Ћирилица Latinica
09.01.2023.
Politika

Leković: Raičeviću bi da legalizuju nezakonito obavljanje funkcije predsjednika!

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Momčilo Leković, predsjednik Kluba odbornika ,,Idemo ljudi-Demokrate i Ujedinjena Crna Gora” u SO Bar kazao je danas je da je lokalna vlast primorana da nakon pola godine prizna nelegitimnost mandata aktuelnog predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića i njegov nezakoniti izbor u julu prošle godine i da kroz zakazivanje sjednice i njegov ponovni izbor legalizuje mandat. 

"Kada kažemo primorana, mislimo na poštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 56 koji u stavu 3 propisuje da ako se predsjednik opštine ne izabere u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine,

Vlada ili jedna trećina odbornika može uputiti predlog Skupštini za skraćenje mandata lokalnog parlamenta. Ovu napomenu SO Bar uputilo je nadležno ministarstvo.

Zakazivanje sjednice SO Bar po hitnom postupku za srijedu 11. januar sa dvije tačke dnevnog reda, ostavka aktuelnog predsjednika i izbor novog predsjednika Opštine Bar, potvrda je svih naših tvrdnji da je izbor iz jula neustavan i nezakonit, s obzirom da se predsjednik opštine bira tek nakon izbora, odnosno najkasnije 30 dana nakon konstituisanja skupštine, što tada apsolutno nije bio slučaj" navodi Leković.

"Na Kolegijumu predsjednika SO zvanično smo upoznati, da će novi stari predsjednik, odnosno kandidat biti ponovo Dušan Raičević.

Nažalost, naše molbe da se sjednica održi par dana kasnije, kako bi imali vremena da se upoznamo sa materijalom, učincima kandidata u proteklom periodu i eventualno u skladu sa Statutom i Poslovnikom predložimo još jednog kandidata, nijesu prihvaćene.

Nije prihvaćen ni predlog da se sjednica održi na petak 13.

Dakle, nastavljena je praksa nepoštovanja Statuta i Poslovnika i prije svega neuvažavanja molbi kolega iz opozicije.

To nije dobra praksa koju treba da baštini ovaj visoki dom i novi predsjednik Skupštine.

Ističemo na kraju da bez obzira na zakazivanje sjednice koja treba da legalizuje mandat Dušanu Raičeviću, gorko iskustvo iz jula mjeseca definitivno ostaje i pamtiće se.

Presuda Upravnog suda po našoj tužbi, kada se ona konačno donese, samo će zvanično potvrditi da je gospodin Raičević na funkciju predsjednika opštine nezakonito izabran i da je preko pola godine ovu funkciju nezakonito obavljao" - istakao je Leković u izjavi koja je dostavljena "Barskom portalu".

Komentari
Љутко
Љутко: Сад ће га силом на срамоту изабрат. „Омиљени" градоначелник. Брука и срамота за Бар.
10.01.2023 15:44
Nole
Nole: demokratija je da su pobijedili a vi ste toliko loši da narod Bara bira lošu Dps vlast, to govori o vama. Viđeli su opštine đe su Df, demokrate vlast
11.01.2023 13:53
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar