Ћирилица Latinica
04.08.2018.
Politika

Odjeci sjednice SO Bar: Vlast iz prodavnice kikirikija i sjemenki, sujeta veća od požara u Grčkoj

Autor: Redakcija 25 Ostavite komentar

Jučerašnja sjednica barskog parlamenta na kojoj je izabran novi gradonačelnik Dušan Raičević, ostala je u sjenci kritika opozicionih odbornika koje su se odnosile na krađu izbora odnosno kupovinu birača u korist DPS-a i drugih vladajućih partija.

Odbornici opozicije podsjetili su posebno na otkrivenu kupovinu birača na dan izbora, kada su u prodavnici zdrave hrane, nadomak zgrade Opštine Bar i Opštinske izborne komisije, funkcioneri DPS-a dijelili novac za glasove, i gdje su zatečeni sa spiskovima za isplatu, da bi u jednom trenutku se njih nekoliko i zaključalo uslijed intervencije funkcionera Demokratske Crne Gore, DF-SNP koalicije i Prave Crne Gore.


Odbornik DF-a mr Dejan Đurović, najavljujući da će opozicija napustiti sjednicu SO prije glasanja o gradonačelniku, kazao je da neće učestvovati u glasanju zbog onoga što se dešavalo u predizbornoj kampanji, dodajući da je za vrijeme izbora jedna grupacija “iz prodavnice “kikiriki sjemenke” potplaćivala građane za glas, a druga grupacija obećavala 50 mjesta u opštinskom i 200 mjesta u državnom preduzeću”.

"Glasalo se da ti brat od tetke dobije mjesto čitača vodomjera ili mahača zastavom na aerodromu Podgorica. Da su bili fer izbori, pružili bismo ruku, ovako nećemo ni glasati. (Raičeviću) nemojte biti poslušnik, sledeća godina vam je 1997., moraćete gledati na koju ćete stranu“ – kazao je Đurović, aludirajući na najave skorijeg cijepanja DPS-a, koje se jednom desilo prije više od dvije decenije..

On je naglasio i da je opozicija u SO dobila nepristojnu ponudu da bude zastupljena sa po jednim odbornikom "i to je naznaka da ovaj parlament neće vratiti ugled, koji je srušen. Na odbornicima vlasti nije da brane, već da kontrolišu izvršmu vlast".

„Morate shvatiti da niste vi advokati vlasti već predstavmici naroda, od toga će zavisiti i vaš ugled u gradu", rekao je Đurović, uz napomenu da će Raičević biti u ozbiljnim problemima, jer saradnike neće moći da bira po referencama, već će mu ih određivati koalicioni partneri.

Momčilo Leković (Demokrate) je rekao da sa kolegama iz koalicije “Bar za 21. vijek” napušta salu jer neče da glasa zajedno sa onima koji su “brat, ali sa DPS-om”.

"U izborima smo imali fantome-bivše direktore luke koji su u kikiriki prodavnicama kupovali glasove, ali i diverzantske grupe sačinjene od rođaka i unuka ovdje prisutnih koji su ove fantomske izborne štabove branili od mene. Za takve imam samo prezir.

Što se izbora gradonačelnika tiče, dvije struje DPS biraju čovjeka koji je pro forme, a o Baru će da brinu dvojica- trojica iz sjenke. Odlazeći predsjednik je prvo detaljno obrazlagao zašto ne treba pasrela u Sutomoru, a onda je pozdravio njenu gradnju, to rade samo pioni.

Ne podržavamo one koje postavlja Milo Đukanović lično, nismo za protočne bojlere Đukanovića i Gvozdenovića oličene u odjelu prvog čovjeka Bara", rekao je Leković.

Božidar Čarmak (Prava Crna Gora) kazao je da neće glasati zbog izbornog dana obilježenog “kikiriki izbornim procesom koji do danas nije riješen”.

"Uprkos tome što imamo mladog gradonačelnika, ovakav izbor je samo smokvin list koji prikriva nastavak dekadentne gradske politike i uništene gradske privrede, mi tu ne vidimo model obnove Bara", rekao je Čarmak.

Vasilije Lalošević (SNP) je Raičeviću poručio da mu u političkom smislu želi što brži odlazak sa vlasti, “a u ljudskom smislu svu sreću ovog svijeta”.

"Imate 28 odbornika i ne seirite zato, 1996 u novembru jedinstveni DPS jeimao dvotrećinsku vlast, a osam mjeseci kasnije došlo je do raspada sistema.

Nevjerovatno je da u komisiji za izbor i imenovamje budu sva četiri predsjednika partija vlasti, tako pravite neku vrstu kanala za ljude, ko može a ko ne", rekao je Lalošević.

 Dragan Vojvodić (SDP) je kazao da če klub te partije podržati Raičevića “da ne bi bilo naknadnog prebrojavanja”.

On je kazao da SDP apsolutno nema obavezu prema nikome “nego prema naših 1.400 glasača i zato ćemo podržati Raičevića kao mladog čovjeka koji može nešto da pokrene”, dodajući da će odbornici SDP biti konstruktivna opozicija u SO Bar.

„Znam da vlasti ne trebaju ova naša dva glasa koliko”đjavo popio”. Naši glasovi su slobodni i časno zarađeni, stidio bih se da smo na drugačiji način dobili i jedan glas, pa makar nas i ne bilo na narednim izborima, samo da ovom narodu bude bolje. Zbog ove izjave me niko nece vrći ušima. Mnogo je žuči proliveno od Maljevika, bojim se, biće i ubuduće, neka Raičević tu otvori četvoro oči“-kazao je Vojvodić.

Branka Nikezić (DPS) je na navode opozicije replicirala da je mislila kako neće biti potrebe za raspravu, ali, “za izborni dan smo inkriminisani kao da smo ne znam što radili, a naši aktivisti su bili u jednom privatnom lokalu, za razliku od onih koji su došli da ih kinje i tražili zgodno mjesto za transparente kako se tu kupuju glasovi”.

"Kako se onda traži kooperativnost opozicije i vlasti, kako ići naprijed istom stazom? Mislite li da ćemo gutati sve i raditi ono kako vi kažete, instrukcije iz stranaka koje nisu pokazale nikakvu ljudskost. Nemate dokaze, a držite nam pridike.

Naročito je teško kad se izgubi i osvoji manje od plana. Prilikom nasrtaja na fantome, kako kaže Leković, u tom lokalu su bili samo papiri, tražili su nešto što nisu mogli naći.

Pominje Leković nečije unuke-moj unuk je bio među članovima Savjeta mladih koji su aktivno učestvoivali u izborima, na čast partiji. Neću komentarisati Pravu Crnu Goru, od njih se ničemu ne čudim, hvala SDP koji je najavio podršku našem predsjedniku, ograđujem se od Laloševića", rekla je pored ostalog Nikezić.

Ispred opozicije je na izlaganje Nikezić reagovao Lalošević koji je u tom trenutku jedini od opozicije bio u sali.Napominjući da je zapanjen količinom “srdžbe, bijesa i sujete u jednoj izjavi, kao požar u Grčkoj”, on je poručio da se ne može dirati u ljudskost nikome.

"Treba da se podvuče crta šta nije dobro, spustimo loptu i idemo dalje, nemojte u ljudskost da se diramo. Može se lako ponoviti 1997., pa ćemo onda vidjeti šta i kako. Politika me naučila strpljenju koje nemam u građanskom životu, ovakve izjave nisu dobar put", rekao je Lalošević.

Radomir Novaković Cakan (Biram Bar) je Branki Nikezić poručio da ne treba zahvaljivati ljudima koji misle svojom glavom, dodajući da SDP “želi dobro Baru”.

"Suština je da Bar treba da ide naprijed. To što oni sad podržavaju Raičevića, ne znači da će uvijek biti uz nas. Neki danas opet napadaju one koji imaju rezultat, i opet nakon napada bježe iz sale.

Nemaju oni budućnost. Mi iz “Biram Bar” gledamo budućnost, najveća odgovornost za dalji razvoj grada je na onima sa najvećim rezultatom, dakle na Dušanu (Raičeviću).

Nadam se da ćemo uspješno sarađivari, “Biram Bar” će pomagati ali i kritikovati ako nešto ne bude u redu", kazao je Novaković.
Za vršioca dužnosti sekretara SO Bar izabrana je Aleksandra Grabež (SD), koja je u prethodnom mandatu bila na tom mjestu.

 

Puno novih imena u parlamentu

U klubu DPS je novih čak deset od ukupno 15 odbornika dr Vesna Đokvučić, Andrea Pajković, dr Miroslav Knežević, Aleksandar Markolović, Nevenka Plantak, dr Jovan Ivović, Samira Striković, Miloš Fuštić, Alen Đelošević iAmmar Borančić.

U klubu SD su novi Milena Đonović, Stefan Šušter, Osman Đokić i Goran Simić, u „Biram Bar” Vladimir Lekić, a na listi „Bar za 21. vijek” Miloš Šušter.

 

Raičević: Završiću Maljevik i Dubovicu

Dušan Raičević je sa 34 godine najmlađi predsjednik Opštine Bar do sada. On je, kao što smo pisali, izabran glasovima 29 od 37 odbornika SO Bar.
On je u prvom obraćanju barskoj javnosti kao novi predsjednik, Raičević je istakao da će uspješnost rada lokalne uprave mjeriti kvalitetom života građana.

"Nadam se da će ovaj dom (SO) biti mjesto donošenja značajnih odluka za razvoj Bara. U mom doživljaju politike, uvijek je u prvom planu interes građana Bara. Među prvm zadacima koje ćemo sprovesti su stvaranja novih perspektiva zapošljavanja.

Podržavaćemo preduzetništvo, ući u partnerstvo i sa onima koji tek počinju, i sa onima koji već razvijaju svoje biznise, pomoći ćemo sposobnim mladim ljudima da razviju svoje biznis ideje. U saradnji sa barskom privredom najavljujem aktivnosti na uklanjanje biznis barijera i stvaranja boljeg ambijenta za zaposljavanje i biznis.

U Čanju, Sutomoru i Šušanju napravićemo nove puteve i pješačke pothodnike i mostove, a infratsrrukturna kruna biče rekonstrukcija puta preko Sutormana od Virpazara i Bara sve do vladimirskih Kruta", rekao je Raičević.

On je ukazao da će u saradnji sa Vladom Bar ući u dugo najavljivane projekte turističkih luksuznih naselja Maljevik i Dubovica, “potvrdićemo da nam je turizam strateško opredjeljenje”.

Do kraja ovog mjeseca, on očekuje da SO donese PUP i odluke o naknadama za bespravne objekte, a do kraja godine najavio je donošenje Studije o vodosnabdijevanju bezvodnib krajeva opštine-Mrkojevića, Krajine i Crmnice.

Srzentić: Ostavljam 2.5 miliona evra na računu i stabilne finansije

Dosadašnji predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić (DPS) kazao je da novoj vlasti ostavlja 2,5 miliona evra na računu, stabilne finansije, isplaćene plate za jul, devet miliona evra odobrenih kredita i tri miliona eura granta, i poželio novoj vodećoj garnituri još više uspjeha.

Komentari
Domaz
Domaz: Koliko poslusnika na jednom mjestu. Pi sluge Mila lopova.
04.08.2018 10:52
Crni
Crni: Vazno je da je Fustic tu, taj intelektuaslac, sad ce da procvejta Bar
04.08.2018 10:53
CCCC
CCCC: DOBAR MOMAK NA POGRESNO MJESTO U VRIJEME KAD SE SVASTA DESAVA
04.08.2018 13:30
Navijac Mornara
Navijac Mornara: Da sam znao da ce Dusan biti gradonacelnik a ne Srzentic ne bih radio sto sam radio za DPS. Placali su se glasovi, to svi znaju, i ja cu o tome ubrzo da pricam na konferenciji za novinare, imam sve kopije spiskova. I Zdrava hrana, i Susanj, i Sutomore, Polje, Stari Bar... O jadu cu ih zabavit zbog prevate i izdaje
04.08.2018 14:14
ARCI
ARCI: nemoj navijacu da te zadesi sudbina knezevica nije se sa ovim igrati a ako stvarno imas dokaze opozicija je uz tebe a u suprotnom bog ti upomoc smutna su ovo vremena
04.08.2018 20:35
Cacan
Cacan: Ode Kraljičina :(
04.08.2018 22:31
Ili PRAV ili lazna
Ili PRAV ili lazna: carmakova izjava o "smokvi" ubjedljivo najbolja
05.08.2018 11:36
Zak
Zak: Evo zivim u Baru ravno 50 godina..pitam se gledajuci sliku ..izuzev par poznato barski likova...ljudi,odakle su dosli ovi koji sada hoce da nam vode Bar..i ko in je to dozvolio.. UZAS..da nam se mrtve sto du ovaj grad gradili prevrcu ko je dosao sada da he unistio Pi.sramota
08.08.2018 22:51
Zak
Zak: Sramota. Odakle dodjose ovi ljudi. Izuzev par barskih likova Sramota...pi...oni da nam grad vode..ozas
08.08.2018 22:57
Zak
Zak: Covjeku je tesko otici iz grada gdje mu familija zivi mnogo generacija unazad...gdje su mu se i cukundjedovi rodilli.tesko ostaviti svoj grad ...ali jos teze gledati no sjedi u skupstini...cast gdji Branki i Vidu..i Dusanu A ostali...odakle ste se pojavili vi ljudi i kako vas nije sramota da zauzimate mjesto Baranima koji su sposobniji i malo stariji od vas pa samim tim i mudriji..
09.08.2018 16:29
Sasa
Sasa: Babo,ides istom stazom zbog svoje zadnjice ,kome si od svojih sugradjana pomogla ,zaposlila dijete,koga si obisla sa pompom vjestacki stvorenom da vidis kako zive ,barani na ivici bijede.slugo ,zasluzna...
10.08.2018 08:40
Sara
Sara: Zar da odemo iz svog grada gdje smo rodjeni zbog toga jer smo na ivici ,da ostavimo i ono sto imamo i ono sto nemamo,citav sjever je migrirao u bar,otvorio biznis,a mi gledamo i cutimo dostojanstveno,ali od tog se ne zivi nego krepava..jer nemamo sa cime ,sa kime,zato vjerujem da ce bar Cakan okrenuti se baru i baranima,sretno mladom Dusanu,ali znam da bi Cakan dao sve od sebe .
10.08.2018 08:59
Zak
Zak: Za Saru Dusan potice is prave barske porodice. Pa neka se ob9jica..i on i Cakan zaloze za Bar i Barane i bice dobro. A sjevernjaci...uzas..neka sto su dosli nego sto hoce i da vladaju.. zamislite..fustic pajkoviceva i ostali.. Bolj e cunami da sve potopi. Nego bojim se opet bi se oni spasili
11.08.2018 17:33
y
y: pockem vam se
12.08.2018 02:45
www
www: lijepi komentari ovog zaka i sare pockem se na takve komentare ali posto je ovo srpski portal koji kontrolise dusan mi kao neznamo samo vi nastavite a znam da ovo necete objaviti zabole me da nekazem sto
13.08.2018 03:31
www
www: ja sam iznenadjen ali pozitivno sto ste objavili ova moj komentar a i izvinjavam se za par izgovorenih rijeci ali sam bio iziritiran vasim upornim odbijanjem da objavite dva komentara za zaka i za saru oni su tolko ruznog napisali za sadasnje odbornike i vama to nije zasmetalo a ja kao rodjeni baranin i to rodjen poodavno samo sam imao namjeru da im kazem za neke rodjene barane koje svako u baru dobro zna red bi bilo ili objaviti te komentare ili mi objasnite dje sam pogrijesio bicu vam zahvalan pozdrav
14.08.2018 23:46
Zak
Zak: Za www I ja sam rodjeni baranin ...i volim svoj grad i nemam nista protiv dijela odbirnika..napritiv ...i ja sam clan dps Ali...da mi djeca neiskusna koja su do juce u kupi sjedjeli kroje zivot i plus I'm ni roditelji a kamoli stariji nijesu rodjeni u baru...e to je tuzno Kapirate sada?
15.08.2018 15:14
www
www: za zaka kazes da si rodjeni baranin a spomenu samo dozivotnu Branku vida i dusana a vesna djokvucic keca a dr JOVAN IVOVIC pa goran simic pa milos suster pa OSMAN DJOKICsve ljudi dokazani u svojoj struki a svi preko 40/50 godinaa znas li kolko je imao tvoj prdsjednik partije koji je dosao u dzemper a on je bio mnogo iskusan ali se brzo ispraksao pa ce nadam se i ovi koji tebi neodgovaraju nesto nauciti a vi da mozete bez tih privezaka oni nebi bili u skupstinu trzili ste gledajte i dosta kukanja i plakanja
15.08.2018 23:09
Zak
Zak: Pa rekao sam izuzev nekoliko barskih likova....eto su bas oni...a osman djokic nije baranin
16.08.2018 04:21
Zak
Zak: Vii gospp.www niste shvatili sustini moje price Pomenute osobe sve poznajem licno i uvazavam i oni nisu sporni nego fenomen u baru poslednjih godina....a to je najezda stanivnistva sa strane i poziciomiranje na odlucujuce funkcije a marginalizacija ridjenuh barana
16.08.2018 04:26
Yyyy
Yyyy: A, ne, Osman Đokić je italijan rođen u Tunguziju :-)
16.08.2018 12:46
www
www: da te podsjetim na neke stvari koje ti neznas ali bas tebriga ti imas clansku kartu dpsa jesi li cuo za novu turisticku krilaticu bar na dvije obale znas li koja teritorija pripada barskoj opstini isto kao sto nas nemoze sve roditi jedna majka tako nemozemo svi biti zitelji topolice e za tvoju informaciju posto vidim da ti najvise smeta OSMAN DJOKIC i kazes da nije baranin jeste i to veci od tebe rodjen u baru iz cestite kuce DJOKIC IZA BRDA IZ SESTANA SELO PINCICI ZASEOK REPS dali ti kao kako kazes rodjeni baranin razumje sto od ovoga ako nisi pitaj nekog starijeg a jesi li cuo mozda da od 45 to 90 godine u baru su se pitali crmnicani i neka su jer su dali dosta narodnih heroja a i sad ih ima u skupstinu bara uraznim partijama a da neznas ko je gradonacelnik LONDONA neznas sigurno e pa procitaj pa ces znati nenapisa nista o onim DZEMPERASIMA i kolko su imali godina posto ti smetaju ovi mladi u skupstinu tvoj predsjednik ravno 28 a ti i dalje gotivis BRANKU ali tvoj problem i potrudi se da upoznas svoje sugradjane prije nego ih okarakterises nista licno pozdrav
16.08.2018 17:53
www
www: znaci redakcijo i vama ocigledno smeta OSMAN DJOKIC cim opet necete da objavite komentar dje sam ovom VASEM FAVORITU ZAKU objasnio neke stvari vidim ko su vasi mezimci nekakav banjo i crnogorski list oni ovde pisu romane vrijedjaju sve osim srba i vama to nesmeta ali vam smetaju komentari koji nikog ne vredjaju i OSMAN bas fino
16.08.2018 19:04
Zak
Zak: I Osmana licno poznajem ..on je bas ok Vi gospodine ocito ne shvatate poentu moje price. Moja porodica je jedna is uglednijih u baru.doduse ovi mladi nisu culi za nju jer su im i ocevi skoro ovdje dosli Ali ne zamijeram. Procitajte bolje moj tekst. A osman je zaista covjek na mjestu . Licno mi je rekao da je is picnics E moj wwww.nisam ja favorit nikoga Ja sam svoj. ..
16.08.2018 19:39
za ZAKA
za ZAKA : neznam kolko imas godina ali izgleda si prolupao vrucina sto li je u prvom komentaru si spomenuo baka BRANKU vida i naravno DUSANA pa kad sam ti ja nabrojao ove ostale ti napisa e OSMAN DJOKIC nije iz bara pa ti ja i to objasnih kad sad odjednom ti izgleda izadje veci prjatelj OSMANU od mene znas sto je dobro sto ovde ostaje sve zapisano pa procitaj ko je u pravu .NAJVECA PREDNOST LJUDI KOJI GOVORE ISTINU JE TA DA NEMORAJU DA PAMTE STA SU REKLI
17.08.2018 18:45
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar