Ћирилица Latinica
10.05.2018.
Politika

Bar – od saobraćajnog centra do slijepog crijeva

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Piše: Zoran Tajić, diplomirani inženjer saobraćaja

 

Nekada je Bar bio promovisan kao perspektivni saobraćajni centar, ali nažalost u zadnje vrijeme imamo situaciju da se neradom ili neznanjem gradskih i državnih vlasti sistematski pretvara u slijepo crijevo.

Najpre je počelo sa jedinom pomorskom putničkom linijom sa svijetom, feribotom Bar - Bari, koja je poslije više decenija ukinuta. Nismo mogli vidjeti šta su tu razlozi, osim da su brodu "Sveti Stefan" istekli papiri a novi se ’’nigdje na tržištu ne može nabaviti’’.

Nije se nigdje mogla naći analiza kako to da se drugima isplati ova linija a nama ne, i da li je možda poslovna politika preduzeća koje upravlja ovom linijom bilo dobro, da li je popunjenost kapaciteta od 10-15 % možda razlog loše isplativosti, ili da nije možda razlog male popunjenosti cijena prevoza od 80 evra (sa ležajima 130-150) u vrijeme kada avionom možete stići na kraj Evrope za tu cijenu, a učili su nas da je vodni saobraćaj najjeftiniji, a vazdušni najskuplji.

Ovih dana je opet najavljeno da će narednih par mjeseci ovu liniju održavati hrvatsko preduzeće po još većim cijenama.

Što se tiče pomorskog saobraćaja već nam je dobro poznata priča i o perspektivnosti barske luke, njenoj prodaji na parče, tenderima i otkazivanjima prodaje.

Tu je i željeznički saobraćaj, koga već godinama posmatramo kako polako odumire, sa prastarim voznim parkom, otkazivanjem polazaka i kašnjenjima. To malo vozova vidimo sa po par putnika u njima koji još nijesu odustali od željeznice i prešli na drumski saobraćaj.

A, nažalost i u drumskom saobrćaju nije mnogo bolje. Prije par mjeseci smo bili svjedoci nove blokade grada zbog klizišta u zelenom pojasu - jedinoj vezi Bara se svijetom, ako ne računamo put do graničnog prelaza sa Albanijom koji je posebno usko grlo.

Već četiri godine se priča o popravci alternativnog puta preko Sutormana, ali se na to izgleda potpuno „zaboravilo“. Gradjani već strahuju od početka sezone i čuvenih kilometarskih gužvi prije i iza Sutomora.

Ako ovdje dodamo i najave lošeg poslovanja, pa čak i stečaja crnogorskog avio-prevoznika, slika o Baru, (a i cijeloj Crnoj Gori) kao slijepom saobraćajnom crijevu postaje sve jasnija. Možda naše vlasti i avio-transport ustupe Hrvatima ili nekome iz regiona ko zna to organizovati.

Toliko o dostignućima aktuelne vlasti, koja se, nažalost, upravo na primjeru Bara najjasnije ilustruju !

 

 

( Autor je odbornički kandidat Koalicije „DF-SNP, Za grad koji volimo“ u Baru.)

Komentari
VELISA
VELISA: Odlicna tema i jos bolja analiza. Surova stvarnost u koju je Bar doveo kriminalni DPS. Tajicu, glasamo za Vas, za listu broj 1 DF - SNP "Za grad koji volimo"
10.05.2018 09:34
1918
1918: Оголили сте суштину проблема око саобраћаја. Врло јасно и реално. Занимљиво би било чути "усрећитеље" из владајуће странке да прокоментарише неумољиве чињенице које износите. Подразумијева се да сте фаворити опозиционих бирача. Придружујем се предлогу да сви који опозиционо размишљају, не расипају гласове већ гласају ДФ-СНП број 1 на гласачком листићу у Бару!!!
10.05.2018 10:05
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar