Ћирилица Latinica
12.02.2018.
Politika

Lekić: Pljačkaši iz vlasti uništili pomorstvo u Baru

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

"Nakon 51 godine trajanja, brodska linija Bar - Bari prekinuta nesposobnošću crnogorske vlade i barske kompanije da održi ovu pomorsku konekciju sa Evropom" - kaže lider Demosa.

"Ovuda je prolazio feribot "Sveti Stefan".I to više od pola vijeka na liniji Bar-Bari. Bio sam još đak kada je brod "Sveti Stefan", onaj prvi, legendarni, uz sirienu ušao u barsku luku. Svi smo u Baru, tada još uvjek malom gradu, bili uzbuđeni, ponosni, srećni. Bio je to progres u svakom smislu – prije svega ekonomski i kulturni.

Da, i politički progres, jer je naš brod prolazio i kroz „gvozdenu zavjesu“, ako uzmemo taj simbol hladnog rata između kapitalističkog i komunističkog svijeta". Ovo je citat iz osvrta Miodraga Lekića, predsjednika Demosa, koji je objavio na svoj fejsbuk profilu, uz fotografiju u čijoj je pozadini  svetionik - zaštitni znak barskog akvatorija.

"Ova linija je nedavno, a poslije 51 godine trajanja, prekinuta nesposobnošću crnogorske vlade i barske kompanije da održi ovu pomorsku konekciju sa Evropom. Sada Barani i crnogorski građani u vrijeme evroatlanske Crne Gore i davno završenog hladnog rata treba da prvo otputuju u Drač ili Dubrovnik ako hoće da putuju u Bari, u Italiju" - konstatovao je Lekić. Kako je podsjetio, i moćna barska pomorska komanija „Prekookenska plovidba“ je, slično „Jogoceaniji“ iz Kotora, u međuvremenu propala.

Još jedan detalj, iz perioda dugog uvoda u sigurnu propast firme; Prije potpunog sloma uz bord firme (novokomonovani, imitirajući i iritirajući naziv za rukovođenje firmom) postojali su i članovi upravnog odbora, odabrani predstavnici vladajućih partija koji su, (uz plate tamo gdje su radili) primali i nemale novčane naknade od zahvalne im barske "Preokeanske".

Neki oblik rente, dakako parazitske rente, za vjernost vlastima i uvođenje firme u bankrot. Nešto slično ne postoji, niti je postojalo, u svijetu. Svjedočanstvo nevjerovatne neodgovornosti i drske, otvorene, sistemske pljačke naroda.
Ostaje nam da se podsjetimo kuda je brod - most Crne Gore i Italije, Bara i Barija - uz sirenu odlazio i dolazio - zaključio je Lekić.

Komentari
Asovic starobarski
Asovic starobarski: Sto je ovo jutros, neka osvjezenja na ovom portalu. Caki dobrodosao u tvoj Bar. Nijesi odje radi izbora, znam. Taman posla.
12.02.2018 08:17
Pobro
Pobro: Caki, pobratime, volim te ali nijesi ti za politiku. Ova Bara puna krokodila nije za uplasene. Ti se bojis. Nisi smio da odbranis pobjedu nad Filipom i ostao si nidje.
12.02.2018 09:08
Crni
Crni : profesore, adio ! u tvom Baru si ispod cenzusa.
12.02.2018 13:52
Doktor
Doktor: Dobar intelktualac, izuzetno elokventan, ali prepelica
12.02.2018 19:54
Drago
Drago: Pustite malo SDP na portal, nijesmo gubavi
13.02.2018 15:53
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar