Ћирилица Latinica
18.05.2018.
Politika

DEMOS: Slučaj "Kraljičina plaža" je za zatvor

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Koliko puta su odbornici DEMOS-a u protekle četili godine pominjali Kraljičinu plažu, dosadili bi Bogu i narodu.

Ali, kolege iz vladajuće koalicije nisu ni trepnule… Već na jednoj od prvih sjednica, odbornik Savo Vujošević je insistirao da Skupština raspravlja o ovoj temi.

Preciznije, tražio je da se donese odluka o povlačenju saglasnosti SO na prodaju opštinske imovine, katastarska parcele broj 1278/7, lista nepokretnosti br 273 KO Mišići, poznatiju kao Kraljičina plaža.

Nije to bilo kakva parcela. Radi se o skoro 190.000 m2 zemaljskog raja. Dakle, nije čudo što je Vujošević istrajno ukazivao na neophodnost da Tenderska komisija podnese izvještaj o prodaji i tražio da prodaja bude poništena.

Priča o Kraljičinoj plaži jedna je od onih za rubrike “Vjerovali ili ne”. Od onih zbog kojih bi, u uređenim i ozbiljnim zemljama, učesnici “posla” napunili zatvore. Kod nas nikome ni dlaka sa glave nije falila.

Počelo je 2012. kada je Opštinski parlament usvojio odluke o pokretanju postupka prodaje zemljišta u zaleđu Kraljičine plaže i izradi Detaljnog urbanističkog plana “Dubovica”.

U obrazloženju je navedeno da je Komisija Uprave za nekretnine Crne Gore vrijednost zemljišta procijenila na 73,58 evra po kvadratnom metru.

Pošto je Vlada donijela Zaključak o davanju saglasnosti opštinama Bar i Budva za otuđenje nepokretnosti, predsjednici ovih opština obratili su se Upravi za nekretnine Crne Gore. Eksperti iz Uprave sada su utvrdili jedinstvenu procjenu, nižu od prethodne – 63,43 eura po kvadratu.

Tada počinje zaplet. Mimo znanja SO Bar, Tenderska komisija kreće u akciju. Cijenu spušta na 50 evra po kvadratu!!! Istine radi, nužno je reći da su tri člana Komisije iz Bara bili protiv ove odluke.

Uzalud.

Preglasale su ih kolege iz Vlade i Opštine Budva! Znači, zvanično utvrđena cijena koju je utvrdila Skupština Opštine, smanjena je za 13,43 evra po kvadratu!

U ukupnom iznosu cijena je za pet miliona i 690 hiljada eura manja od zvanično utvrđene. Šteta barske opštine je dva i po miliona eura! Treba li reći da Tenderska komisija nije bila ovlašćena za donošenje ovakve odluke. Sva ovlašćenja pripadaju Opštini.

Dakle, bilo bi normalno i odgovorno, bila bi dužnost predsjednika Opštine da o tome obavijesti Skupštinu. Bila bi, ali je izostala. To što je cijena skoro za četvrtinu smanjena od zvanične procjene, nije bilo povod da se zakaže vanredna sjednica SO, ili makar da se ova tačka uvrsti u dnevni red redovnog zasjedanja!

Da skandal bude veći, odbornici su iz medija saznali da su opštine Bar i Budva dužne da izgrade novu infrastrukturu do parcele, što će koštati oko 3,7 miliona. A ima i još.

Kupac će za svaki slučaj ovaj iznos od kupoprodajne cijene uplatiti na prelazni račun, dok opštine ne završe infrastrukturu.

Znači, zemljište se ne prodaje ni za 50€, već za 41,26€ po kvadratnom metru! Zvanična procjena od 63,43€/m2 umanjena je za 22,17€/m2!

Imao je pravo odnornik Vujošević kad je u Skupštini pitao: “Zar ne bi bilo bolje da su opštine Bar i Budva sa 3,7 miliona napravile infrastrukturu i urbanizovale parcelu, čime bi mu vrijednost povećali najmanje pet puta”?!!

Ne, nisu tu opciju razmatrali majstori. Švajcarsku bi u crno zavili! Uzgred, ti majstori, odnosno njihove partije, vladaju i dalje, i ovih dana Baranima obećavaju procvat neviđenih razmjera.

Komentari
Branka
Branka: Istina je ovo, ali glas za Demos je rasipanje glasova, zato opozicija slozno da glasa za DF - SNP, broj 1 u Baru na glasackom listicu
18.05.2018 16:07
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar