Ћирилица Latinica
31.12.2022.
Politika

Nela Dabanović: Fašizam smrdi iz klupa DPS-a!

Autor: Redakcija 8 Ostavite komentar

Nakon što je koalicija okupljena oko DPS-a "Prava stvar, Zajedno za Bar" optužila odbornicu Ujedinjene Crne Gore Nelu Dabanović za pokušaj "normalizacije fašizma", spočitavajući joj diskriminatorski odnos prema korisnicima Narodne kuhinje u Baru koji su islamske vjeroispovjesti, reagovala je prozvana odbornica. 

„Ko o čemu, baba o uštipcima! Uppravo tako i odbornici vladajuće koalicije „PRAVA STVAR, Zajedno za Bar“ već više od dvadest godina žustro rade na politici podjela, mržnje i fašizma, vješto upakovanog u oblande" - navodi Nela Dabanović.

Ona vladajućoj koaliciji u Baru poručuje - da se nameračila na krivu osobu.

"Ni ja, a ni Ujedinjena Crna Gora kojoj pripadam cijelim svojim bićem, ne baštinimo ideje mržnje prema bližnjima, niti sijemo fašizam. Fašizam upravo smrdi iz vaših redova i to nije jasno samo onima koji to neće da razumiju ili onima koji imaju neku korist od toga. Vaši tragovi zaudaraju nečovještvom i zbog toga i vodite ovakvu ostrašćenu politiku lažnih podmetačina. No, nećete još dugo! Građani u većinskoj Crnoj Gori zasitili su vas se o čemu govore izborni rezultati u zemlji.  

Malo je reći da sam zgrožena vašom izjavom, i načinom na koji vršite zamjenu teza. Interesantno je da niste objavili svoje reagovanje juče, kada je o ovoj temi bilo riječi na zasijedanju, već ste se večeras , nakon  24 sata „sjetili“ da reagujete.  

Naravno, nije vas juče zaboljelo ništa od navedenog, jer moje izlaganje nije imalo notu izrugivanja ili vrijeđanja bilo koga, a ponajmanje pripadnika islamske vjeroispovijesti. Ko je pažljivo pratio cjelodnevno izlaganje, shvatio je da se u Narodnoj kuhinji iz poštovanja prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti  ne pripremaju obroci od svinjskog mesa, što uvećava rashode. U moje riječi se mogu uvjeriti svi građani koji žele,  tako što će  preko YouTube kanala SO Bar pogledati jučerašnje zasijedanje SO Bar, vezano za usvajanje Budžeta za 2023. godinu. Moja namjera je bila čista kao suza, da se prikaže apsurdno mala cifra opredijeljena za  potrebe Narodne kuhinje, obzirom na troškove iste. Vas je zaboljelo što sam imenom i prezimenom na svom Fejzbuk profilu navela sve odbornike koji su glasali uzdržano na jedan ovako osjetljivi amandman, a koji se odnosi na jednu od najranjivijih kategorija. Vas su najviše zaboljeli komentari ispod te objave, u kojima su vas obični građani ogolili do koske! Spočitavati mi fašizam iz jednog argumentovanog i najiskrenijeg zalaganja za pomoć bližnjima u stanju potrebe je nisko i prenisko čak i za vas. No, davljenik se za slamku hvata, pa kupujete jeftine političke poene čineći ono što najbolje znate, tj.potpirujući mržnju i zavadu" - stoji u reagovanju odbornice Ujedinjene CG.

Da ne pominjem, dodaje Dabanovićka, vaše izrugivanje sa govornice o „apostolskoj vladi“, čime ste uvrijedili najveći dio ljudi koji je učestvovao u veličanstvenom litijskom pokretu ili izrugivanju gradu Nikšiću, i navodnoj „klerikalizaciji“ grada koji je za svoju slavu izabrao svog zaštitnika Sv. Vasilija Ostroškog.  

"Većinska Crna Gora je rekla šta misli o vama. Upravo iz vaših riječi izbija fašizam protiv koga se toliko gromoglasno borite. Ako je vaša namjera bila da me ocrnite, možda će vam i poći za rukom, ali samo kod onih koji me ne poznaju.

I za kraj vam poručujem da su u mojoj časnoj  kući Dabanovića četiri spomenice iz Drugog svjetskog rata, a da kosti moga djeda i bliskih rođaka nikada nismo pronašli. Boraca u našim redovima bilo je i bez spomenica i u ime svoje kuće vam obećavam da ćemo se po pitanju fašizma i ja i vi ćerati još" - zaljučuje Nela Dabanović u reagovanju.

Iz koalicije oko DPS-a prethodno su naveli "da targetiranje odbornika lokalnog parlamenta zato što nijesu podržali amandman koji se tiče dodatnog uvećanja već stoprocentno uvećanih izdvajanja za Narodnu kuhinju, koje potpisuje odbornica Ujedinjene Crne Gore u Skupštini opštine Bar, Nela Dabanović, iako potpuno neprimjereno i neumjesno, izgleda sasvim bezazleno u odnosu na njen besprizoran pokušaj normalizacije fašizma"

 

Kako su naveli iz te koaicije, odbornica Dabanović navela je u svom obraćanju ovim povodom da je “Narodna kuhinja u Baru ujedno i najskuplja kuhinja u Crnoj Gori iz razloga jer je najveći dio korisnika iste islamske vjeroispovijesti, što kod nabavke mesa i mesnih proizvoda skoro duplo uvećava troškove nabavke.”

“Samo iz jednog krajnje dehumanizovanog diskursa mogla je proisteći ideja ove odbornice da preračunava troškove ishrane pripadnika islamske vjeroispovijesti koji su, po njoj, duplo veći od troškova ishrane ostalih ljudi, vjernika ili možda bolje reći “pravovErnika”. Njena računica implicira da ukoliko ne bi bilo muslimana među korisnicima narodne kuhinje, troškovi bi bili duplo manji.

Ovakvu izjavu odbornice Dabanović smatramo diskriminatorskom i uvrjedljivom za sve pripadnike islamske vjeroispovijesti, a naročito za one koji su sticajem životnih okolnosti korisnici besplatnog obroka koji velikodušno i uz puno istinske požrtvovanosti pružaju naše sugrađanke u Narodnoj kuhinji. Da skandal bude veći, pomenuta odbornica je prosvjetna radnica, profesorica filozofije u Gimnaziji “Niko Rolović”, koja nosi ime slavnog narodnog heroja i borca protiv fašizma.”, naveli su iz kolaicije "Prava stvar, Zajedno za Bar"  u saopštenju koje je prethodilo reagovanju odbornice UCG.

 

 

Komentari
Катарина
Катарина: Браво професорице, таман си им лијепо честитала Нову годину.
31.12.2022 08:01
Gagi
Gagi: Tako se razgovara sa ustasama
31.12.2022 08:01
Tako je
Tako je: Bravo Nela preko kuhinje reklame itd...dosadili su svima vise. Ostali se rasporedili po funkcijama sto je bio jedini cilj. Idemo dalje...
31.12.2022 13:26
Anti drps
Anti drps: Ko jos za ozbiljno uzima boraniju dudukljansku i sluge mila lopova!Pa,pa sekto nikad vise!
31.12.2022 20:26
NETKO
NETKO: BRAVO NELA NEKASI REKLA OVOJ BAGRI LOPOVSKOJ
31.12.2022 22:31
Gano
Gano: Ovi frontovci su pravi.Sa njima će CG bez sumnje napredovati.
02.01.2023 00:01
SEMSUDIN
SEMSUDIN: Sto su se uspandrcali srbalji pa brane ovu litijasicu sto bi voljela da nema Muslimana,Bosnjaka i Albanaca ali taj film necete gledati IMA NAS I BICE NAS JOS VISE jeli vam to jasno mirni srbadijo.
04.01.2023 01:08
Bogdan C
Bogdan C: Gos. Dabanović ako ćemo pravo te Spomenice iz ll Svjeckog Rata iz kuće Dabanović ne rekoste protiv koga su ratovali te ih dobiše da nlsu proriv partizana nego protiv domaćih izdajnika i nikogovića .Pametnome dosta kada pročita u komentarima ko Vas podržava.
05.01.2023 15:10
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar