Ћирилица Latinica
13.11.2020.
Kultura

Đurić: Nema Crne Gore bez Njegoša

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Notirana je još jedna godina bez Njegoševog dana kao nacionalnog praznika kulture u našoj Crnoj Gori, Njegoševoj Crnoj Gori. Dana, koji bi, vjerujemo, uspio ujediniti i pomiriti pravoslavnu braću savijenu pod ovim parčetom najljepšeg neba. Još jedan 13. novembar, u Njegoševoj Crnoj Gori, koja ga zvanično neće spomenuti - kaže Novica Đurić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore (UKCG).

"Udruženje književnika Crne Gore izražava iskrenu nadu da će snage razuma i kulture u novoj konstelaciji odnosa prevazići prizemne i jeftine oblike politikantstva i pronaći modalitete da se ovaj veliki i značajan datum naše kulture i istorije obilježi kako dolikuje jednom nespornom velikanu" - naveo je Đurić povodom dana rođenja lovćenskog svetitelja, vladike i našeg najvećeg pjesnika.

Petar Drugi Petrović Njegoš, kako je Đurić dodao, vladika i gospodar Crne Gore, jedan je od naših najvećih književnika i uopšte izdanaka koje je ova zemlja dala. Njegošem bi se zasigurno ponosile i mnogo veće evropske i svjetske kulture nego što je naša, te stoga, smatramo da nemamo pravo da svetkovinu kulture ne vežemo baš za ovaj dan. Podsjetio je Đurić i na riječi blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, naslednika Svetog Petra Cetinjskog i jednog od najuglednijih članova UKCG, koji je redovno isticao da „Crna Gora koja ne poima Njegoša u njegovoj sveukupnosti, nije istinska i prava Crne Gora”.

"Kako se ponovo ne bi našli u opasnosti da skrenemo s puta koji nam je utabala svetorodna loza Petrovića, a prije svih i više od svih Lovćenski Tajnovidac, podsjećamo javnost Crne Gore da našoj državi taj praznik jeste potreban kao most pomirenja pravoslavlja na ovom podneblju. Uostalom, ima li Crne Gore bez Njegoša?" - stoji u tekstu saopštenja UKCG koji potpisuje Novica Đurić.

 

Komentari
Дана
Дана: Браво Новице. Ко неће Његоша за свеца и свој празник тај хоће Црну Гору од туђинском окупаторском чизмом.
14.11.2020 11:30
Suza za crnu goru
Suza za crnu goru: Hvala ti na velikoj borbi za ocuvanje nasih svetih korijena.Pratim tvoja izlaganja govore borbu za nase svetinje i svetu istoriju.Postovanje i pozdrav od skolske drugarice iz dalekog svijeta
15.11.2020 04:41
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar