Ћирилица Latinica
29.08.2018.
Kultura

Završeni "Dani Zagrađa", Branko Stanković i pjesnici oduševili brojnu publiku

Autor: Redakcija 9 Ostavite komentar

Na prepunom platotu „Vile Ćetković“ u Sutomoru sinoć je održano filmsko-poetsko veče u čijem središtu je bio dokumentarni film „Najmlađi kaplar na svetu Momčilo Gavrić“, autora Branka Stankovića, filmskog stvaraoca, autora i urednika poznate TV emisije „Kvadratura kruga“ (RTS), ujedno najnagrađivanijeg srpskog novinara. 

Svojim stihovima rodoljubive poezije nastupili su potom pjesnici Ranko Radović, Neven Milaković, Svetozar Đurišić i Branko Zrnić, a biranu poeziju uz gusle pjevao je Rajko Radović iz Društva „Ivan Crnojević“ sa Cetinja. Pjesmu „Osvetnici“ Dimitrija Jeftovića nadahnuto je kazivao glumac Dragiša Simović. Svoju tačku imao je i glumac kotorskog Teatra 303 Dragan Buzdovan.

Program završne večeri 24. po redu „Dana Zagrađa“ vodila je novinarka i voditeljka Sonja Klisić.

Nakon što je emitovan njegov film, Branko Stanković je u obraćanju publici kazao da je počastvovan što su ga organizatori tako posjećene manifestacije kao što su „Dani Zagrađa“ pozvali da zajedno sa priznatim pjesnicima „spusti zavjesu“ na istu.

„Evo, vidjeli smo svi skupa kakva je bila sudbina najmlađeg podoficira svih vremena na svijetu – Momčiča Gavrića. To je u suštini priča o nama, o narodu sa naših prostora, odnosno o mentalitetu koji često nije za isticanje“ – kazao je proslavljeni TV stvaralac.

Inače, Momčilo Gavrić (Trbušnica, Loznica 1. maj 1906), iz Stankovićevog dokumentarnog ostvarenja,  je bio podnarednik Šestog artiljerskog puka Drinske divizije i najmlađi podoficir na svijetu u toku Prvog svjetskog rata. Bio je učesnik Solunskog fronta gdje je i ranjen. Poslije Cerske bitke, 1914. godine, sa osam godina je stekao čin kaplara, a vojvoda Živojin Mišić ga je na Kajmakčalanu, 1916. godine, u desetoj godini unaprijedio u čin podnarednika.

Rođen je 1. maja 1906. godine u Trbušnici kod Loznice kao osmo dete Alimpija i Jelene Gavrić. U početku Prvog svjetskog rata imao je nepunih osam godina.Početkom avgusta 1914. godine austrougarski vojnici iz hrvatske 42. domobranske pešačke divizije (poznata i kao „Vražja divizija“)  su mu ubili oca, majku, tri sestre, četiri brata i babu, a kuću zapalili.

On je preživio zahvaljujući ocu koji ga je poslao kod strica da nađe zapregu. Ostavši i bez porodice i bez doma, pošao je na Gučevo da traži srpsku vojsku.Pronašao je Šesti artiljerijski puk Drinske divizije kojim je komandovao major Stevan Tucović, brat Dimitrija Tucovića. Kada im je ispričao šta se dogodilo vojnici su istog dana osvetili Gavrićevu porodicu, a on je postao vojnik u njihovim redovima.

Major Tucović je naredio vojnicima da svakog dana daju Gavriću da opali tri puta iz topa da bi na taj način osvetio svoju porodicu.

Poslije rata pohađao je gimnaziju „Henri Rajt“ u Faveršamu, a zatim je završio grafičarski zanat i obuku za vozača u Beogradu. Oženio se Kosarom sa kojom je radio u fabrici hartije „Vapa“ u Beogradu.

 

Zanimljivosti

Dok je bio na odsluženju vojnog roka u Slavonskoj Požegi, 1929. godine, Momčilo je doživio neprijatnosti i hapšenje od oficira Jugoslovenske kraljevske vojske, inače bivših austrijskih oficira, jer mu nisu vjerovali da on ima već četiri ratne godine iza sebe i da je nosilac Albanske spomenice.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata njemački okupatori su ga dva puta zatvarali u logor, a pred streljački stroj izvodili su ga i partizani. Nakon rata, u vrijeme političkog prijateljstva jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza sa albanskim predsjednikom Enverom Hodžom, Momčilo je bio hapšen i od OZNE,  zbog javno izrečenog stava „da nam Albanci nisu braća“.

Velika dobrotvorka Lejdi Pedžet zvala ga je srpski vitez, a Grci su mu postavili zlatnu ploču na Krfu.

Francuski predsjednik Miteran mu je 1985. godine dodijelio orden, a general Lepardije rekao: „Šteta što niste bili francuski vojnik, imali biste spomenik na Jelisejskim poljima“.

Po najmlađem savezničkom vojniku u Prvom svetskom ratu Momčilu Gavriću dobila je ime ulica u Beogradu, u naselju Stepa Stepanović.

Preminuo je u Beogradu, 28. aprila 1993. godine.

 

Komentari
Vale
Vale: Vise je publike bilo sinoc u Zagradje nego sve zajedno da se sabere na Barski ljetopis. A opstina Bar ni centa ne daje za najznacajniju manifestaciju kulture koju imamo, dok barskom ljetopisu samo trpaju, a to je sve samo nije barski ljetopis. Dodjite u Sutomore u Zagradje da ucite sta je kultura i da vidite koliko je naroda i sto narod voli !!!
29.08.2018 11:08
1918.
1918.: Дани Заграђа су одавно синоним за културу у Бару. Хвала Богу да постоје !
29.08.2018 11:09
St.Bar
St.Bar: Da nevidjeste kojeg rodjenog baranina ili nedaj boze 100%Crnogorca pokupe se ti vikendasi paradajz turisti jeli bog dao kad je nesto dzabe a CETKO je pravi domacin i on to vuce na svoja ledja nek on jednu godinu odustane i dani zagradja ce se ugasiti a sto bi barska opstina finansirala nesto sto nema veze sa barom a na vasu zalost barski letopis je nesto drugo to je vama tesko objasniti ali dobro je da postoji i jedno i drugo pa ko sto voli nek izvoli svaka ptica svome jatu leti E VIVA MONTENEGRO
29.08.2018 11:27
Drndoje
Drndoje: Ti St.Bar si bolesnik. Tezak. Nema ti spasa magare. Imas veze sa Barom kao moja Crmnica sa Indonezijom. Sveto Djurisic je blistao sinoc, legenda pjesnicka, od junacke kuce Crmnicke. Djurisicu mlad majore, komandante Crne Gore.
29.08.2018 12:17
St.Bar
St.Bar: Drndoje stara magarcino na cemu si ja nisam spomenuo Sveta Djurisica a za tvoju informaciju radili smo zajedno dok nije otisao u penziju i imam knjigu sa posvetom koju ti nemas a i sto ce ti kad je to za tebe tesko stivo nego jeli bilo sinoc kod mog prijatelja Cetka legende kakve brlje da se ucutucis i onda ti naum padose majori nema majora Krsto Popovic Zrno kakvi majori i bakraci pa u tu tvoju crmnicu je na tvoju zalost uvijek vise bilo partizana nego cetnika a i sad je tako ajd ugurala pa kad se otrijeznis pozdravi Sveta legendu e kolko smo mi brlje popili dati je znat bez obzira sto se politicki razilazimo ada nije nas sve jedna majka rodila E VIVA MONTENEGRO
29.08.2018 12:54
Za drndoja
Za drndoja: Ima vas dosta kojima je milija tudja kuca od svoje kupi kartu u jednom pravcu pa za srbiju jer ovde vise ti tvoji komandanti nece komandovati na tvoju zalost a i nadimak ti je dobar drndoje prdnoje prdnuli ste u cabar
29.08.2018 12:59
Принцип
Принцип: Чита ли ова смрда од Ст Бар пјесму "Пјесник и вила" и зна ли како је наш суверен вјенчао српско море са Слободом Црне Горе ? Дрндоје, добро дрндаш овог коња ... Класична нека будалетина необразована.
29.08.2018 13:15
Za ovog principa
Za ovog principa: Pa ovaj portal ne sluzi da jedni druge vrijedjamo a drugo kako te nije sramota da koristis taj nadimak znas li koje bi PRINCIPprocitaj hajvanu ovaj tvoj mali tekst kolko si tu upotrijebio uvredljivih rijeci ali sta ocekivati od nepismenog buzdovana a procitaj dobro i ti i ovaj drugi buzdovan prdnoje moj prvi tekst ja nisam spomenu ni sveta ni bilo koga nego je bilo rijeci o barskom letopisu i danima zagradja a sto ste vi nepismeni to je vas problem ako je neko budala nepravi mu se drug ili blago tome ko rano poludi bar mu zivot prodje u veselju i bez laprdanja vise dosta je bilo za danas i mijenjaj nadimak ne stoji ti
29.08.2018 14:35
Arci
Arci: Nekad bilo srpsko more nikad vise zaboravite i more i 1918 mozete samo da sanjate i vredjate ljude po portalu al to govori o vama ja se nemogu spustiti na vas nivo kao ovaj st.bar ali ga u svemu podrzavam i molim redakciju da ove prostakluke sankcionise jer taj ulicarski recnik samo moze da vam ugrozi vrlo pozitivan rejting pozdrav za sve ljude koji normalno razmisljaju i nikog ne vredjaju
29.08.2018 16:00
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar