Ћирилица Latinica
14.03.2018.
Politika

Aleksandar Lekić (DF): Vlast DPS-a je grobar barske kulture

Autor: Redakcija 7 Ostavite komentar

Po riječima funkcionera DF-a, nedopustivo je da zbog nepostojanja adekvatnih sadržaja i uslova u Domu kulture Bar omladina iz ovog grada odlazi na kulturna dešavanja u druge sredine, jer to šalje jako ružnu sliku o Baru.

“Dom kulture u Baru jedna je od najznačajnijih organizacionih jedinica JP “Kulturni centar”, mjesto gdje se prikazuju filmovi, pozorišne predstave, muzički koncerti i drugi programi.

Iako od značaja za stvaranje kvalitetne kulturne klime i promociju kulturnih vrijednosti, na veliko nezadovoljstvo mnogih u Baru, a pogotovo mladih ljudi, Dom kulture se nalazi u dosta lošem stanju i radi u nezadovoljavajućim uslovima” – ocijenio je danas Aleksandar Lekić, odbornik Demokratskog fronta (DF-a) u SO Bar i član GO Pokreta za promjene (PzP).

On je za “Barski portal” kazao da “ovdje i pored brojnih najava rekonstrukcije, uglavnom u vidu predizbornih obećanja vladajućeg DPS-a, više od deset godina nije bilo ozbiljnijih investicionih ulaganja u cilju poboljšanja prostorno tehničkih uslova (adaptacija sjedišta, prozorišne scene, osvjetljenja, ozvučenja i slično)”.

Kako je podvukao, uz mali broj filmova na repertoaru, dotrajala sjedišta, jako loše ozvučenje i osvjetljenje, mnogi Barani, pogotovo mlađi ( ljubitelji bioskopa), uglavnom se odlučuju da odu za Podgoricu što iziskuje dodatne troškove, a šalje se loša slika o Baru.

“Imajući u vidu zahtjeve umjetničke produkcije za inovacijama prilagođavanje savremenim tokovima scenskog stvaralaštva podrazumijevalo bi ozbiljnu rekonstrukciju.

Ovim bi naš Dom kulture bio u mogućnosti da na pravi način ostvaruje svoju djelatnost, realizuje svoje najbolje projekte, bude obogaćen programskim sadržajima, ugosti pozorišta iz regiona i ostvaruje filmske programe na zadovoljstvo naših građana, poštovalaca umjetnosti i culture” – ističe Lekić.

Nažalost, kako konstatuje sagovornik našeg portala, nebrigom lokalne vlasti u Baru već duži niz godina ništa se nije uradilo po pitanju poboljšanja postojećeg stanja i pored brojnih obećanja datih građanima.

“Iako je rekonstrukcija Doma kulture bila predviđena i Programima uređenja prostora nije bilo nikakvih ulaganja i sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Ni javno preduzeće Kulturni centar a ni lokalna samouprava nemaju sluha za potrebe riješavanja problema Doma kulture što je od značaja za javni interes, unapređenje kulturne klime i bolju prepoznatljivost našeg grada.

Da je tako vidimo i na primjeru Programa rada Kulturnog centra za 2018. godinu o kojem je bilo riječi u nastavku 21. sjednice Skupštine Opštine Bar.

Ovim programom rada nisu predviđene nikakve aktivnosti u pogledu sanacije objekta Doma kulture.

U Demokratskom frontu smatramo da je ozbiljnim planom i programom rada potrebno predvidjeti sanaciju Doma kulture, projektnu dokumentaciju za sanaciju, izdvojena novčana sredstva i rokove završetka radova.

Toga međutim u programu rada Kulturnog centra nema, jer očigledno ne postoji ni želja a ni namjera da se bilo šta promijeni, kao ni da se preuzme odgovornost prema onome što su očekivanja građana i ukazano povjerenje” – naveo je Lekić.

Po riječima ovog funkcionera lokalnog DF-a, iz budžeta Opštine predviđen je transfer preduzeću Kulturni centar u iznosu od 470. 000 evra, kao i dodatnih 250. 000 evra za potrebe organizacije festivala ,,Barski ljetopis'.

Raspolaganje ovolikim novcem građana Bara, pri čemu se ne planiraju sredstva za sanaciju objekta Doma kulture, jasno govori o neodgovornom odnosu i radu nadležnih.

Iz ovog razloga, odbornički klub DF-a predložio je da program rada Kulturnog centra bude dopunjen planom sanacije Doma kulture.

“Smatrali smo da je ozbiljnim programom rada, koji bi trebalo da bude obavezujući, neophodno navesti investiciona ulaganja koja će se preduzeti u cilju sanacije Doma kulture, a što će doprinijeti ostvarivanju boljih uslova rada i zadovoljenju javnog interesa.

Međutim, glasovima vladajuće većine u SO Bar odbijen je predlog DF-a. Ovim je vlast u Baru još jednom pokazala nedostatak želje za rješavanjem pitanja od značaja za poboljšanje kulturne klime, promociju kulturnih i umjetničkih vrijednosti u našem gradu.

Dom kulture u Baru ostaje da čeka neke bolje dane, vrijeme kada će na na vlasti biti ljudi koji će stati iza date riječi, planirati i raditi u interesu društva, ali i polagati račune građanima i snositi odgovornost.

Novo vrijeme traži nove i odgovorne ljude koji će rješavati problem, a ne tražiti izgovore. Zato će i Barani ovog proljeća na lokalnim izborima birati jedan novi početak, nove ljude, novu i ljepšu priču za svoj grad” – zaključuje Lekić.

Komentari
mirko
mirko: Mogu zamisliti gospodine Lekicu na kojem nivou bi nam bila kultura i kulturna desavanja da kojim slucajem nedaj boze dodjete vi na vlast, svakodnevnica bi nam bila Matija Beckovic i ostala '' srpska'' kulturna svita, nego scva sreca da vi necete nikad doci na vlast jer vecina naroda zna sto bi se desilo sa CRNOM GOROM i njenom kulturom i kulturnom bastinom.
14.03.2018 11:53
Cune
Cune: Mirko, opet si uteka' sa psihijatrije. Pa Matija je stalno u Baru, u istom tom Domu kukture. Njegove veceri te proslava Vidovdana i Svetog Save su vec 18 godina najvazniji i najposjeceniji kulturni dogagjaji u Baru, avetinjo
14.03.2018 12:49
za Cuna
za Cuna: Cune, tvoj vokabular i obracanje na ovaj nacin pokazuje nivo tvoje kulture vaspitanja i obrazovanja, to ti samo mislis da su ti dogadjaji najposjeceniji, jesu mozda iz tvog kulturnog miljea i razmisljanja, ja znam mnoge gradjane kojima ne pada napamet d prisustvuju tim dogadjajima, niti prisustvovanju knjizevnim vecerima takvog pisca., nikome ne pada napamet da mu ni brani, ja sam samo rekao da nedaj boze da nam dodje na vlast DF jer bi nam svakodnevnica bio M B. i ostala kulturna svita, i nauci Cune da postujes i tudje misljenje, uzivaj ti u proslavama i SV SAVA, i Vidovdana, ali mi mnogi ne zelimo i necemo , ne osporavajuci vama kao manjini da imate to pravo, jer je to demokratija
14.03.2018 13:06
za Cuna
za Cuna: Gospodine Cune, to je samo vase misljenje, SV Sava je srpski svetac i poceo se slaviti u 19 vijeku kad ga je uveo Nikinor Ivanovic jedini miropolit Crnogorski koji je bio izvanjac i kojega je knjaz Danilo prokleo na samrtnoj uri, Matija Beckovic uz svo postovanje je covjek negator svega Crnogorskog, i njene kulture i nacije i istorije , tako da se vi mnogi koji se osjecate srbima divite njemu, mi mnogi Crnogorci kojima je ovo jedina domovina i nacija ne, koliko sam vidio nista njegove knjizevne vecer nijesu bile posjecenije od veceri drugih pisaca, a sto se tice proslacva Vidovdana i SV save to su u sustini politicki dogadjaji dje se okupljarte vi veljesrbi i iskazujete nezadovoljstvo i toboznju vasu ugrozenost.
14.03.2018 13:50
Za Mirka
Za Mirka: A kakva su to dešavanja na koje vi idete? Pa jasno je da se niko iz Bara ne pita ni sa čim!!! DrPS se preselio u Bar. Pare se "peru" i dijele preko Zimskog ljetopisa, sad proljećnog. Pa letnjog. Ove godine Bar slavi tridesetprvi letnji, prvi prolećni i drugi zimski ljetopos... Pohlepa ili briga za Bar???? Ili Orkanski visovi iz Podgorice?
14.03.2018 14:51
mirko
mirko: Postovani, DPS se nije preselio iz PG vec je voljom gradjana pobjedio na izborima i najaca je politicka stranka u svim gradovima pojedinacno, samo konstatujem jer nijesam clan ni birac DPS, a sto se tice kulturnih desavanja ja idem na mnoge , hvala bogu da ih ima, sto se tice Beckovica o njemu i njegovom knjizevnom djelu ne pridajem neku vecu paznju, jer covjek koji je potekao iz CRNE GORE, a koji na ruzan nacin govori o svojoj domovini , o njenoj kulturi i svemu ne zasluzuje neku vecu paznju, to je misljenje i strucne javnosti i knjizevne javnosti da ih nazovem nase pro- crnogorske, niko vama ne brani, divite se vi njemu i uzivajte u njegovom opusu, mnogi nece i ne zele.
14.03.2018 15:58
kkk
kkk: Drzavne kulturne i druge institucije ne pozivaju Beckovica, vec on gostuje na pozive srpskih kulturnih drustava i ostalih '' srpskih'' drustava za zastitu '' srpske'' kulture u CG, samo nikako da shvatim kakva je ta srpska kultura u CG, jer koliko vidim ti srbi nose Crnogorske kape, igraju Crnogorski folklor, pripadaju Crnogorskim plemenima , a koliko znamo kod srba nema niti je imalo plemena, osim kod Crnogoraca i Albanaca, toliko o tome.
14.03.2018 16:22
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar