Ћирилица Latinica
13.11.2018.
Politika

PzP podržava "Čempres revoluciju"

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Školsko dvorište barske gimnazije i srednje Ekonomske škole, uz visoke čemprese, staze, betonske klupe i amfiteatar se izdvaja kao posebno uređena zelena površina i kultivisani prostor kojeg je kao takvog potrebno čuvati i uređivati za generacije koje dolaze - smtaraju u barskom OO Pokreta za promjene.

Iz te stranke su ovim podom iovzdali saopštenje ja javnost, u kome navode da iz više očiglednih razloga, izgradnja vrtića na ovom mjestu saglasno odlukama o izmjenama i dopunama DUP-a predstavlja najgore moguće rješenje postojećeg problema nedostatka kapaciteta za smještaj djece predškolskog uzrasta.

"Zato je ovom pitanju još mnogo ranije trebalo posvetiti posebnu pažnju, pokazati veću brigu i senzibilitet prema opštim društvenim zahtjevima kada je riječ o mladima, kao i o zahtijevima za očuvanje prirodne sredine" - ističu iz barskog PzP-a.

Dodaju da odluka o izgradnji vrtića baš na ovom mjestu za sobom povlači veliko nezadovoljstvo građana, naročito srednjoškolaca za koje ono predstavlja posebno mjesto za odmor, rekreaciju, sport i druženje, ali i prostor koji ostaje u najljepšim sjećanjima iz srednjoškolskih dana.

"Ovakvom odlukom više od 1200 učenika gimnazije i Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole ostaje bez školskog dvorišta sa klupama, amfiteatrom gdje maturanti tradicionalno svake godine organizuju žurke pred kraj školske godine i čempresima starim preko 80 godina koje su sadile starije generacije učenika i koji za naš grad predstavljaju posebno prirodno dobro koje treba čuvati za buduće generacije.

Bukvalno, ovom odlukom Bar gubi jedini park u strogom centru grada. Pored toga ne manji problem predstavljaju blizina Gimnazije, Srednje ekonomske škole, muzičke škole, osnovne škole i planirane zgrade vrtića što bi dovelo do velikih saobraćajnih gužvi. Upitno je i to da li bi djeca u vrtiću imala svoj mir i tišinu potrebnu za dnevni odmor" - stoji u saopštenju barskog odbora stranke Nebojše Medojevića.

U saopštenju PzP Bara se takođe ističe da "ako je nesporna činjenica da u našem gradu postoje mnoge adekvatnije lokacije za izgradnju vrtića, posjeći 70 stabala čempresa starih preko 80 godina u samom centru grada smatramo suludom odlukom koja je u apsolutnoj suprotnosti sa nekim od osnovnih načela očuvanja životne sredine prema kojima se na principima razumnosti koristi prostor u nastojanju da se sačuva i unaprijedi kvalitet životne sredine".

Kako kažu, manje je poznato da se za dvorište barske Gimnazije vezuje i priča o umjetniku Jasuši Horiju, svjetski poznatom skulptoru iz Japana koji je za vrijeme svog boravka u Baru 1986. godine napravio nekoliko skulptura. Od njegovih radova dvije kamene skulpture se i danas nalaze ispred dvorišta OŠ ‘’Blažo Jokov Orlandić’’, dvije željezne instalacije su se nekada nalazile u dvorištu gimnazije, a jedna kamena skulptura koja nosi naziv ,,Origin’’ se i danas nalazi u dvorištu gimnazije ali je nažalost oborena i djelom prekrivena zemljom.

"Neodgovoran odnos prema kulturnim vrijednostima zvanične vlasti vidimo i na ovakvim primjerima. Iako je riječ o umjetničkom djelu nadležni nikada nisu pokazali interesovanje da se ovo umjetničko djelo svjetski priznatog skulptora podigne i obnovi. Nije poznato ni da li se i gdje planira premještanje ove skulpture.

Pokret za promjene podržava napore građana i njihovu inicijativu da se pronađe nova lokacija za vrtić. Kvalitetnim i adekvatnim urbanističkim planiranjem moguće je, za vrlo kratko vrijeme, pronaći odgovarajuće riješenje koje će biti prihvatljivo svima. Njega je potrebno tražiti uz puno poštovanje principa očuvanja prirodnih dobara značajnih za naš grad, polazeći od većinske volje građana koji se protive postojećoj odluci a koji su svo ovo vrijeme na dostojanstven način pokazali odlučnost, slogu, i istrajnost u svojoj plemenitoj namjeri da sačuvaju stabla čempresa i školsko dvorište za sadašnje i buduće generacije učenika srednjih škola" poručuje PzP Bara.

Komentari
Igor
Igor: Pa Vi ste bili u parlament kada je to isglasano sto se tada niste bunili
13.11.2018 12:45
Gimnazijalac
Gimnazijalac: Treba naci novo rjesenje na dobrobit svih.Ova lokacija je očajno rjesenje i oni koji budu glasali za ovo ostaće obilježeni u istoriji Bara kao neko ko nije htio da posluša svoje gradjane.Novi vrtic moze brzo da se sagradi na drugoj lokaciji a ne da se začepi centar grada i uništi kultno mjesto odrastanja generacija.
13.11.2018 13:54
C. C. C. C.
C. C. C. C. : Neka da Bog da svi nesretnici (pljackasi i Privredni kriminalci te posebno političari kriminalci)dobro upamte ovaj dan,kada suje nevina mladost i prave patriota pokrenule čempres revoluciju. Neka se u Baru isto u daleko intenzivnijoj formi pokrene protiv podaje luke ,izdavanja Pavlovih dozvola i dr. Smrt fašizmu sloboda narodu.
14.11.2018 19:45
C. C. C. C.
C. C. C. C. : Izglasala je skupština barska da se vrtić gradi na lokaciji gdje j planiranom. Kako bi to izgledalo da su moćnici malo razmislili i povinovali se inicijativi gradjana. Sada je na gradjanima da se svim sredstvima izbore na drugi način za ostvarenje cilja. Borba Davida (slobodoumnog naroda) i Golijata (nemoralne vlasti) se nastavlja. Hoće li poslije trideset godina drpsovaca vlast morati dobro da se čuva bijesa naroda? Kako su se lijepo dogovorili koalicioni partneri. Koliko je bijedno da je toliko jadnika uzdržanom. Ima li uopste stida. Živimo za demokratsku pobjedu!!!Kako se osjećaju jadnici koji su glasali protiv incijative kad se i sama drps izdržala pa i samotna bošnjačka!!!Smrt fašizmu sloboda narodu!!!
15.11.2018 14:56
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar