Ћирилица Latinica
29.04.2021.
Politika

Marko Kovačević: Obuzdajte se, mržnja ne donosi dobro!

Autor: Redakcija 9 Ostavite komentar

Poslanik Demokratskog fronta i budući gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević na jučerašnjoj šestoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode rekao je da je v. d. osnovne škole „Ristan Pavlović“ u Pljevljima Bojana Đačić smijenjena isključivo zato što pripada srpskom narodu.

On je istakao da je u Crnoj Gori postao trend da se srpskom narodu unaprijed pretpostavlja krivica.

„V.d. direktorica u Pljevljima smijenjena je nepobitno samo zato što pripada srpskom narodu. Taj dokaz je izveden na osnovu jedne fotografije sa simbolima naroda kojem pripada, upitanju su gusle i šajkača, koja je upravo za pljevaljski kraj i karakteristična i na taj način je počela jedna medijska odmazda i linč nad tom osobom, gdje je njoj smao zato što je pripadnica tog naroda kome pripada pretpostavljena neka krivica. Ona je morala da se opravda zašto pripada nekom narodu i da li neke krivice koje se tom narodu nameću pripadaju i njoj. To je jedan, biću slobodan da kažem šovinizam koji traži ne samo da se na njega ćuti već da se on kao pravilo primjenjuje i da oni prema kojima se primjenjuje prihvate da oni vrše autošovinizam, tj. da i oni sami prema sebi postupaju na isti način na koji ovi drugi postupaju prema njima“, istakao je poslanik Kovačević i dodao:

„Jedan „duh samoporicanja“ kako bi to Milo Lompar rekao se zadaje srpskom narodu u Crnoj Gori i vidimo da i predstavnici nove vlasti pod tim popuštaju i mislim da ne bi bilo loše da zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore na neki način to osudi onako kako je to prikladno, jer bojim se da ovo stvara jedno nepovjerenje među ljudima na nacionalnoj osnovi koje sjutra može da preraste u neke stvari koje niko ne želi. Jer, se bukvalno problematizuje svaki simbol koji srpski narod ističe u Crnoj Gori čak i kada je u pitanju dvorska zastava dinastije Petrovića Njegoš. Sve se to proglašava inostranim elementom, a neprestano se tom narodu pretpostavlja neka krivica“, kazao je on.

Kovačević je naglasio da bi bilo normalno i postupajući po pravu da neko pretpostavljamo nevinost dok se ne utvrdi krivica, a ne obrnuto.

„Ovim putem apelujem da se ovaj stepen mržnje koji se manifestuje smanji. Apelujem na sve strane da ne reaguju burno na sve ovo što se dešava. Apelujem i na narod kome ja pripadam i kome pripada gospođa Đačić, a koja je bila predmet ovog medijskog linča prethodnih dana takođe smire tenzije. Ovdje se konstantno traži od srpskog naroda da njegovi pripadnici dokazuju da nijesu krivi za nešto, jer smo svi unaprijed krivi za nešto samo zato što pripadamo srpskom narodu“, istakao je Kovačević.

On naglašava da ta situacija nimalo nije dobra i da se taj čvor treba razriješiti.

„Ne želimo da neko na nas gleda sa nekim nepovjerenjem i nekim strahom i mi na neke druge zbog toga što neki mediji vode linč protiv nas koji smo pripadnici srpskog naroda. To nije dobra poruka. To može da proizvede sve one stvari kroz koje su Srbi prošli zajedno sa pripadnicima romskog i jevrejskog naroda, a kroz koje je prošao i jermenski narod u Turskoj. Mi ne želimo da se to dešava nama, niti bilo kom drugog građaninu u Crnoj Gori. A to ako nastavi da se dešava postaje nepodnošljivo za jednu grupaciju ljudi u Crnoj Gori, a koja nije baš mala“, zaključio je Kovačević.

Juče je ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić smijenila je Bojanu Đačić, vršiteljku dužnosti direktorice Osnovne škole „Ristan Pavlović“ u Pljevljima, samo dva dana nakon što je imenovala na tu dužnost.

Za novog vršioca dužnosti postavljen je Vojislav Vojo Kasalica, koji dugo radi kao profesor istorije u toj obrazovnoj ustanovi.

Komentari
Ана
Ана: Дивно Марко. Од овог младог човјека треба да уче старе дртине које би на вјештачким подјелама око идеологије да изазову да падне крв и зарати се у Црној Гори. Ово је позив на мир, слогу и љубав.
29.04.2021 07:49
Stari Crnogorac
Stari Crnogorac : Za dan Armije ili Anzec Day u Sydney svake godine ponosno marsiraju Srbi i Cetnici Kraljevska vojska potomci se ponosno sjecaju predaka objavljen clanak u Borbi .A mi se poklasmo ovdje .Vazno je da vam ne smetaju Ustase najkrvaviji zlocinci .Sraman smo mi narod.Crna Gora Srpska Sparta necemo se idreci Srpstva dok nas jednog ima
29.04.2021 09:17
Za staro crnogorca
Za staro crnogorca: Niko ti ne brani tvoje "srbstvo" ali ne negiraj moje 🇲🇪🇲🇪🇲🇪, i nas ce biti dokle ima svijeta!!! Postujete zemlju gdje zivite a nosite "srbstvo" u srcu i ve ce biti u redu 👌👌👌
29.04.2021 10:16
Za staro 🇲🇪
Za staro 🇲🇪: U CRNOJ GORI ima zakon koji to ne "dozvoljava"!!! Dosta ste "litijali"!!! Ako vam je do slavljenja"cetnistva"i tome slicno, idite tamo gdje zakon to dozvoljava, postedite nas vasega "divljanja" 👋👋👋.
29.04.2021 11:03
Stari Crnogorac
Stari Crnogorac: Svi Crnogorci su Srbi Vazda bili .Nasa zemlja mi smo Srbi uvjek bili ponosni Crnogorci.Crna Gora nam je bila pjesma.Nismo pjevali o ljubavi nego o Crnoj Gori.Vi novi Crnogorci pjevate o Milovim parama.Jeftino ste se prodali.Postujete tudina a ne brata.Porijeklo ste izbrisali budite Srecni. Samo nam ne pljujte po grobovima.Moze vas Stici.
29.04.2021 12:31
13.07.1941 🇲🇪🇲🇪🇲🇪
13.07.1941 🇲🇪🇲🇪🇲🇪: Kako vi srbi ocete da budete braca sa Rusima a ocete da propagirate cetnike i cetnistvo nesto tu ne stima. Partizani Jugoslavije i Crvena armija su se borili protiv Njemaca i njihovih satelita kao i domacih izdajnika cetnika ustasa i ostale mrake o kojima je istorija rekla sta je imala. Koji su to grad oslobodili ustase i cetnici nijedan a vi sad negirate partizane a velicate cetnike i ustase svi ste vi ista govna koji umjesto da idete u buducnost vi se vracate u proslost u 1389 do 1914 i zivite od mitova i legenda i sanjate veliku srbiju i nekakav srpski svet u velikoj ste zabludi vas problem.
29.04.2021 12:45
Stari Crnogorac
Stari Crnogorac: U najvecoj zabludi su oni koji jure EvropiLanaca se necete lako otkaciti a u zivotu nema nista za nista.Da je Evropska Unija dobra nebi Englezi bjezali iz nje.
29.04.2021 14:33
Pomozi boze da se ludaci sloze
Pomozi boze da se ludaci sloze: O ukusima je suvisno pricati srbi velicaju cetnike, hrvati ustase mi Titovi pioniri volimo i priznajemo partizane istorija je rekla sto je imala o svima zar nije suvisno u 21 vijeku da se nadgornjavamo i pljujemo jedni na druge i svi su nam bolji nego mi jedni drugima sto je imalo da se podijeli podijeli smo rastali smo se ko oni divljaci u africkim plemenima i opet nismo izvukli nikakvu pouku nekome opet hvali smutno vrijeme jer svi se bolje snalaze tako nego u miru. Balkan je to opet su poceli popovi pa ce doci topovi a na kraju lopovi i tako svakih 20 ~ 30 godina dok se ne istrijebimo ko indijanci i abordzini.
29.04.2021 15:08
Marko za Marka
Marko za Marka: Svaki Marko radi naopako a nas Marko zlo i naopako. Markisa kako ti mislis da budes gradonacelnik Niksica pa nisu u Niksic sve Srbi i sve zagovornici cetnicke ideologije ti bi trebao da dajes primjer kako treba raditi na smirivanju tenzija a ne gasiti vatru benzinom. Prije neki dan je covjek osudjen na godinu dana zato sto je napisao srbe na vrbe a opet drugi 7 mjeseci jer je nesto slicno pisao za Muslimane i neka su osudjeni za primjer drugima ekstremima kojih na zalost svakim danom ima sve vise i vise na sve strane. A ti Leposavic ova direktorica pa Braticka im jos dajete za pravo i ohrabrujete ih da tako i nastave i dje to vodi Marko kazi ti nama neznavenima da i mi nesto naucimo od vas narodnih poslanika mada cisto sumnjam kako ste krenuli vodite nas u ambis.
29.04.2021 16:11
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar