Ћирилица Latinica
05.06.2018.
Politika

Lalošević o godišnjici ulaska u NATO: Velika crnogorska bruka

Autor: Redakcija 12 Ostavite komentar

Godina je od ulaska Crne Gore u NATO, a većina opozicionih stranaka smatra da taj čin nije donio nikakve benefite našoj zemlji, već predstavlja jednu od najtamnijih stranica u njenoj istoriji.

Borbeni avioni NATO, koji su tokom agresije 1999. godine ubili hiljade civila i zatrovali teritoriju SRJ osiromašenim uranijumom, od danas gospodare i nebom Crne Gore.

Crna Gora je jedina članica NATO koja je ušla u taj vojni savez, a da je prethodno bila meta njegovog bombardovanja. Građani Crne Gore nijesu imali priliku da na referendumu odluče da li žele da budu dio tog vojnog saveza, već je odluka donijeta glasovima vladajuće partije i njenih koalicionih partnera u Skupštini Crne Gore. 

Stav Socijalističke narodne partije i tada i sada je bio da država mora organizovati referendum, te da građani treba da se izjasne da li su za ulazak u NATO ili protiv njega.

"Sjećam se svih priča i sučeljavanja onih koji su bili za i protiv ulaska Crne Gore u NATO.

Naši najznačajniji argumenti protiv NATO-a bili su, prije svega, da nam to ne doprinosi miru i stabilnosti. Da neće doprinijeti demokratizaciji Crne Gore, a to se i ostvarilo.

NATO i Evropska unija imaju različit sistem vrijednosti. Mi treba da težimo ka EU, ali ne i prema u NATO", kazao je za dnevni list „Sloboda“ visoki funkcioner SNP-a Vasilije Lalošević.

Prema njegovim riječima, NATO je samo „surovi vojni savez”, u šta su se građani uvjerili 1999. godine.

"Tada su usljed njihovog bombardovanja izgubljeni životi naših građana, čak i djece. Upozoravali smo da NATO nije garant bezbjednosti i sigurnosti. Takođe, i da Crna Gora finansijski ide u veliki minus članstvom u NATO. O riziku za vojnike koji učestvuju u njihovim vojnim intervencijama, ne bih ni govorio", ističe Lalošević.

On dodaje da su oni koji su se zalagali za ulazak Crne Gore u NATO tvrdili da će biti veća bezbjednost države, odnosno, da će doći do jačanja unutrašnjopolitičke stabilnosti.

"Međutim, poslije izvjesnog vremena, sada kada više ne može da se promijeni odluka Crne Gore da bude dio NATO-a, s pravom možemo pitati – da li u Crnoj Gori postoji pravni sistem i vladavina prava koja će doprinijeti obračunu sa korupcijom i organizovanim kriminalom? Da li u Crnoj Gori, kako su govorili zagovornici NATO-a, postoji saradnja i koordinacija svih bezbjednosnih državnih službi?

Da li smo u 2018. godini, kada smo članica NATO-a i u pregovorima sa EU, svi jednaki pred zakonom, te da li postoje rezultati borbe protiv kriminala u državi? O političkoj volji da se unište kriminal i korupcija suvišno je i govoriti", naglašava Lalošević.

Takođe, ističe da su zagovornici NATO-a tvrdili da će Crna Gora ulaskom u taj vojni savez ojačati ekonomiju.

"Mi, nažalost, to poboljšanje ne vidimo. Zagovornici NATO-a tvrde kako će biti izuzetno bogata turistička sezona, a imamo paradoks da su nam glavni gosti upravo gosti iz bratske Srbije koja nije članica i koja se protivi članstvu u NATO. Tu su i gosti iz Rusije, koji se, takođe, protive članstvu u NATO", kaže Lalošević.

On smatra kako je trebalo da građani dobiju sve informacije o negativnim posljedicama članstva u NATO, te da sami odluče da li je to put kojim država treba da ide.

"Ako su već htjeli da nas uvuku pod taj odbrambeno-bezbjednosni kišobran, onda je trebalo da građanima omoguće da o tome odluče na referendumu i objasne im negativne strane članstva. Ali, njihov cilj je bio da se stvori idealizovana slika NATO-a, iako je to bila klasična politička volja", zaključuje Lalošević, koji obavlja dužnost šefa Medijskog centra SNP Crne Gore i v.d. predjsednika Opštinskog odbora te stranke u Baru.

Komentari
Zuuu
Zuuu: dobro si reka al pusti mladje alo
05.06.2018 12:00
Delija barski
Delija barski: Kad si s Luksicem i Pavicevicima i ostalim dukljanima i antiSrbima onda ovo ne smijes da kazes.
05.06.2018 12:07
SNP Br
SNP Br: Mi vazda smijemo, a vi apstinenti i glasaci pokusnih kunica MNE sekte iš od nas.
05.06.2018 12:25
Baranin Njujork
Baranin Njujork: Pusti ti NATO i bruku Bruka je vas rezultat na zadnjim izborima. Bruka je to ste 30 god u opoziciji Barskoj i tu sjedite i ne mrdate. Bruka je to sto mladi poput Zagarčanina ne mogu doc do izražaja od vas. Bruka je to sto se lizete sa dps-om i družite privatno a ovamo pričate opoziciono. Bruka je to sto nestajete i vi SNP i DF. Sa 12 odbornika dok je Kalinić bio ba celu i skupstini pali na 2. Bruka je to sto vam je Cakan kriv, sto vam je Miličić kriv a ne tražite krivce u sebi moj Lalosevicu i Djurovicu. I na kraju bruka je sve to ikljucujuci u vezi vas a i NATO godišnjica koji si pomenuo.
05.06.2018 12:57
Cemi
Cemi: Jel ovo onaj cuveni opozicionar sto ga milo ucutka sa radnim mjestom u lusticu i platom od 5000e ???
05.06.2018 13:23
Desni bek
Desni bek: Mozete Vasku nabijat na nos svasta, ali je marka za sve u Bar. Majstor, orator numero 1, moze kurseve da vam svima drzi, pa ko izdrzi na njegovom kursu
05.06.2018 13:26
Bljak
Bljak: Kako se Vasko grli i raduje sa dukljanima dps-ovskim i antisrpskim, a ovamo toboze protiv njih.
05.06.2018 13:40
Velisa
Velisa: Kakav Vasko i Jonicq oni razbise SNP u Baru. Sledeci put necete preci ni cenzus. No briga vas vi ste sve ove godine sicarili na racun postenih clanova.Dobro su stari rekli za takve"ci je Bar ja njegov tovar"
05.06.2018 14:12
Принцип
Принцип: Васко, Дејо, Митровић, Тајић,Вучићевић, да се јавно извините Србима у Бару, да предате мандате Саши Лекићу и професору Лазару и да се бавите нечим другим гдје вам иде од руке , Немојте више да се замајавамо. У противном цијели Фронт у Бар иде код Милачића. То вам је бетонирано.
05.06.2018 14:47
Srba
Srba: Mora da ti se uzdrmala stolica na onih 5.000 na Luštici! J€si li što ušt€dio za star€ dan€?EEEEHE€€€
06.06.2018 11:16
Bato
Bato: Mozda je NATO bruka za Crnu Goru ali nije NATO kriv za lose rezultate na izborima , nego ste vi bruka jer ste neiskreni i narcisiodni navodno opozicionari Vasko, Dejo i ostala bratija. Sve glasace ce vam uzeti Milacic i Dajkovic. kritikujete vlast a vama je korjenje niklo koliko sjedite u opozicionim klupama, maknite se vise , nemate ideju i dosadili ste mnogo
06.06.2018 19:54
snp-ovac
snp-ovac: i nije ni cudo sto se ovako proslo.kritikujete..a mozda niste ni izasli na izbore.Sa laznim nikovima komunicirate..skoro psujete...Mico orlandic vam je mlad..branka nikezic je junior...Srzentic kadet..oni imaju vlast pa im se moze..Malo gradjanske kurazi za pocetak ne bi bilo na odmet izvjesnima.
06.06.2018 23:30
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar