Ћирилица Latinica
21.01.2021.
Politika

Ludilo "javnog servisa":Uredništvo RTCG isto kao Nikčevićeva - vidi "Vučićeve teroriste"

Autor: Redakcija 13 Ostavite komentar

PIŠE: Aleksandar Lekić

Potreba za poštovanjem zakona, profesionalnim pristupom i preuzimanjem odgovornosti za rad Javnog servisa je ono o čemu smo argumentovano, pozivajući se na osnovne principe, zabrinutost gradjana kao i odredbe Zakona pisali u našem jučerašnjem saopštenju, a to se ni u kom slučaju ne može ocijeniti kao hajka ili javna pretnja novinarki Nikčević, kako je to saopšteno od strane uredništva RTCG u njihovom odgovoru.

Pozivamo nadležne organe da brinu o javnom redu i miru i spriječe svaki vid ugrožavanja lične bezbijednosti gospođe Nikčević ukoliko postoji bilo koja sumnja u tako nešto. Potreba za poštovanjem zakona, profesionalnim pristupom i preuzimanjem odgovornosti za rad Javnog servisa je ono o čemu smo argumentovano, pozivajući se na osnovne principe, zabrinutost gradjana kao i odredbe Zakona pisali u našem jučerašnjem saopštenju, a to se ni u kom slučaju ne može ocijeniti kao hajka ili javna pretnja novinarki Nikčević, kako je to saopšteno od strane uredništva RTCG u njihovom odgovoru.

I ovom prilikom ponavljamo da navodi novinarke Nikčević izrečeni u emisiji Teleskopija u vezi prisustva kriminalaca i paravojnih formacija u našoj zemlji, angažovanih od strane predsjednika Srbije kod gradjana mogu da izazovu strah, nemir i paniku. Zaista nikome nije svejedno da li će ulicama pored nas šetati naoružani teroristi koje mogu da izazovu nerede. Pitanje odgovornost za javno izgovorenu riječ i širenje panike saopštavanjem lažnih vijesti je regulisano članom 398 Krivičnog zakonika Crne Gore kako slijedi:  

Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Zakon je jednak za sve, bili u pitanju novinari, političari ili neko drugi. Zato ne stoji opravdanje uredništva RTCG dato u jučerašnjem reagovanju kako u autorskoj emisiji novinar može slobodno da saopštava činjenice do kojih je došao, štiteći izvor.

Uredništvo RTCG to veoma dobro zna, jer su se upravo oni ograđivali od ranijih neprimjerenih istupa svoje koleginice Nikčević. Savjet RTCG je jednoglasno utvrdio da je došlo do kršenja programskih standarda u emisiji u kojoj je novinarka kazala da je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke saopštila da strahuje “da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta.” Tada je pokrenuta i formalna procedura utvrđivanja odgovornosti Nikčević.

Da se zaključiti na osnovu ječerašnjeg reagovanja da Menadžment i uredništvo RTCG podržavaju sporne navode Nikčević i time se pridružuju u obmanjivanju javnosti i kršenju osnovnih profesionalnih standarda novinarstva, ali i ugrožavanju dobrosusjedskih odnosa iznošenjem ozbiljnih optužbi. U vezi sa ovim pitanjem očekujemo i izjašnjavanje Savjeta RTCG. 

Iz svega se da zaključiti da je Javni servis, nažalost, i dalje ostaje pod jakim uticajem nekada vladajuće a sada opozicione DPS, da služi kao servis njihove političke propagande i ideologije. Ova ideologija je ipak porežena na izborima, pa zbog toga građani sa pravom očekuju promjene u pravcu reformi koje će voditi ka stvaranju istinski nezavisnog i nepristrasnog novinarstva Javnog servisa, oslobođenog od bilo kakvog političkog uticaja. 

 

(Autor je član GO PzP i potpredsjednik OO PzP Bar)

Komentari
miras
miras : polako doce red i na rtcg bice to televizija za sve
21.01.2021 17:10
SEOCANIN
SEOCANIN: Imam ja neke komsije u seoca koje skoro isto vide kao ova novinarka ali vidjeh da su KOMITE pa im se ne cudim znaci ista bolest stvarno ih zalim. Ali KOMITE SMO DAVNO ZAKOPALI.Stvarno mi je zao ove bolesnike ne mogu da shvate da moraju da zive bez DPSa i ovih lokalnih partija. Ovo je SRPSKA SPARTA treba da shvate ove avetinje .
21.01.2021 17:19
vihor
vihor: Dace bog i to da se desi
21.01.2021 17:44
Бодин Србски
Бодин Србски : Ова несретна Никчевићка је монтемилогорска јањичарка и тешка расрбица!!!! Нема никаквог поцрногорчавања наше славне приморско-загорске Србије, заборавите на то!!!!
21.01.2021 19:02
MILOŠ
MILOŠ: POSTOJAĆE CRNA GORA DOK JE LOVĆENA I DURMITORA, DOK JE MORA POD BAROM I KOTOROM, DOK JE SUNCA I DOK JE GRAHOVCA, NE DAMO TE CRNA GORO...
21.01.2021 19:19
Бодин Србски
Бодин Србски : Да је вјечна наша ИНДОЕВРОПСКА СРБИЈА, ПРИМОРСКО-ЗАГОРСКА СРБИЈА!!!!!!!!
21.01.2021 19:33
Ugljesa
Ugljesa: Milova desna ruka ne miruje ne moze da shvati da je vladavini DIKTATORA KONACNO DOSAO KRAJ. Tamarice kraj je duso samo mlatis praznu slamu nema vise tate Mila .
21.01.2021 23:12
Božo
Božo: Milo je legenda, bio i ostao na ovim prostorima. Ovi duračel političari u liku ovog Habaza i njemu sličnih brzo će doći na svoje. Dakle, jednokratan upotreba kao toaleti papir.
23.01.2021 15:16
Prle
Prle: Ova zena je potuno vrisnula.Sjecate se na pocetku kilibarda joj je bio mentor a prica se i da ne kazem sto.
24.01.2021 13:19
Djuka bazuka
Djuka bazuka: Ovu je prcio kilibarda🤣🤣
26.01.2021 14:34
Za djuku bazuku
Za djuku bazuku: Kad sretnes "komsiju" sledeci put, dobro se "zagledaj"!!! Licite ka 🥚 🥚!!! Razmisli ko je koga "prcio" 😉 😉 😉 😉
26.01.2021 23:22
Djuka bazuka
Djuka bazuka: Da i tebe nije prcio kilibarda 🤣🤣🤣🤣🤣
27.01.2021 00:54
Za djuku
Za djuku: Ti stvarno ne "razumijes" sto ti ja rekoh😉😉😉Trazi od komsije"elementaciju"za sve Ove godine 🤓 🤓 🤓 😁😁😁🤣🤣🤣
27.01.2021 22:29
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar