Ћирилица Latinica
08.05.2018.
Politika

Lalošević: Za razliku od "nekih", mi smo ponosni na antifašističku borbu

Autor: Redakcija 9 Ostavite komentar

Šef medijskog centra Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore i odbornički kandidat Koalicije "DF-SNP, Za grad koji volimo" u Baru, Vasilije Lalošević, primjećuje da danas ni u školama, ni na univerzitetima, ni u medijima nema, ili bar nema dovoljnog, podsjećanja na slavnu prošlost.

 "Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj, jedan je od dana koji bude ponos, mada neki pokušavaju da ga danas sklone u stranu", ističe Lalošević.

 "U stalnoj jurnjavi sa vremenom, u nastojanju da stvorimo društvo ekonomskog i svakog drugog prosperiteta, zaboravljamo na važne datume kada su ostvareni herojski podvizi naših očeva i djedova za vrijeme Drugog svjetskog rata", kaže Lalošević Srni povodom Dana pobjede.

 On smatra da konstatacije u stilu - "stigla su neka druga, moderna vremena" - nikako ne mogu biti opravdanje, niti mogu smetnuti sa uma činjenicu da je značaj borbe protiv fašizma u velikoj mjeri zaboravljen.

 Lalošević navodi da jedni slave Dan pobjede nad fašizmom, a drugi obilježavaju Dan Evrope.

 "Jedno ne bi trebalo da potire drugo, pošto je moderna Evropa utemeljena na načelima borbe protiv nacizma, ali i na principima mira, razumijevanja, tolerancije i saradnje", smatra on i ističe:

 "Neko je lijepo primijetio da će topovski plotuni i vijenci i ovog 9. maja biti jedina obilježja ovog slavnog dana. A ne mora biti tako. Ovo je prilika da se sa ponosom i pijetetom sjećamo tih godina, slavnih datuma i da poštujemo žrtve".

 Lalošević podsjeća da je žrtava na prostoru Jugoslavije, prema podacima Državne komisije SFRJ - 1.706.000 miliona, od kojih je nešto više od 300.000 boraca.

 "U Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj dešavanja povodom Dana pobjede su vidljiva i intenzivnija. U nekim drugim krajevima bivše domovine obilježava se manje ili nimalo.

 Stariji se sjećaju nekadašnje velike vojne parade u Beogradu. Bio je to dan kada se, osim vojnog, pokazivao sav mogući društveni potencijal uz nezaobilazna istorijska podsjećanja na slavne, herojske dane", navodi on.

 Lalošević primjećuje da danas ni u školama, ni na univerzitetima, ni u medijima nema, ili bar nema dovoljnog, podsjećanja na tu slavnu prošlost.

 "Na svijetlom mozaiku istorije naših naroda posebno se uočavaju i snažno zrače one generacije koje su krvlju, životima i nepotkupljivom mladošću izvojevale jednu od najveličanstvenijih pobjeda u istoriji - pobjedu nad fašizmom", napominje Lalošević za Srnu.

 On zaključuje da to ne smije nikada biti zaboravljeno, jer je narod u Crnoj Gori hrabrost i slobodu oduvijek cijenio i njegovao kao nešto najsvetije.

(Srna)

Komentari
Jelic
Jelic: Ko se ne ponosi sad nije se ponosio antifasistima niko njegov ni onda kad su nasi slobodari oslobadjali Crnu Goru od Birolija i Drljevica, koji su silovali 80 % Cetinjanki i zato se tamo izrodilo toliko kopiladi fasistickih koji smrde sa sve svojom ljusturom jadnom i bolesnom. Smrt fasizmu, zivjela Rusija, zivjla Crvena Armija, zivjela Crna Gora a ne Montenegro !!!
08.05.2018 15:45
ZA jelica s'evernjaka
ZA jelica s'evernjaka: Jelicu smrdo, znas li koji je grad dao najvise narodnih heroja CT, srami se i stidi ovakvih rijeci, podji na CT pa kazi ovo ako imas m...da.
08.05.2018 17:54
za Jelica
za Jelica: Jelicu, a sto ti smeta Montenegro, to je internacionalni naziv za CRNU GORU ako nijesi znao, kao sto se NJemacka naziva Germany ili Dojcland, kao sto se Holandija zove Nederland i mnoge i mnoge zemlje, procitaj nesto ako vec pises, a zamisli koliko se kolpiladi rodilo u srbiji za vrijeme 500 godina ropstva pod Turcima, E VIVA MONTENEGRO.
08.05.2018 18:02
Limljanin
Limljanin: Veliki izvorni Crnogorac Matija Beckovic dobro rece : Crnogorci koji kazu da nijesu Srbi neka pitaju majke cija su kopilad. Daevjecna :(
08.05.2018 18:05
Mirko
Mirko: E jakoga si Crnogorca nasao, moj Limljanine, neka on pita svoju majku ciji je.,
08.05.2018 19:22
za Limljanina
za Limljanina: Limljanine, Crnogorci su Cernogorci autohtona nacija na ovim prostorima , Srbi su Srbi, pa sto nijesu ti Crnogorci kad su toliki srbi pripojili CRNU GORU Srbiji i nazvali je Srbija, nego se vjekovima borili za njenu suverenost i nezavisnost, koji su to vama dokazi da su Crnogorci Srbi, izjave NJegosa i kralja Nikole, i citanke izdate na CT 1895, nacija je nesto sto se stvara i ne nastaje odjedamput, moderne nacije su stvorene krajem 19 vijeka, ne moze meni niko reci da sam srbin jer ni ja ni moji preci nijesmo o nikad bili osim Crnogorci, sve to sto NJegos i Nikola govore govore u svoje ime, a koliko znamo oni su uvijek na prvom mjestu isticali da su Crnogorci, i vise stte stvarno dosadili sa tom temom, ako postoji i jedan covjek koji se osjeca samo Crnogorcem a jos za o ima uporiste u istoriji a ne 300,000 koji za sebe kazu da su Crnogorci ko ste vi da to negirate, nikad prije 20 vijeka nije bio nikakav popis na nacionalnoj osnovi koji bi nam pokazao kako su se osjecali nasi preci.
08.05.2018 19:31
STOJAN
STOJAN: Za Jelica@ kako da objasniš ovim Potkuricama neke stvari kad im je jedini idol Milo koji Crnu Goru u Crno zavi
08.05.2018 20:15
Cikic
Cikic: Podrska za DF-SNP. Broj 1 na listicu i pobjeda je nasa.
09.05.2018 01:20
za stojana
za stojana: A ko je tebi idol , Stojane, zna se ta moralna gromada Andrija Mandic haaaaaaaaaaaaaaaaaa
09.05.2018 08:57
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar