Ћирилица Latinica
24.03.2020.
Politika

Nastavak obračuna režima sa DF-om: Kneževiću presudili u gotovo vanrednom stanju

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Režim koji u potpunosti kontroliše pravosudni sistem u zemlji, ne bira ni vrijeme, ni stanje u državi za obračun sa političkim neistomišljenicima. Konkretno sa liderima Demokratskog fronta, koji su u kontinuitetu mete raznih podmetačina iza kojih stoje Milo Đukanović, njegova porodica, prijatelji i kumovi.

Član Predsjedništva Demokratskog fronta i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, saopšio je danas da mu je Viši sud, u momentu neformalnog vanrednog stanja, potvrdio presudu Osnovnog suda na četiri mjeseca kućnog pritvora. Knežević je kazao da režim, i u ovakvoj situaciji kakva je trenutno u Crnoj Gori, koristi svaku priliku da se obračuna sa političkim neistomišljenicima.

„Slobodna Crna Goro, vi u ZIKS-u i vi u karantinu, dok je na snazi neformalno vanredno stanje u kojem nas zapljuskuju različitim neustavnim uredbama, krše osnovna ljudska prava i slobode, očigledno i skrivajući informacije o ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi, ne samo zdravstveni sistem, nego i čitavo crnogorsko društvo. Nalazimo se u jednom paralelnom univerzumu u kojem crnogorsko pravosuđe potpuno legitimno funkcioniše, u obračunu sa političkim protivnicima“, kazao je Knežević, i nastavio:

„Tako sam ja danas dobio presudu od strane Osnovnog suda, potvrđenu u Višem sudu,  od sudije Miljane Pavićević, kao predsjednika Vijeća i sudija Radomira Ivanovića i Branke Bošković, koja je izuzela mišljenje.

Riječ je o presudi poslanicima Demokratskog fronta, za verbalni incident koji se desio u februaru mjesecu 2017. godine kojom je u potpunosti potvrđena presuda, sada već, predsjednice Osnovnog suda, inače vrlo bliske prijateljice Vesne Medenice, sudije Željke Jovović, koja je presuđujići poslanioike Demokratskog fronta, u stvari, avanzovala i napredovala u karijeri“, kazao je Knežević u obraćanju.

Možda je i prirodno, kako kaže on, da jedna Srpkinja iz Foče sa prezimenom Čančar, dokaže se u novom, dukljanskom, privatnom provozorijumu u obračunu sa najjačim opozicionim savezom.

Ova presuda je poslata dan nakon što su lideri Demokratskog fronta, konkrento, ja, dostavili i pročitali krunski dokaz, koji je stigao iz Višeg javnog tužilaštva Srbije u Specijalno državno tužilaštvo, a koje je Milivoje Katnić skrivao duže od dva mjeseca i dokaze koji u potpunosti ruši presudu za državni udar.

Za kaznu je, kako kaže, odmah, ekspresno presuđen na četiri mjeseca kućnog pritvora, sa mogućnošću izlaska ukupno šest sati u ta četiri mjeseca.

„Ako bismo željeli da ironišemo i stvaramo jednu lagodnu ciničnu atmosferu, ispada da je ova presuda pala u pravi trenutak, jer se bukvalno i čitava Crna Gora, nalazi u svojevrsnom karantinu, jedino, što Vlada ne želi da uvede vanredno stanje, a svakodnevno nam prijete, kako će to uraditi ukoliko se ne budemo pridržavali neustavnih uredbi koje su donesene u prethodnih sedam dana“, kazao je Knežević.

Knežević je kazao da ono što je poražavajuće i što predstavlja pravo lice i naličje ovog režima, jeste da je Duško Marković zajedno sa svojim ministrima, i sa Đukanovićem, kao predsjednikom države, u svojim obraćanjima pozivao na nacilnalno jedinstvo, na pokrivanje i anuliranje svih političkih razlika koje su više nego evidente, ali sa druge strane su istovremeno iskoristili, kako navodi, privatizovano, korumpirano i kriminalno crnogorsko pravosuđe, da otpočnu, završni obračun sa poslanicima Demokratskog fronta.

Zato, kako kaže, ih ne čudi zbog čega je neustavno ukinut i rad Skupštine, jer da bi i Skupština prestala sa radom, neophodno je da se izglasa vanredno stanje, a da predlog o uvođenju vanrednog stanja dostavi i predloži Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore.

On se zapitao, zbog čega Milo Đukanović, i Duško Marković, u ovom trenutku bježe od predloga za uvođenja vanrednog stanja.

„Mislim da je lako zaključiti, jer se plaše rasprave u crnogorskom parlamentu, kojom bismo postavili mnoga nezgodna pitanja, o tome koliko smo spremni ili nespremni dočekali ovu pandemiju koronavirusa.

I zato je bilo sasvim optimalno da se nastavi obračun sa liderima i poslanicima DF-a, onomogući im se ulazak i rad, i djelovanje u Skupštini narednih mjeseci, kako Crna Gora ne bi saznala pravu istinu o onome što je očigledno dobilo takve razmjere, da se plašim da ih nazovem pravim imenom, a uostalom kroz jučerašnje obraćanje Duška Markovića, svi smo imali priliku da se uvjerimo da njega u ovom trenutku više zabrinjava šta će se desiti kada prođe pandemija ovog virusa, jer nas onda čeka ekonomska pandemija, ekonomski kolaps“, kazao je Knežević.

I ono što je sasavim evidentno, jeste, kako kaže, potpuna nespremonst,  kontradiktornosti i konfuznost koju demonstiraju predstavnici vlade u ovim trenucima.

„Zato je bilo sasvim najprikladnije, sasvim najprihvatljivije da se ovaj obračun sa poslanicima Df-a, realizuje u vremenu, neformalno vanrednog stanja, misleći da ćemo mi da ćutimo, i da prihvatimo ono što je klasičan obrazac diktatorskog ponašanja od stane Mila Đukanovića Duška Markovića“, kazao je Knežević.

Posebno ga zabrinjava činjenica, da, u ovom trenutku, kada se brutalno krše osnovna ljudska prava, objavljuju se jedinstveni matični brojevi i brojevi telefona građana koji se nalaze u karantinu, kao i to da li je Milo Đukanović bio u karantinu i samoizolaciji, s obirom na to, da je došao iz država koje su takođe obuhvačene pandemijom korone?

„Da li je bio Duško Marković koji je imao neposredan kontakt sa njim na Vrhovnom savjetu odbrane, Predrag Bošković, načelnih Generalštaba Dakić, i svi ostali kloji su imali kontakt sa njima“, pitao je Knežević.

Takođe, pita se on, da li oni smatraju da su oni, potpuno pošteđeni mjera, i uredbi koje donose, na način što će koristeći sudove, koristeći policiju, koristeći tužilaštvo, nastaviti sa obračunom, sa građanima, koji imaju drugačije mišljenje, i drugačiji odnos prema onome što je dosad urađeno u borbi protiv korone?

„Ovim putem, ja ne želim da plasiram nikakvu paniku, niti da stvaram paranoju kod građana Crne Gore, ali želim jasno da ukažem, kad sve ovo bude prošlo, da će Duško Marković, ove pravne finese predstaviti kao sasvim legitimnu ustavnu stvar kojom je želio da zaštiti Crnu Goru, a u stvari, naviknuće nas na pojam neformalnog vanrednog stanja, koje će trajati neograničeno sve dok god oni budu bili na vlasti“, kazao je Knežević.

Kako je kazao, njegova je dužnost da dužnost da upozna crnogorsku javnost sa ovim što se desilo poslanicima Demokratskog fronta, kao i međunarodnu javnost, da u ovom momentu, kriznom za čitavu Evropu, „ne postoji država na svijetu, koja je iskoristila ovaj slučaj pandemije, da se obračuna sa svojim političkim protivnicima, i to na jedan neustavan, besprizoran, i kriminalan način“, zaključio je Knežević.

Komentari
Midula
Midula: Zasto ostala OPOZICIJA cuti???
31.03.2020 16:37
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar