Ћирилица Latinica
04.04.2018.
Politika

Mrkojevića se vlast sjeti isključivo pred izbore

Autor: Redakcija 16 Ostavite komentar

Piše: Alen Pelinković

Mrkojevići su kroz prošlost bili prepoznati kao prostor izuzetno talentovanih sportista koji su pronijeli slavu ovog kraja, Bara i Crne Gore kroz svijet.

Danas, nažalost, naša mjesna zajednica sa više od 4.000 stanovnika nema adekvatan prostor u kome se može održati sastanak, kulturna ili sportska manifestacija, a istoimena osnovna škola, sa preko 300 učenika nema fiskulturnu salu.

Neko bi pomislio da se ova konstatacija odnosi na vrijeme od prije 50 ili 100 godina, a ne na Mrkojeviće u 21 vijeku. Da apsurd bude veći Mrkojevići su još prije 70 godina imali Zadružni dom u kome su održavane kulturne manifestacije, radila narodna čitaonica, prikazivani filmovi.

Već više od dvadeset godina traju pokušaji uprave škole i građana Mrkojevića da učenici dobiju adekvatan prostor za nastavu fizičkog vaspitanja i vannastavne aktivnosti, a omladina Mrkojevića mogućnost za bavljenje sportom ili nekom drugom društveno- korisnom aktivnošću.

Do sada je urađeno nekoliko projekata, neke je čak finansiralo Ministarstvo prosvjete, ali svi oni skupljaju prašinu u fioci i pomenu se jedino pred izbore.
Mrkojevići ne traže nikakve megalomanske projekte i sale koje bi zjapile prazne.

Ono što je potreba ovoga kraja je višenamjenska sala koja bi obuhvatila standardan sportski teren i tribine sa 400 - 500 sjedećih mjesta uz prateću opremu. Sala bi trebala imati i prostor za sastanke, mjesnu kancelariju, lokalne sportske klubove i nevladine organizacije.

Izgradnjom višenamjenske umjesto školske fiskulturne sale njene usluge bi mogle koristiti zainteresovani građani, a škola bi na taj način stekla dodatni izvor prihoda za unapređenje kvaliteta rada.

Stvorile bi se pretpostavke za osnivanje sportskih klubova, folklornog društva i drugih organizacija koje bi promovisale zdrave stilove života, a škola bi ponovo postala ono što je oduvijek bila – pokretač sveukupnog razvoja Mrkojevića.

Ukoliko bude u prilici da vrši vlast u narednom periodu SDP će se snažno založiti da ovaj projekat bude realizovan u prvoj godini našeg mandata.

Lokacija je već određena, projekat postoji, potrebna sredstva su manja od onih koje opština Bar ubere sa ovog područja za samo jednu godinu.

Dakle, imamo sve preduslove ukoliko postoji dobra volja da se ovaj projekat realizuje.

Od toga ko će Mrkojeviće predstavljati u budućoj opštinskoj vlasti će zavisiti da li će Opština Bar konačno pokazati dobru volju kad su Mrkojevići u pitanju, i umjesto štetnih odluka o izgradnji deponije i azila za napuštene životinje u neposrednoj blizini turističkog naselja, konačno donijeti jednu odluku u korist Mrkojevića.

 

(Autor je član Mjesnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Mrkojevići)

Komentari
Avdo
Avdo: Bogu hvala da ste se distancirali od mafije iz DPS-a, da vidimo koliko imate ugleda i uticaja u mrkojevice. Dabogda pobijedili.
04.04.2018 09:45
Lili
Lili: Aaaaa, bas su se distancirali..cim nisu svog predsjednickog kandidata povukli
04.04.2018 14:26
Bez straha!
Bez straha!: U kabini za glasanje ste samo vi i niko ne moze vidjeti ni saznati koga ste zaokruzili. Glasajte za bolje sutra za bolju buducnos i protiv DPS kriminala!
04.04.2018 16:32
Nezavisni
Nezavisni: Svaka čast Mrkojevići. Sa pravim ljudima na pravi put. Ovo što je pismeno i valja je u SDP, napokon se pokupila kritična akademska masa. Ovi drugi se ne umiju potpisat u Mrkojeviće. Hrabro i naprijed!!!!!
04.04.2018 20:18
Профа
Профа: Тачно, Српска народна читаоница је била у Мркојевиће и Стари Бар још педесетих година прошлог вијека. А основана 1881. Браво Пелинковићу. А данас Мркојевићи исељени на запад, а њихов крај запуштен.
04.04.2018 21:34
mrkotan
mrkotan: zamisli mrkojevici su uvijek bili poznati po sportistima ja nisam u zadnjih 50 godina ja nisam cuo osim KURTA za nijednog a i on je dobacio do sloge iz st .BARA e u SKAMBILJ su bili dosta dobri ali to nije sport pa ako neko zna te cuvene sportiste neka ih nabroji zbog sire javnosti .pozdrav za dobre i vrijedne mrkotane
05.04.2018 00:34
MIROVICA
MIROVICA: E moj Pelinkovicu dzabe ti reklamiranje SDP-a koji ti je bio sa Milom a i vi svi zajedno pa vas iskoristili kao po onoj narodnoj Magarca ne zovu na Svadbu da Pjeva nego da nego da vodu NOSI . Savjetujem vam da se vratite izvornim SRPSKIM korijenima i da ste manje Dzamija pravili poslije 1990 mogli ste mnogo vise imati nego sto trazite.
05.04.2018 16:34
za MIROVICA
za MIROVICA: ti prijatelju st se krijes iza imena mirovica mozda nikad i nisi bio na mirovicu jer tu zive pravoslavci katolici i muslimani pod onim cuvenim sloganom pod rumijom tri su vjer one nece da se djele ovaj za tebe gospodin pelinkovic je pisao ne vrjedjajuci nikog niti je spominjao dzamije ni crkve a tipises kao da su ovo devedesete ti mnogo pametan ucis nekoga da se vrati korijenima a neznas za 500 godina ko je ciju babu j...uz tarabu a posto si obavijesten kolko je to dzamija napravljeno poslije devedesetih aposto vidim da ti nemas pojma o suzivotu u ovim krajevima pitaj kako je obnovljena crkva u dobrim vodama ko je za crkvu u selo dapcevici kupio zvono bih ti mogao jos mnogo toga osuzivotu sve tri vjer pricati ali ti to nezasluzujes jer nemas pojma nego samo lupas ko masim po diviyiji sta se krijes kao mis evo znas g.pelinkovica pa lijepo raspravite u cetiri oka a ne sijes mrznjo po ovom portalu za sad najboljem u baru ali ga vi pojedinci pokusavati pokvariti sa vasim primitivizmom
06.04.2018 00:55
mirovica
mirovica: Ti ne mozes ovako mene sa MIROVICE odgovarati a jos manje u ime Pelinkovica jer je on dosta pismen i pametan i zna bolje od tebe za ZVONO I druge stvari u tom kraju. Sto spominjes BABE nase babe nije niko prislanja uz PLOTOVE kao tvoje i takvih kao sto si ti jer danijeste takvi kakvi ste glasali bi postene stranke a ne lopovske jer ste nasli licni interes a to ste i za onih 500 godina radili . Sto ne vratiste ZVONO posto se TURCI povukose nego 9otih kad lopov MILO dodje na vlast da opet sicarite sto i do danas radite kao prije 500 i kusur godina. Procitani ste odavno ali doce vrijem da se svakome sve iznese i vidi ko je bio sicardzija a ko posten i ko vam BABE uz PLOTOVE prislanjase
06.04.2018 13:52
TOMBA
TOMBA: OVAJ GOSPODIN AKO GA TO NEVREDJA JE POTPUNO PROLUPAO I TACNO JE STO NAPISA OVAJ PREDHDNIK POD RUMIJOM TRI SU VJERE ONE NECE DA SE DJELE E PA KAD NISTE USPJELI 90TIH NECETE VALA NI SADA POPI TABLETU I UZIVAJ NIJE VAZNO KO JE U KOJU PARTIJU NEGO KAKAV JE COVJEK TO O CEMU TI PISES JE DAVNO PROSLO VRIJEME OPUSTI SE BICE TI BOLJE VIDIJECES
06.04.2018 17:29
ZA TOMBASA od MIROVICE
ZA TOMBASA od MIROVICE: E MOJ KOMSO TOMBASU PISES TAMAN KAO I OVAJ PREDHODNI JER STE SICARDjIJE I POLTRONI OVOG NENADNOG REZIMA. POSTO VIDIM DA PIJES TABLETE ALI NE POMAZU PROMIJEN TERAPIJU I UZMI OLOVKU U RUKE I 15 og ZAOKRUZI OVOG B O J A N I C A DA NAM SVIM VJERAMA KRENE NA BOLJE. ZADNJA TI JE PRILIKA -gospodine- DA SE DOZOVES P A M E T I
07.04.2018 13:09
TOMBA
TOMBA: AKO SMO KOMSIJE ZALOSNO JER JA NA MIROVICU NISAM IMAO KONTAKT SA NEKIM EKSREMOM POPUT TEBE ALI VIDS KAKO PIJES TABLETE SVAKI TI JE CLANAK BOLJI OD PRVOG ZNACI DOLAZIS U VINKLO BICE OD TEBE NESTO SAMO MI JE ZAO STO MORAMO GLASAT OBOICA ZA BOJANICA TI IZ FRONTA JA IZ URE A RAZLICITE POGLEDE IMAMO ALI AKO POBIJEDIMO POPRAVICES SE TI SNADOM U BOGA IBILO JE DOSTA NEKA MALO DRUGI PISU MOZDA PAMETNIJE OD TEBE I MENE
07.04.2018 18:19
ZA TOMBASA
ZA TOMBASA: Drago mi je sto si me sve razumio i sto cemo oba zaokruziti broj 2 pozdrav komso
07.04.2018 19:52
Sportista
Sportista: Sportista iz Mrkojevica najpoznatiji : Stevo Sisko Nikocevic
07.04.2018 20:44
za sportistu
za sportistu: jedna lasta necini prolece
07.04.2018 23:02
Mrkotanka
Mrkotanka: Što je ovo ljudi moji,reče prvo gore ovaj nezavisni da se "ovi drugi" ne umiju potpisati,a to ti je inače 80% Mrkojevića,dakle oćete da kažete da se 80% posto Mrkojevića ne umije potpisati? Dobro pa se Vi znate potpisati. A onda kaže profa (sa ćirilicom), Mrkojevići raseljeni na zapad? Ko se to iz Mrkojevića u zadnjih 15 godina iselio na zapad? Navedite mi jednu porodicu? Rođena sam Mrkovka,Mrkotanka,kako ko voli da kaže,znam svaku kuću od Kameničkog mosta pa do Svetog Ivana,ne znam ko se to iselio u zadnjih 15-20 godina. A ono stanovništvo što je otišlo '90 godina,i u ratnom periodu,to nećemo sada računati,nećemo miješati babe i žabe. I hvala Bogu što su se iselili,ulažu u svoje rodno mjesto što u ijedno mjesto. Evo konkretno da imenujem porodice,Spahija Ahmet,Muharem Vulić,Emro Vulić,braća Omeralović,braća Duškić Zeko i Safet,Braća Bajraktarević Huso i Mujo,sagradiše svojim mještanima gasulhane,popraviše puteve,središe i renoviraše dzamije,školu u Pečuricama,složni što ijedno prigradsko naselje,sa 2 dana sakupili preko 50.000 € za liječenje dječaka. Pa nije na odmet pomenuti ni lokalne mještane koji redovno ulažu i rekonstruišu puteve,gospodin Emir Rasketic,Mino Kalamperović,pa manji privrednici,Amir Avdić,Emin Kurtović,Hadzija Čobović,Ramo Markezić. Što se tiče sportista,istina je da se na prostoru Mrkojevića prepoznalo mnogo talentovanih sportista šte se zbog loših mogućnosti njihov talenat zadržao samo na tome,na talentu,a ne na razvijanju talenta,i nažalost što je tako. Što se tiče puta Sveti Ivan-Kamenički Most,to je na regionalnom nivou i radovi će biti započeti u 2018 godini, što se prislanjanje babe na tarabe tiče,znamo istoriju,znamo šta su Turci vijekovima činjeli. Ali još jedno sigurno znam,u Mrkojevićima nikad vjerske podjele bilo nije,a o tome govori činjenica da su par katoličkih i pravoslavnih porodica u Dobrim Vodama i Pečuricama izuzetno dobro godinama unazad prihvaćene među većinom muslimanskog stanovništva,i nikad nije to bilo dovedeno u pitanje,niti će. Pozdrav svim ljudima dobrog srca od prave pravcate Mrkotanke,koja se,eto,igrom slučaja (ne bih rekla) školovala,udala,izrodila djecu,a koja se zna potpisat a nije za SDP.
14.05.2018 17:48
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar