Ћирилица Latinica
23.12.2019.
Politika

Diskriminisana i Crnogorska katolička crkva, poslanici donijeli bijeli luk zbog Miraša

Autor: Redakcija 17 Ostavite komentar

Sjednica Odbora za ljudska prava i slobode razmatraće danas Predlog zakona o „slobodi vjeroispovijesti“ i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Zbog prisustva Borisa Bojovića iz anatemisane NVO CPC, poslanici DF-a ispred sebe drže bijeli luk.

Poslanik DF-a Slaven Radunović uputio je kritike jer na sjednicu nije pozvana Crnogorska katolička crkva, koja radi i registrovana je po Zakonu o vjerskim zajednicama, a njeno sjedište je u Baru.

Podsjetimo, predlog zakona oštro su kritikovali Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dio opozicije, koji su više puta pozivali vlast da taj akt povuče iz procedure. Vlada je negirala optužbe Mitropolije i odbila da povuče Predlog zakona.


Proceduralno se uoči početka javio Slaven Radunović iz Demokratskog Fronta (DF).

„Ja znam da se Zakon odnosi ne samo na crkve nego i na vjerske zajednice i da na tome nalazite utemeljenje da pozovete pseudoreligijsku organizaciju CPC, jer ako u nazivu imate crkvu ne znači da je crkva.

Ako je to razlog zašto nijeste pozvali crnogorsku katoličku crkvu, a ima još koliko hoćete takvih organizacija. Da li samim činom pozivanja već ugrožavate rad ovoga Odbora jer ste pozvali samo jednu navodno crkvu? U pravoslavlju se zna što je crkva. Mislim da je vaš potez da pozovete samo jednu pseudoreligijsku crkvu pokazuje kako će DPS da se odnese prema ovom zakonu, a i prema pravoslavnom narodu“, kazao je Radunović.


Đukanović: Ovaj Zakon dijeli pravoslavni narod

Poslanik Milutin Đukanović iz DF-a prokomentarisao je da Odbor ovakvim sazivom podstiče razdol među pravoslavnim narodom.

On je dodao da ovaj Odbor ne može da raspravlja dok se ne dobije stav Zakonodavnog odbora.

„Zvanično članovi Zakonodavnog odbora imaju mišljenje stručne službe da je zakon neustavan. Da li je došlo do hakovanja ili da li su članovi pod pritiskom ja ne znam i to se mora istražiti. Zbog čega da se vodi polemika kada su stručna lica saopštila da ovaj Zakon nije ustavan i da nije u skladu sa pravnim poredkom“, kazao je Đukanović.

Pozvan je i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, predsjednik NVO CPC  Mihailo Dedeić, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, nadbiskup barski i primas srpski mons. Rok Đonlešaj, i predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Đorđe Raičević.

Na sjednicu Odbora pozvani su i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, rezidentna koordinatorka Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Fiona McCluney, savjetnica za ljudska prava u Sistemu Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Anjet Lanting, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori ambasadorka Maryse Daviet.

(IN4S)

Komentari
Barsko zlato
Barsko zlato: Ostavite katoličku crkvu izvan vaših svinjarija.Neznalice i budaletine.
23.12.2019 12:15
Mate
Mate: Neka diskriminišu do mile volje, naša Crnogorska katolička crkva postoji i postojaće dok bude svijeta i vijeka. Ničija nije do zore gorjela neće ni Milova. Mi imamo više vjernika od Miraša kojega niko ne priznaje
23.12.2019 12:27
Zoran
Zoran: Ovo je vrhunska fora sa bijelim lukom na ove Miraševe avetinje proklete. Podrška za Crnogorsku katoličku ckrvu mog druga Zankovića koordinatora za ekumenski dijalog itd
23.12.2019 12:29
Zankovic forever
Zankovic forever: Zasto se nenadje kompromisno resenje? drug zankovic koordinator za ekumenski dijalog i mitropolita Crnogorske katolicke crkve i egzarh dukljanskog trona, stub ne samo crnogorskog, nego i cjelokupnog, vaseljenskog hriscanstva je RESENJE! Njemu predajte svu imovinu svih vera!!! Tko ce se bolje brinuti za imovinu ako ne on? Mafija drhti pred njima a sudije boli glava! Kolke sporove bi poveo - mnoga deca sta su pravnici bi imali leba u narednih 666 godina!!!
23.12.2019 12:58
Paladin
Paladin: Zanković bar ima veći ugled od Miraša i nije prevarant. Miraš je svaštočinja, splačina neviđena, luda uličarska
23.12.2019 13:01
Za. Paladia
Za. Paladia: Paladine nesretni sine bazdis ko septicka jama daj umi se smradu i bez prdnjave jebo te ivica i ti njega da se razmnozavate da se ne ugasi to pogano sjeme.
23.12.2019 15:18
Za za paladija
Za za paladija: Pise se umij se..a ne umi se..opismeni se pa javno istupaj polupismenjace..
23.12.2019 21:44
PRISTAN
PRISTAN: Evo se javlja ovaj bezboznik od ivice zankovica nezna jadan koja mu je crkva a ni koja mu je vjera pa po obicaju blesavi i prdnjavi u srpsku pravoslavnu nece u CG pravoslavnu nece u katolicku isto nece i onda ajde da i on nesto izmisli cg katolicka Miras ima pristalica za pod tendu a ovaj kukavac za pod jedan manji suncobran. Sto ga briga kad je neko budala to uopste ne boli jedino mu se preci koji su bili dobri posteni prevrcu u grob zbog njegovih nebuloza. Pozdrav za Marka Zankovica i ostale normalne sutomorane.
24.12.2019 00:18
ratac
ratac: Mora da im je Pipun nabavio Bijeli luk"Cesnjak"po nabavnoj cijeni,bravi iskompeksirani.
24.12.2019 09:49
Za. Pismenog hajvana
Za. Pismenog hajvana: Bolje daj neki komentar nego sto lovis pravopisne greske. U rupu smrdi bubo.
24.12.2019 13:17
Paladin
Paladin: I meni i Zankoviću da se upecate za mirasha. Jel to ok, pizdurine prodate ?
24.12.2019 16:03
2SLa
2SLa: Slabo se sto upeca na te vase vrsnjake mozete ga mackama baciti. Da niste vas dvoica gejevi nedo ti bog.
24.12.2019 18:52
Paladin
Paladin: Nek ti se plakne mama pa nek ti prenese
24.12.2019 19:29
Di dzej Krmak
Di dzej Krmak: Paladine krmku imam jednu krmacu bili je malo oplodio da vidimo sta ce da se rodi ako bude uspjesno ima bre da razvijemo samo takav biznis. GUSSS GUSSS
24.12.2019 20:20
Cirkusijada
Cirkusijada: Molim da mi gospodin Zankovic ili neko od njegovih istomisljenika kaze kad oni planiraju da slave bozic jer crkvu su vidim izmislili i nazvali je crnogorska katolicka crkva pa su vjerovatno izmislili i nove slave i datume pa bi dobro bilo da to obznane radi sebe i radi nas.
25.12.2019 02:13
SOJIC
SOJIC: Alo bre redakcijo u PG narod vec izlazi na ulice a vi ste se usuceli ni jedan clanak da napisete. OTPUSCENISTE.
26.12.2019 00:49
ralence
ralence: Ватикан,Папа и Католички Паписти не признају никакве локалне или Државне Католичке Црногорске Цркве већ једину унитарну Католичку Цркву СВ.Петра у Риму на чијем је челу Божији изасланик на Земљи,Папа Франсис ( Фрања )који има право да само Он тумачи Божије Заповести на Планети.Да ли Мило прави Католичку Црну Гору на рушевинама Православних Цркава и Исламских Џамија које ће да дођу на ред касније.
27.01.2020 13:48
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar