je rijetko da se kod velikih datuma naše prošlosti mari za sav prethodni trud, već se objavljuju monografije bez prisjećanja na izuzetna stvaralaštva, bez kojih bismodanas bili potpuno usamljeni u traganju za veličinom Vladimirove zemaljske misije i čuda koje su zapisivana u slavu njegove nebeske moći.

Iz tog razloga mogu slobodno da kažem da je ova edicija jedinstvena retrospektiva velikog naučnog pregalaštva, ali i dobra osnova za odgonetanje mnogo drugih nepoznanica s početka srednjovjekovlja, o čemu je naročito pisano u dva povezana toma koji su nastali kao produkt naučnog simpozijuma.

Iz perspektive jednog „novog“ vremena, i nakon velikog broja objavljenih spisa i ogromne istorijske građe, eminentni naučnici iz izuzetno značajnih institucija, već dokazana imena u okviru proučavanja prošlosti, osvježila su nam još uvijek skriveni i tajnoviti period X-XI vijeka.

Potvrde starijih stanovišta, kao i nova viđenja mogu se sublimirati u rečenici koju je preuzvišeni Vladika Amfilohije napisao u jednom od predgovora: „U Božijim očima milenijum je kao dan, a dan samo tren u kome je stao sav milenijum.“

Na taj način, novija razmatranja možemo shvatiti i kao preplitanja različitih vidova proučavanja Vladimorovog kulta, crkvenih predanja, umjetnosti, filologije i arheologije, jer ona su jednako vezana za bit svetitetelja, od davnina pa do danas.

Osvrćući se na najznačajnije djelove proučavanja Svetog Jovana Vladimira, mogao bih svu prethodnu djelatnost podijeliti na dva dijela. Onu gdje je u određenim tumačenjima data možda i prevlika pažnja, kao što je to latinsko žitije tzv. Popa Dukljanina, u odnosu na ono manje proučavano „Grčko žitje“, koje je mnogo duže i mnogo postojanije ostalo u svijesti pravoslavnog naroda od Prespe do Elbasana, gdje su stoljećima počivale mošti svetitelja, u crkvi Svetog Jovana Vladimira, a ne u crkvi Svetog Jovana Preteče, kako bi neki novoistoričari htjeli, samo da bi izbacili njegovo kršteno ime Jovan.

Zato, kada se ove vremenske distance osvrnemo na zemljski život ovog velikog vladara ne možemo a da ne pomenemo različita tumačnja i zablude koje se javljaju kao produkt takve, nekritičke nauke sadašnje Crne Gore.

Na ta tumačenja, iako po mom skromnom mišljenju pogrešna, postoje i odgovori, ali oni nisu još uvijek sintetizovani u jednom djelu koje bi bilo prilagođeno ne samo za naučnu elitu, već i za narod koji se ne bavi ovom problematikom, vjerujući ili ne.

Danas, nakon proučavanja nekih novih podataka moramo da se zapitamo u kom smjeru treba da krenu buduća naučna istraživanja X-XI vijeka. Kada ovo kažem prvenstveno mislim na materijalne, arheološke podatke, koji nisu nikada uzimani previše u obzir, a njihov broj je toliko veliki da ih je nemoguće i pobrojati ovom prilikom.

Iz mora takvih izdvojio bih drevni grad Svač, ili Vladimir, i blizu njega Oblik, ili, takođe, imenom Vladimir, koji nisu ozbiljno uzimani kao predmet rasprava i naučnog razmatranja.

Ne koristiti arheološke podatke, narodna predanja, i jednu drugu perspektivu u proučavanju Vladimirovog kulta je upasti u ćorskokak ili stranputicu koja nas sigurno odvodi na pogrešna mjesta.

Sa druge strane pređašnja istoriografija nije uzimala previše za ozbiljno „Grčko žitje“ svetitelja koje se takođe služilo originalnim žitijem i drugim spisima koje pominje Kozma Kitijejski, jer on kaže da se koristio zapisima iz: Velike knjige, i srspkim dokumenatima.

To nas stavlja ponovo pred jedan drugačiji problem koji bi po mom mišljenju morao da ima svoje mjesto u budućem proučavanju Vladimirovog svetiteljskog kulta.

Da li smo u pravu ako prenebregnemo Kozminu rečenicu da je u Velikoj knjizi bilo više o službi o njegovom životu ali su se ona izgubila, a u knjigama srpskim čuvaju se bolje život i čudesa svetiteljeva?

Mislim da nismo i da je neprihvatljivo da u današnjem žitiju Svetog Jovana Vladimira ne postoje priče koje su zabilježene u tzv. Grčkom žitiju, kao npr: Čudnovato drvo, Pojava krsta i određivanje mjesta njegove zadužbine, Sveti Jovan Vladimir kao konjanik bez glave…

Ako nam o tome svjedoči ogromno poštovanje kulta Svetog Jovana Vladimira na prostoru Ohridske arhiepiskopije i veliki broj mjesta koja su povezana sa Vladimirovim kultom po cijeloj Albaniji i današnjoj Makedoniji, o čemu najbolje govori njegovo ogromno poštovanjemeđu hrišćanima pravoslavcima na prodručju od Ohrida do Elbasana, onda određeni djelovi današnjeg žitija, po mom mišljenju, moraju da se dopune.

Dukljanin je iz svoga latinskog žitija izbacio neke od ključnih priča koje su veoma važne za određene djelove svetiteljevog kulta, posebno onog gdje se govori o tome u kojoj crkvi je sahranjen i kakva čuda su prethodila njegovoj smrti, pa možemo da zaključimo da se tzv. Pop Dukljanin neravnomjerno prilagođava jednom drugom shvatanju njegovog života, izbacivši određene djelove, “pravdajući se” poslednjom rečenicom: „Ako neko želi da sazna koje je i kakave vrline Bog blagoizvolio neka pročita knjigu o njegovim djelima (liber gestorum eius).“

Mnogo toga ima da se kaže na osnovu uproređivanja ova dva spisa, prvenstveno korišćenjem arheoloških podataka, ali taj proces nije lak i traži još puno naučnog rada, premda je ovom edicijom udaren temelj u pristupu mnogim nerazjašnjenim pitanjima.

Naše srednjovjekovlje krije mnogo nepoznanica. Neke od njih su naučnim metodama obradili mnogi eminentni naučnici čija su djela objavljena u ovoj gorostasnoj ediciji. I to nije malo, naravno, ali budućnost koja počiva na ovakvim podvizima daje nam nadu da ćemo imati mnogo kristalniju sliku tog dalekog vremena.

Slava Svetom Jovanu Vladimiru uz predivne stihove rumijske litije: „Krst se nosi, Bog se moli, Gospode pomiluj!“

 

mr Mladen Zagarčanin, arheolog

 

(Iz osvrta sa promocije edicije „U spomen i slavu Svetog Jovana Vladimira“, održane u Baru)

Komentari
Жарко
Жарко: Неупитно је да је Св.Јован Владимир био Србин, и најзад он је и званично први светац у роду српском.
30.09.2018 13:37
IRENA
IRENA: A ne no bi bilo najjace da su tad postojali Crnogorci, ili pak Montenegrini, kako se neki izrodi predstavljaju
30.09.2018 13:38
za Pametnu Irenu i Zarka
za Pametnu Irenu i Zarka: Jovan Vladimir je bio hriscanski svetac jer je rodjen i umro kad je postojalo samo hriscanstvo filozofi, i po cemu je on neosporno srbin.ljudska glupost je bezgranicna
30.09.2018 18:14
ZA pametnicu Irenu
ZA pametnicu Irenu: Irenice, pametna, A je li prva srpska drzava bila Raska, pa kako su se njeni stanovnici zvali, Duklja je bila prethodnica CG drzave, ili je po tvome taj narod izumro i nestao, ovo jeste Montenegro i bice na vasu muku za vijek i vjekova
30.09.2018 19:11
Crmnicanin
Crmnicanin: Duklja je bila srpska, o cemu bre burlices ti sto svima odgovaras? Bjezi odavde u svoje Gusinje.
30.09.2018 19:26
HAHAHA
HAHAHA: A MICI SE POSRO JEDAN TI MENE RODJENOG BARANINA SALJES ZA GUSINJE MORA DA SI BIO KOD BADANJA I DA SI SE NACUTUCIO KAKVE BRLJE PA SAD PAMETUJES A IZ KOJEG SI PREDMETA OSIM MUZICKOG I FIZICKOG IMAO VISE OD DVOJKE I SAD TI PROSIPAS PAMET A MUCI TESKA SU OVO STIVA ZA TEBE
01.10.2018 01:46
ARCI
ARCI: E sad smo najebali evo ga jos jedan DRASKO br dva umjesto da se pozabavi starim gradom onim sto najbolje zna i dje je neprikosnoven i to radi za pohvalu on ko DRASKO oce da dokaze da sve osim eskima potice od srba blago nama snjima sta drugo reci nego BOJKOT pa neka se dopisuju izmedju sebe do mile volje
01.10.2018 01:56
1918.
1918.: Бриљантно господине Загарчанин. Тако се, са позиције струке, на најкредибилнији могући начин свједочи о истини која овдје многима смета. Смета поунијаћеним Србима и једном броју потурица.
01.10.2018 09:04
za 1918
za 1918: A sta je to briljantno , i jesi li ti uopste razumio i proocitao ovaj tekst., i ko je to pounicen, mozda mislis na nas pravoslavne Crnogorce koji smo samo Crnogorci a ne posrbice kao vi, mi smo Crnogorci i becemo kao sto su bili i nasi preci koji su se vjekovima borili za nasu NEZAVISNU CRNU GORU, kad su oni po vasem misljenju bli srbi, sto je oni ne pripojise srbiji i nazvase srbija, nema vaseg objasnjenja, svi vasi dokazi su bukvari i knjizice iz doba NJegosa i Kralja Nikole, a najveci je apsurd sto se pozivate na njih a iscerali ste ih iz zemlje i detronizovali, Crnogorci su vjekovima imali osjecaj pripadnosti Crnogorskoj naciji koja je i nastala ujedinjavanjem Crnogorskih plemena, stvorili su i svoju drzavu koju su ljubomorno cuvali, vecina vas i ne zna ni sto je nacija ni sta je narod, a dajete sebi pravo da diskutujete, vama je vrhunac znanja to da su Crnogorci srbi to sto je rekao NJegos, pa nije on nas praotac pa da m budemo sto i on, a i on je na svakom mjestu prvo isticao da je Crnogorac, i ostavite se vase price, ko ste vi da nekome odredjujete nacionalnu pripadnost.
01.10.2018 11:58
Drndoje
Drndoje: Mustafa, u Gusinje bre, dobro ti ovaj rece, u zavicaj idi
01.10.2018 12:03
za Drndoja bukvu
za Drndoja bukvu: Drndo, ti si najgluplji lik, sa najglupljim komentarinma, na svim portalima
01.10.2018 14:14
List Crne Gore
List Crne Gore: Bravo, obrazovani i nacitani gospodine Mladenu. Vidi se ciji ste potomak. Mnogi i ne citaju pravilno, a jos manje da Vas razumiju. Vjerujem da cete i Vi biti gospodin kao i gospodim Soc i da se necete pravdati i dopisivati s neukim i nafilovanim monyenegrinima, nazalost potomcima pravih Srba ( treba izuzeti ustase i unijate!). Drago mi je da citam yekstove jos jednog Baranina intelektualca. Godine su, ali da se puno toga nauciti pametnoga. Doduse Vi znate koji je najskuplji i najbolji fakultet na svijetu. Vi znate i gdje se nalazi meta. Yoliko otvoren i do srzi ispoljen animozitet prema SRPSKOM RODU, ni na jednom portalu, cak i u "sjajnom " okruzenju ne moze se naci. A i brate, pismenost im je jaca strana. Strahota. Svako dobro i sto vise kolumnistickog pojavljivanja. Smije li se u ovoj Crnulji Srbin biti?
01.10.2018 21:46
za lista
za lista: Liste , znas ko je stvorio animozitet prema vama posrbicama, vi sami vasom mrznjom prema svojoj rodjenoj otadzbini i doovini, prema svoojim rodjenim bratstvenicima i plemenicima, vasom mrznjom prema svemu Crnogorskom, jer mi nemamo razloga nikakvih da budemo srbi, nasi preci su sebe nazivali Crnogorcima i imali vjekovnu suverenu CRNU GORU, zasto bi oni tu CG zvali Crnom Gorom i sebe Crnogorcima , ako su bili srbi, smijesan si do neba, nauci pojam sta je nacija i narod i ne pisi gluposti.
02.10.2018 14:21
Crmnicanin
Crmnicanin: E ovaj krete😅nko zna i dje sam bio. Kod Badnja ili kod Bujica ili nedje trece, sve kod Srba idem, necu se tebi pravdati, vazno mi je da sam u srpsku Crmnicu. Nego, ne lutaj muto, uci iz ovog izlaganja mr Zagarcanina, da bar nesto znas o svojima, iako se stidis oca i djeda te su Srbi bili.
02.10.2018 21:24
HAHAHA
HAHAHA: O MASALA EVOGA OVAJ MRCO SE OTRIJEZNIO OD ONE BRLJE I ODMAH POCEO DA KAO NESTO ON PISE CUS SRPSKA CRMNICA TO TI SAMO SANJAS PROBUDI SE MRCO SVANULO JE.
02.10.2018 23:56
za crmnicanina Dupilo
za crmnicanina Dupilo: A moj Crmnicanine, dje vidis ti tu srpsku Crmnicu, pa na zadnjem popisu 100 njak Crmnicana se izjasnilo kao srbi, samo ti uzivaj sa Bujicima i sanjaj srpstvo koje niksad nece doci, jer je nasa Crmnica uvijek bila i ostace STARA CRNA GORA.
03.10.2018 10:26
Жарко
Жарко: Црмница припада Србији
03.10.2018 12:00
za zara posrbicu
za zara posrbicu: Jeste Zarko, u pravu si, ali samo u tvojoj bolesnoj glavi.
03.10.2018 15:38
Za zarka
Za zarka: Jesi li i ti bio sa ovim mrcom kod badanja pa sad i ti haluciniras i sanjas veliku srbiju ko albanci veliku albaniju a posto je ovo CRNA GORA BILA UVIJEK I OSTACE VI ZA SRBIJU ONI ZA ALBANIJU I DANAS BOG SVE VIDI SVI SRETNI I SVI ZADOVOLJNI
03.10.2018 15:55
Za dupilo
Za dupilo : Sve ti zivjelo i cvetalo i bogu hvala sto ste u vecini a to i vrapci znaju jedino njih stotinak sanja nedosanjani san nediraj ih neka sanjaju .
03.10.2018 16:00
marko
marko: duklja je srpska drzva od 854 godine i od tad do danas u crnoj gori su srbi
18.02.2020 05:37
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar