Ћирилица Latinica
08.02.2019.
Politika

Biram Bar: Inicijativom za referendum se prešlo na teren čistog politikantstva

Autor: Redakcija 16 Ostavite komentar

U vezi sa novonastalom situacijom oko izgradnje vrtića kraj barske Gimnazije i inicijativom opozicionih odbornika za sazivanjem sjednice SO Bar na kojoj bi se donije odluka o raspisivanju referenduma o tom pitanju, danas se oglasila partija Biram Bar.

“Mislili smo da je svakom ko prati politiku u našem gradu jasan stav Biram Bar. Izgleda da nije tako pa želimo da ga na ovaj način dodatno pojasnimo.
Biram Bar je od prvog trenutka bio protiv gradnje vrtića na ovom mjestu, o čemu govori naše glasanje na SO Bar. Kasnije smo, kada su krenuli protesti, podržali građansku inicijativu na način na koji su oni to zahtjevali – bez direktnog uključenja politike i političara” – stoji u saopštenju BB, dostavljenom “Barskom portalu”.

Njihovi odbornici i članovi su bili prisutni na protestima ali, kako kažu, za razliku od drugih stranaka, nisu se gurali u prve redove da bi ih slikali, nisu šerovali svoje slike i videa na fejsbuku niti slali saopštenja medijima.

“Mislili smo, možda pogrešno, da je za sam protest bolje da se političari ne ističu previše nego da pomažu na druge načine. Vrhunac apsurda i pokušaja politizacije ovih skupova se desio na prošloj šetnji kada su se, ničim izazvano, pojavila i dva predsjednika stranaka iz Podgorice koji sa ovim skupovima apsolutno veze nemaju. Potegnuti toliki put da bi imali press konferenciju poslije toga u Podgorici – nema veze sa građanskim protestom”, naglasili su iz stranke Radomira Cakana Novakovića.

Kada je riječ o inicijativi za referendum, vele, situacija je mnogo jasnija. 

“Tu smo sa terena građanske inicijative prešli na teren čiste politike i politikanstva” – dodaju iz BB.

Kako podvlače, njima nije dostavljen papir sa 9 potpisa i zahtjevom, “gotovo naredbom, i to upućenom preko medija – da taj papir potpišemo”.

“Kao odgovorni ljudi, tražili smo da se sastanemo, vidimo odluku, ali i predlog referendumskog pitanja i da se dogovorimo šta i kako se nastupa na skupštini. Pismo smo poslali samo odborničkim grupama, ne želeći da ga šaljemo u medije, jer smo mislili da je tako bolje za uspjeh akcije. Odgovor na pismo, kao i tražene dokumente smo, nekoliko sati kasnije, opet dobili preko medija umjesto direktno.

To nas je ubijedilo u potpunosti da je čitava priča oko referenduma zapravo jeftino sakupljanje političkih poena onih koji sebe nazivaju opozicijom” – ističu u Biram Bar.

Kažu da nisu dobili odgovor ni na teorijsko pitanje: Čak i da donesemo odluku o referendumu, što je u ovom trenutku gotovo nemoguće, da li znaju koliko iznose troškovi referenduma?

Takođe ih je interesovalo da li će, i kakve posljedice, svi inicijatori referenduma podnijeti ukoliko on ne uspije.

“Svaki dan koji je prolazio i svako saopštenje koje je dolazilo, a u kome se napada samo Biram Bar, a ne oni koji su problem napravili svojim glasanjem ili uzdržanošću, nas je sve više ubjeđivao u to da je u pitanju politikanstvo i jeftino sakupljanje poena” – navode iz ove partije.

I na kraju, ali ne, kako kažu kao poslednje: Građani ne moraju da znaju šta piše u dokumentu koji se zove "Poslovnik o radu Skupštine opštine Bar".

Ali, oni koji zastupaju građane kao odbornici u toj istoj Skupštini - Poslovnik moraju da znaju cio, a ne samo onaj dio koji se tiče nadoknada i paušala.

Da objasnimo: 13 potpisa jeste dovoljno za sazivanje Sjednice SO Bar. Ali, u članu 53 tog Poslovnika piše:

“Sjednicom Skupštine predsjedava predsjednik Skupštine.
Predsjednik Skupštine otvara sjednicu i utvrđuje da li postoji kvorum.
Pod kvorumom, u smislu ovog Poslovnika, smatra se prisustvo većine odbornika na sjednici od ukupnog broja odbornika.

Kvorum je potreban za: početak sjednice, usvajanje zapisnika, utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje.

Kvorum nije potreban u toku rasprave na sjednici”.

Kvorum je, podsjeća BB, 19 odbornika prisutnih u Sali na početku zasijedanja.
“Prevedeno na običan rječnik – sjednice skupštine neće biti ukoliko u Salu ne uđe i dio odbornika DPS i SD . Zato smo i pitali kolege odbornike da li imaju neku novu informaciju iz njihovih redova. Mi, u Biram Bar smo za sada sigurni da takve sjednice neće ni biti” – zaključuju iz Biram Bar u saopštenju, uvjereni da su “makar malo pojasnili situaciju”. Oni su poručili i da i dalje čekaju odgovore na jednostavna pitanja.

Komentari
Cane
Cane: Dobro si objasnio Cakane, pemetnome dosta. Onaj što je hvatao selfije sa Putinom dok je Putin prilazio da se pita sa svima misli da ga neko u Bar voli pa dojurio da profitira, juče zlobni liberal koji mrzi sve srpsko a danas veći Srbin od Šešelja bi da bude. No ovaj narod ima slonovsko pamćenje sa svim svojim velikim manama, pa znaju đe je ko bio 2006. Cakan tad nije bio u politici, a Milačić je bio na ekranima TVCG glasnogovornik DPS-a i Liberala onih najnakazanijih.
08.02.2019 15:45
Vikarni
Vikarni: Mogu li ovi iz partijice Marka Milačića da objasne zašto protokol A. Vučića nije dozvolio Marku Milačiću da uđe u hram sa Putinom, zajedno sa Mandićem, Kneževićem i Danilovićem ? Pa zato što je ajvan krenuo da pravi selfije sa Putinom kao da mu je to Vlado Dajković, a ne predsjednik najmoćnije zemlje svijeta. I poslije mu još prišao s leđa da ga nešto pita dok je Putin jeo, svi gosti se postidjeli zbog te male budale željne senzacija i dokazivanja u novoprihvaćenoj ideologiji. Cakane, naprijed samo, mnogo su mali za tebe, radi kako te Bog uči.
08.02.2019 15:48
Мане
Мане: Ајме, види Бадања како интелектуално дјелује на слику. Зрачи напросто бистроћом.
08.02.2019 15:51
Сале
Сале: Цакане,Милов привеску! Срам вас било лажови!
08.02.2019 16:40
Komita
Komita: Molim da mi kaze neko ko zna dali je ovo stvarno Badanj i kojim povodom je on tu. Hvala.
08.02.2019 20:49
Cempres
Cempres: Kakva tuzna prica.. ko ti vise vjeruje Cakane. Samo se ti drzi svoje fotelje i vlasti. I ne lazi vise gradjane! Oni koji te glasaju, valjda su uvidjeli koga glasaju!
08.02.2019 22:49
Caki
Caki: potpisa li potpredsjednik?? Aaaa bas, samo mu budale vjeruju
08.02.2019 22:56
кк морнар
кк морнар: бадањ је ту да би била два бадања. цакан је један а други он. какво саопштење мизерно
08.02.2019 23:20
Tri kule
Tri kule: Jesu li vas pritisli iz DPSa jesu.Naći ćete vi 100 razloga samo da ne potpišete.Znaju građani Bara da ste od početka neiskreno bili u svemu ovome.Čekali ste da se skupi 4000 potpisa da bi se usprotivili. BAR PAMTI
09.02.2019 01:02
DVA BADANJA
DVA BADANJA: Svima je jasno da je Biram Bar barska Pozitivna.Samo mi nisu jasni barani koji ovo nisu prozreli i koji su nasjeli.Ali na sledećim izborima neće.
09.02.2019 01:06
STOJAN
STOJAN : Od Cakana ste ocekivali podrsku pa to je presmijesno CAKAN JE PRIVEZAK MILOV
09.02.2019 14:59
Karlo
Karlo: Jel to niva uredjivacka politika Barskog portala?! Nekad su skandirali za uzora vaseg urednika - Slobo Sadame! Sad ce Miško - Cakane !!!
09.02.2019 15:44
Vido
Vido : Lazete od 2016 kada si potpisa Dup T 3 izbrisao si vrtić tamo da bi ovaj bio jedini mogu. Glasao si protiv jer si znao da tvoje glasanje nece uticati. 3 ušao si u vlast da slušam i zadovolji lični interes. Sve lazes i muljas počev od sebe pa na dalje
09.02.2019 16:16
Radozanalac
Radozanalac: Mozete li maci dva dana vec drzite ove Cakanove na naslovnu stranu ? Ima li koja partija bez oni u Bar ?
09.02.2019 23:49
Za 2 Badanja
Za 2 Badanja: Cakan ga utulio cim je uzeo Badanj za portparola. A i sa ovim cemresima i vrticem se sa oprostenjem isprdio i mlogo glasova izgubio. A neide mu naruku ni Milas ova trenutna pozicija jer se nadao ko Pajko da zakupci kakvo dobro mjesto po inostranstvu valjda je toliko zasluzi kad bi se zajebavali.
11.02.2019 04:15
Milan
Milan: Vi ste presli teren primitivne politicke prostitucije bez zastite? Disan je rekao Cakanu ili si u Valst ili napusti, nema vise reaogvanja i on sada cuti kao politicka prostituka.
19.02.2019 14:52
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar