Ћирилица Latinica
30.08.2020.
Politika

Narod danas odlučuje - SVETI VASILIJE ili DPS

Autor: Redakcija 7 Ostavite komentar

Biračka mjesta u Crnoj Gori su jutros otvorena od 7 časova, kako je najavljeno, a punoljetni građani će moći da glasaju do 20 časova za svoje predstavnike u novom sazivu parlamenta koji će izabrati potom i novu izvršnu vlast.

Po mnogo čemu ovi izbori su istorijski. Odlučuje se hoće li narod konačno prvi put smijeniti 30 godina nepromijenjenu vlast od uvođenja višepartijskog sistema ili će ona ostati ista.

Do izbora dolazi u trenutku kada je vladajući DPS na čelu sa Milom Đukanovićem ušao u brutalni sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom, donoseći skandalozan Zakon o slobodi vjeroispovjesti kojim se predviđa klasično otimanje imovine Crkvi koja je stvorila Crnu Goru i kroz cijelu njenu prošlost bila joj najsnažniji oslonac i simbol.

U moru poruka i apela da se glasa za opozicione liste, naročito one koje su čvrsto stale uz SPC tokom organizacije protestnih litija i političare koji su u parlamentu se hrabro suprotstavili izglasavanju sramotnog zakona,  izdvaja senona koju je poslao književnik Matija Bećković. On je kazao da narod bira između Svetog Vasilija Ostroškog i politike Mila Đukanovića.

"Riječ je o izborima kakvih nije bilo, ne samo u istoriji Crne Gore. Na ovim izborima protivkandidat gospodinu Đukanoviću i njegovoj vladajućoj partiji ovoga puta je Sveti Vasilije Ostroški, a s njim i Sveti Petar Cetinjski i Sveti Arsenije Ždrebaonički i Sveti Stefan Piperski. A sa njima Sveti Sava i hiljade oltara Srpske pravosloavne crkve. Zato, ko god čuje srce u prsima, valja da izađe na ove izbore. Ulog je veći nego ikad. U pitanju je obraz, čast, ponos, istina, savest, sudbina i budućnost Crne Gore. Glasačkim listićima odbranimo svetinje i svetinju Crne Gore" - poručio je Bećković.

Apel vjernicima SPC i građanima da masovno izađu na birališta i glasaju liste koje se zalažu za očuvanje svetinja, uputili su i mitropolit Amfilohije, episkop Joanikije, ali i brojni drugi velikodostojnici SPC i istaknuti intelektualci i javne ličnosti.

Prema opštem utisku popularnost DPS-a je na istorijskom minimumu, a Narodna koalicija "Za budućnost Crne Gore" koju predvode profesor Zdravko Krivokapić i DF ima najveće šanse da ostvari pobjedu, i da u koaliciji za listom "Mir je naša nacija" Alekse Bečića i eventualno listom "Crno na bijelo" Dritana Abazovića formira novu parlamentarnu većinu i vladu.

Ovo su inače jedanaesti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti. Osim parlamentarnih održavaju se i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Specifična kampanja bila je i zbog aktuelnih mjera NKT-a prouzrokovanih aktuelnom pandemijom virusa korona.

Izborna lista "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo dosljedno" prva je na glasačkom listiću.  Druga na glasačkom listiću je "Bošnjačka stranka Ispravno - Rafet Husović", treća je "HGI. Svim srcem za Crnu Goru", a četvrta je "SDP - Jaka Crna Gora". Na petom mjestu je Hrvatska reformska stranka Crne Gore, šestom platforma "Crno na bijelo", sedma je Albanska koalicija "Jednoglasno DP, DUA i DSCG", a osma "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović". 

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" je na devetom mjestu, koalicija "Albanska lista Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj" na desetom, a koalicija "Mir je naša nacija" na posljednjem 11. mjestu.

Komentari
Goran
Goran: Pokušavam da zamislim prosječnog glasača DPS-a koji će zaokružiti sektu i demona DPS odnosno Milovu listu i sjutra kad mu se razbole dijete, majka, žena ili on, otići da se moli Svetom Vasiliju pod Ostrog a na izborima glasao da se Svetom Vasiliju ukradu mošti i manastir, i svim drugim svecima. Ne može se protiv svetaca i Boga bre slepci. Pa šta ako ste na platnom spisku partije, time se ne kupuje vječnost niti se tim prolaznim vrijednostima išta može trajno zaraditi. Danas vam je zadnji dan da prestanete da hulite na svetinje,prije svega na Svetog Vasilija!!!
30.08.2020 07:59
Leković Godinje
Leković Godinje: Crmnicani braćo, svi uz svoju SRPSKU CRKVU I NAŠEG VLADIKU AMFILOHIJA I VLADIKU JOANIKIJA. SAD ILI NIKAD. KO OD STRAHA MRE ZA DUŠU MU PRDE !!!
30.08.2020 08:32
Seocanin
Seocanin: Ajmo braco Crmnicani da skinemo ovu olos sa vrata , pustite Mica Orlandica neka Skropi loze jer za bolje i nije.
30.08.2020 09:26
Dzoni
Dzoni: GOTOV JE KILO BRACO I SESTRE
30.08.2020 11:32
Rolovic Limljani
Rolovic Limljani: Majko moja Milice oprosti mi što sam te izda i od SRBINA napravio sebe milovcem i ako sam 1991e dijelio u limljane oruzje za odbranu JUGOSLAVIJE I SRPSTVA . Odlutao sam sa milom na put zbog licnog interesa mog i moje familije sto se kajem a u tome mi je dosta pomoao tvoj rod a moja ujcevina što mi je velika greška ali bi sto bi sad neznam ka ko da trazim oprost kao SVETO MAROVIC . NIJE MI TOLIKO ZAO MENE KAO MOJU FAMILIJU koju sam ja licno unistio da ih se seljani izbjegavaju. Jošjednom molim za OPROST .
30.08.2020 13:29
Odza Veilji
Odza Veilji: Ko izgubi na izborima - OSTAVKA !?
30.08.2020 17:07
Ja
Ja: A dje ti je odje pamet? Hoce li Vasilije da ustane da vlada?
04.09.2020 11:22
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar