Ћирилица Latinica
23.05.2018.
Politika

DEMOS: Priča o legalizaciji - jabuka razdora

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Opštinski odbor DEMOS-a Bar, oglasio se još jednim saopštenjem koje je dostavljeno "Barskom portalu".

Objavljujemo ga integralno...

**********************************************

I prije početka kampanje neki pravci borbe za glasove u Baru su mogli da se naslute. Nije bila nužna prevelika pamet za procjenu da dio opozicije kritiku neće usmjeriti prema vladajućem DPS-u, već će se “ujedati” između sebe i tako hitati ka što povoljnijoj poziciji kad dođe do “podjele plijena”.

Lako je bilo pogoditi i šta će biti ekskluzivna tema. Naravno legalizacija! Da je nisu spremali za kampanju, DPS i partneri bi poštovali zakon, pa bi uslovi legalizacije bili poznati prije izbora.

Podsjetimo, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata je stupio na snagu 14.10.2017. godine (sl.list CG 64/2017).

Član 164 stav 9 ovog zakona propisuje: “uslove,način,rokove i postupak plaćanja naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte propisuje nadležni organ lokalne samouprave, po prethodnoj saglasnosti Ministarstva“, a član 213 stav 2 pomenutog zakona propisuje: “jedinica lokalne samouprave dužna je da propis iz člana 164 stav 9 ovog zakona donese u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona“.

Nažalost to nije uradila odnarođena vlast u Baru.

Povodom nepoštovanja zakona,polovinom januara 2018.godine,oglasilo se Ministarstvo održivog razvoja i turizma CG.

Nagovjestili su da će pokrenuti mjere iz zakona ako lokalne samouprave ne donesu u najkraćem roku podzakonska akta,koja se odnose na legalizaciju objekata,čime se onemogućava ostvarivanje prava građana.Zbog toga Vlada može da razrješi predsjednika opštine i raspusti skupštinu.Da je sreće tako bi i bilo, ali po onoj narodnoj „vrana vrani oči ne vadi“ to se nije desilo.

Kad je već tako, „igračima“ je ostalo da se presaberu i krenu u akciju. Najbučniji i najaktivniji je bio „trgovac“!

Rastrčao se po svim djelovima opštine, uvjeravajući građane da će legalizacija biti skoro džabe, samo ako budu „birali Bar“! Saslušao čovjek građane i odlučo da im, kao osvjedočeni dobrotvor (sic!) ispuni želje.

Smislio genijalnu matematiku: 25 hiljada nelegalnih kuća, prosječno po 120 kvadrata, ukupno tri miliona kvadrata. Legalizacija 10 evra po kvadratu, ukupno 30 miliona! Divota!

Onda će „trgovac“ pozlatiti i sebe i Bar! Izginuće za narodna prava i neće, kaže, po svaku cijenu biti vlast. Po svaku neće, ali po neku možda i hoće. Već je pokazao da je alav i na vlasti!

Možda bi ova šećerlema od Cakanove priče i zavarala narod da se nisu pojavili novi igrači, naoštreni da odbrane „autorska prava“ i dobro nauče pameti kradljivca istih.

Naime, u ime „porodične partije očeva i sinova“ oglasio se mlađani Stefan Šušter, tvrdeći da je „nosilac liste „Biram Bar“ inspiraciju za priču o legalizaciji našao u izbornom programu Socijaldemokrata.....koji su jasno i nedvosmisleno pitanje legalizacije stavili u centar izborne kampanje..“

Šušter je objasnio da je SD realno sagledala ekonomsko stanje građana, uvažila njihovo višedecenijsko ulaganje u infrastrukturu i procijenila da cijena legalizacije objekata do 200m2 ne smije biti veća od 15e, a za veće objekte ne smije biti veća od 25e po kvadratu. Ova računica je malo ozbiljnija od Cakanove, ali ima i ona „kvaku“.

Ove cijene „važe bez obzira u kojoj zoni se objekat nalazi...legalizacija objekta ne može se određivati prema vrijednosti zemljišta na kojem se objekat nalazi“! Viđi đavola!

Možda ovo jeste briga o građanima, ali malo više o svojima. Nije nikakva tajna da su rođaci, kumovi i prijatelji važnih članova partija na vlasti, vlasnici najvećeg broja objekata podignutih na najljepšim plažama i najatraktivnijim lokacijama.

Pa da njima bude kvadrat kao mučenicima koji su negdje ozidali skromne kuće za skromne porodice! Pravedno nema šta.

A zamislite kad bi vlasnici grandioznih građevina na pjeni od mora platili makar pola realne cijene! Sirotinji bi mogli da legalizujete kuće besplatno.... Ali nije to ovdje opcija...

Još jedno pitanje je interesantno. Zašto se, na vrhuncu kampanje napadaju partije koje godinama borave ispod skuta DPS-a? Da li je to borba za pozicije kad jezičak bude pretezao! Ili je sve to predstava po zadatku, da se zavaraju navodne kolege iz opozicionih redova. Videćemo!

DEMOS-u u kampanji legalizacija veoma važna,ali nije najvažnija tema. Ne zato što nemamo dobre ideje, nego zato što znamo da je svaka priča bespredmetna prije nego što se primjene zakonska rješenja i najzad donesu odluke, koje će biti na obostranu korist,kako građana Bara tako i Opštine Bar.

Bez toga, priča o legalizaciji je samo obećanje bez pokrića i predizborna „šarena laža".

Komentari
Hahaha x 3
Hahaha x 3: Jao jao jao... Opozicio i Bogu si teška. Pa jel vi shvatate da cete kucati na Cakanova vrata 28.05. da molite za podrsku, da nudite apsolutnu vlast samo da skinete Mila i "njegove" ? I onda cete nakon ovakve kampanje (prljave i bijesne) da ocekujete da vas podrzi, a kad ne bude to uradio kazacete "eto jesmo li vam rekli". Narod ne moze od vas ocekivati promjene !
23.05.2018 11:20
Leka
Leka: Sve istina, ali ipak glasamo DF - SNP, broj 1, jer nemate cenzus a i Miodragu Lekicu izlapelom vise niko ne vjeruje.
23.05.2018 11:25
Čarmak
Čarmak : Pa kolege iz demosa i mi i vi dajemo po dontu najvise glasova DPSu. Kako? Pa necemo preci cenzus i baravno najveci dio nasih glasova ce se preliti DPSu.
23.05.2018 11:29
3-B
3-B: Čarmak udbaški folirantu
23.05.2018 17:12
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar