Ћирилица Latinica
01.11.2018.
Politika

"Javna" rasprava o bušenju Jadrana bez prisustva javnosti

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Povodom jutros održane javne rasprave o seizmičkom istraživanju Jadrana  u sali Skupštine opštine Bar, reagovao je barski Odbor Prave Crne Gore.

Saopštenje prenosimo integralno...

********************************************************

Jutros je u velikoj sali Skupštine Bara održana „javna“ rasprava o seizmičkom istraživanju podmorja Jadrana, kao uvertira za istraživanje nafte i gasa što bi u konačnom moglo dovesti do postavljanja naftnih platformi na dijelu mora pod Barom.

Nevjerovatno djeluje činjenica da niko od medija, političkih subjekata i bilo kojih javnih institucija nije pozvan da prisustvuje i da se ovaj megalomanski postupak skrnavljenja crnogorske obale odvija „ispod žita“.

Na naše pitanje zbog čega je to tako, dobili smo još nevjerovatniji odgovor u smislu da nemaju zakonska ovlašćenja za to i da je o ovom događaju javnost obaviještena preko jedne četvrtine (1/4) stranice u dnevnom listu "Pobjeda".

Sva pitanja oko konkretnog bušenja podmorja bila su zaobilažena tako što se tema skretala na to da su trenutno u pitanju samo istraživanja podmorja, kao da je bilo kome nejasno što bi slijedilo poslije tog istraživanja, i eventualnog pronalaska nafte.

Najveći i najčešće korišteni argument izvođača radova bio je grčki grad Kavala u kojem je, kako su naglasili, vodeni svijet skoro pa procvjetao od kad imaju naftne platforme.

Zaprepaštenje je jedini osjećaj koji čovjek može da doživi prelistavajući zaheftane listove, ispisane na engleskom jeziku, na kojima su prikazane predstojeće akcije u vezi istraživanja mora. Kao da se radi o nekoj lokalnoj akciji izviđača, a ne o istraživanjima koja su vrlo opasna.

I to znamo svi u Baru, koji je seizmički vrlo nestabilan. Opasnost za životinjski i bio diverzitet mora je očigledna i posljedice bi dovele do prirodnih katastrofi koje su uvijek moguće kod svake priče o naftnim platformama.

A to se pogotovo odnosi i najviše bi se osjetilo u moru kao što je Jadransko koje nije „otvoreno“ kao recimo Norveško more (ovo poređenje je dobro jer u Norveškom moru postoje naftne platforme, jer oni svoje more ne kortse kao turistički resurs).

Prava Crna Gora oštro se protivi ikakvim sličnim akcijama vezano za narušavanje zakona prirode i ugrožavanje egzistencije samog naroda i njegove okoline. Na ovakve poduhvate niko nema pravo. I moramo istaći, za ne povjerovati je, kakve se sve stvari događaju u Baru, jednom od većih, a možda i najznačajnijih gradova u Crnoj Gori.

Komentari
Komgrap
Komgrap: Ovo je javna rasprava kao za vrtić.Treba ih zvati ustvari tajne rasprave. Fingiranje demokratije.
01.11.2018 21:50
SimoST
SimoST: najvise pisu Prava CG. najaktivniji
02.11.2018 01:15
ac milan
ac milan: Je li realno da ovo u Baru prolazi ovako bez dolaska medija? isto kao i za vrtic
02.11.2018 09:50
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Ko je učestvovao u protestima protiv magnohroma i uništenja cg obale treba da se ponosi iako je obala gore uništena nego da je izgrađena ova fabrika treba da se ponose naučnici ondašnji sjetimo se baranina dr hajdukovica budite se patriota budite seponizeni i uvrijeđeni glad i bijedu je lakše izdržati sa gandijevskim filozofijom sto čovjeka razdvaja od životinje treba štititi pse ptice pedere ali i djecu stare bolesne skoro će se u cg graditi apartheid naselja koja već postoje u Tivtu na Gorici idr
06.11.2018 11:27
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Jedino će bezvjernik interesantne osobe natjerati lopove političare da vrate oteto pravosudje da sude djeci da se obezvrijedi pristojan život stari bolesni i bijedni da prežive najviše je ovih osoba srpskog naroda neka se probude hajduci i neka uzmu i za sebe
06.11.2018 12:44
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar