Ћирилица Latinica
07.10.2020.
Politika

Albanci: Narod Crne Gore je uz DF, moramo se suočiti sa istinom!

Autor: Redakcija 13 Ostavite komentar

Dok jedna albanska lista (ona koju predvode Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu) ne krije da bi se pod određenim uslovima našla u novoj vladi koju će predvoditi Koalicija "Za budućnost Crne Gore" i premijer Zdravko Krivokapić, ona druga čiji je predstavnik Fatmir Đenka kategorički odbacuje takvu mogućnost, zbog, kako kažu, dominante uloge koju će imati Demokratski front kao najveći subjekt nove vladajuće strukture. I jedni i drugi, priznaju da je narod ovoga puta najveće povjerenje pružio Demokratskom frontu i njegovim koalicionim partnerima.

Potpredsjednik ”Force” Genci Nimanbegu rekao je u emisiji ”Drugačija radio veza” na Anteni M da Albansku listu’čekaju teške odluke, da se mora prihvatiti nova politička realnost, a da je polazište te liste u pregovorima o eventualnom učešću u novoj vlasti potreba Albanaca da svoje interese štite ili predstave i u novim okolnostima.

Prema riječima Nimanbegua zvaničnih pregovora do sada nije bilo, oni se očekuju kada Zdravko Krivokapić i zvanično dobije mandat za sastav nove Vlade.

Eventualno učešće Albanske liste u vlasti zavisiće od dosta faktora, kazao je Genci Nimanbegu.

”Do sada nije bilo zvaničnih razgovora niti ponuda za učešće u vlasti, jer još nemamo ni zvanično mandatara. Za očekivati je da će kandidat za mandatara postati nakon konsultacija kod poredsjednika države i zvanično mandatar i tek onda možemo očekivati zvaničan poziv za razgovore”, kazao je Nimanbegu.

Rekao je da u Albanskoj listi pažljivo slušaju koje se poruke šalju.

”Ne zaboravljamo ni incidente koji su se desili poslije izbora, kao ni izjave posebno iz koalicije ”Crno na bijelo”, i Dritana Abazovića na račun rukovodstva albanskih partija”, rekao je Nimanbegu.

Naredni period biće period teških odluka za Albansku listu.

“Vi znate da je naše iskustvo iz parlamenta sa predstavnicima ove trojne koalicije bilo problematično i tenzično, sa izuzetkom Demokrata. DF je imao u proteklom periodu izjave protiv manjinskih naroda, koje se mogu smatrati jezikom mržnje. Međutim, naše odluke se moraju bazirati na tome da je u Crnoj Gori sada jedna nova politička realnost, da je proevropski blok izgubio izbore i da su pobijedile snage koje su hetergoene da će biti veoma teško doći do zajedničkog jezika sa njima. Ali, mi polazimo od toga da Albanci imaju potrebu da se njihovi interesi i dalje, u sklopu vlasti štite ili predstave”, kazao je Nimanbegu.

Dodaje da je obaveza da se ključne ideje, a među njima je i evroatlantska Crna Gora moraju braniti bilo u vlasti bilo u opoziciji.

”Naš ključni motiv za eventualno učešće u vlasti je korektivnost politike prema manjinskim zajednicama”, kazao je Nimanbegu.

On je rekao da svi moraju prihvatiti realnost da je jedna trećina građana glasala DF, odnosno listu ”Za budućnost Crne Gore”, koja je preko nosioca liste Zdravka Krivokapića, prema ocjeni Nimanbegua, tokom kampanje promijenila dotašanju retoriku DF-a.

Nosilac albanske koalicije "Jednoglasno" i poslanik u Skupštini Crne Gore Fatmir Đeka (Demokratska partija) je za portal ul-info.com  kazao da bi koalicija koju je on predvodio na parlamentarnim izborima podržala manjinsku Vladu koju bi vodili Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora, ali ne i onu u kojoj bi bio Demokratski front (DF).

"U formatu kakvom se ona sada najavljuje, dakle sa DF-om kao njenim najvećim konstituentom, mi ne želimo biti", kazao je Đeka.

On je dodao dakoalicija "Jednoglasno" nije, niti vodi bilo kakve pregovore o ulasku u vladu gdje je i DF.

"Sve drugo su špekulacije i konstrukcije. Ukoliko nas budući mandatar pozove na razgovor, što je uobičajena demokratska praksa, to ćemo mu takođe saopštiti", kazao je Đeka.

Komentari
Gajo
Gajo: E sad polako. Osudite svoje zlocince poput Tacija i haradinaja koje trazi Hag pa da razgovaramo. osudite Klecku, lazi Vokerove o Racku i sve ono sto su vasi divlji sunarodnici uradili ruseci sve crkve, manastire i groblja na srpskom Kosovu i Metohiji, pa da vidimo da li da vam damo jedno mjesto sekretara u Ministarstvu za manjine. sad ste se sjetili da priznate da je narod uz DF ! Polako, na trening prvo....
07.10.2020 10:38
Drogirate li se?
Drogirate li se?: U situaciji kad imaš jedan mandat viska, sto znaci da svaku drugi gradjanin je glasao protiv tebe. A uz sve to jedan od ta cetri vazda moze da odkaze poslušnost. Vi izlazite sa naslovom narod CG je uz DF, nije jer mi jesmo demokratija ali koja god strana da vlada mora znati da bukvalno svaki drugi covjek je protiv te vlasti. Vi jeste nakarad portla i imate razloga u koje ne ulazim zasto je to tako. Ali ostavite se halucinacija, istina je za obje strane jako bolna.
07.10.2020 10:45
Za. Gaja
Za. Gaja: Gajo sta cemo sa vasim zlocinima i zlocincima pa jadan ne bio pa pun vas je Hag i razni evropski zatvori i ti imas obraza da nekome nesto spocitavas muci bruko i ni jedne vise.
07.10.2020 11:12
Za Za Gaja
Za Za Gaja: Pa idemo srazmjerno prvo,..Srba ima u haskom tribunalu na hiljade ali Albanaca, Hrvata i Bosnjaka nema ni jedan. Sad je red malo na vas,..idemooooo
07.10.2020 13:07
Sava
Sava: Postovani urednici portala. Cijeneci Vas I Vase objektivno pisanje I svm situacijama pa I ovoj posle izbora, molim Vas da mi date jedno pojasnjene. Ja kao dugogodisnji glasac DF-a, a mislim I velika vecina koja je glasala, ne samo DF nego I ostatak opozicije. Glasali smo zbog slaganja sa celnicima kompletne opozicije po pitanjima koje je uradio DPS, a to su: Nezavisnost Crne Gore, priznavanje Kosova, ulaska u Nato, kriminala, korupcije itd. Ako sad gospodin Becic, Krivokapic I ostali kazu da to nece nista mijenjaj, automacki znaci da je DPS sve dobro do sad radio I uradio. Ljudi jeli ovo moguce sto slusamo u zadnje vrijeme. Ja sam za DF glasao da dodju na vlast da bi to ispravili I vratili se na normalan kolosjek, jer ovo su bile nenormalne stvari, I uperene direktno protiv Srbije. Ako je ovo sve dobro i netreba nista mijenjati onda sam ja kao I velika vecina prevareni od ove gospode kojima smo dali glas. Ja ovo nemogu shvatiti. Sta se ovo sad desava. Ovo je po meni zloupotrebljavanje I manipulisanje sa nama. Nijesmo glasali za opoziciju 30 Augusta da bi sjeli u fotelje I posle toga rekli da je ovo do sad sve bilo ispravno vec da bi islpunili ono sto su nam obecavali sve ove godine. Ako su znali da je ovo sve uredu I ako se slazu sa ovim postenje bim bilo da su se prikljucili DPS nego sto su nas ovako izigrali I prevarili. Molim Vas ako ste u mogucnosti da mi date objasnjenje, sta je ovo sad. A mislim da odgovor na ovo interesuje makar nas 100 000 iskrenih opozicionara I protivnika navedenih stvari I DPS-a kao egzikutora svega ovoga. Pozdravljam Vas.
07.10.2020 19:14
Dino
Dino: A zamislite kad se proceslja biracki spisak, koliko ce onda naroda biti uz DF? U pravu je gajo Taci i Haradinaj su najveci zlocinci i provuce se bez dana zatvora. Bruka...samo su krivi nase komsije srbi
08.10.2020 07:39
Za Savu
Za Savu: ZAPAD se pita, sto ce i kako da se radi👌👌👌. Nije DPS izgubio a opozicija dobila, nego se desilo kako je EU naredila, e sad moras da igras kako ti oni "sviraju"!!! INACE nema 💵 💵💵💵. Frschstenzi bitte??? Ja her General!!! Aufiderzen 🤚🤚🤚🤚
08.10.2020 10:01
Kastrioti
Kastrioti: Uz zetskog pipuna uvjek. U ovoj ćelavoj glavi može biti leglo škorpiona.Ovog malog iskompleksiranog kretenčića treba primiriti. Taj krelac ne može biti ni dobar ni loš jednostavno velika nula.
08.10.2020 19:50
интеграл
интеграл: За,дрогирате ли се: Дрогираш ли се ти мрчо.Знаш ли мрчо да је минимум 50000 фантома гласало.Макни то па израчунај колики би био број мандата дф- а.Чујемо се кад се брзо расчисте бирачки спискови и спрдња и брука угледају свјетлост дана.Мрчо,мисли мало.
09.10.2020 06:15
Za inegral
Za inegral: Integrisi se malo integralu. Nelupaj sto neznas. Avetinja kad neprica niko neznam da je avetinja.
09.10.2020 08:33
Интеграл
Интеграл: Како си неписмен мрчо. Пише се не лупај и не знам.Видиш колико лупаш.Док се не описмениш не пиши аветињо.Не брукај фамилију.
09.10.2020 11:04
Dzoni
Dzoni: Koji foliranti ovi siptari znamo mi sta nam mislite ali cvrc nece biti veljike aljbanije ne neeee
10.10.2020 01:10
Vasilije
Vasilije: je li bilo postenog Albanca da je podrza0!najgoreg crnogorca Ranka Krivokapica a koliko je crnogoraca podrzalo Abazovica?Zbog postenja ekstremi Albanci ne glasaju Nimanbeguaa. Ostavite Srbima da uzaberu "istomisljenike":Mila,obuloga i Aleksu!!!Njih su nam i tako izabrali STRANCI!!!!
11.10.2020 02:53
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar