Ћирилица Latinica
14.01.2023.
Politika

Rakočević: Svinjarije barskog DPS-a na račun ugledne profesorke

Autor: Redakcija 9 Ostavite komentar

Prije tri dana portal CdM, blizak Demokratskoj partiji socijalista, objavio je prilog kojim se u negativnom kontekstu tretira izlaganje odbornice Ujedinjene Cg Nele Dabanović, kojoj je, pored ostalog, spočitano da je govoreći o pojmu harizme "pozvala da se sjetimo harizmatičnih vođa poput Staljina ili Hitlera“.

Tim povodom reagovao je član Predsjedništva Ujedinjene CG Aleksandar Rakočević.

Njegovo reagovanje objavljujemo integralno...


Kako naslov ("Profesorica barske gimnazije drži čas filozofije u lokalnom parlamentu: Žitije nemaju veze s religijom, Hitler i Staljin harizmatični"), tako je i 100% teksta u ovom članku izvučeno iz šireg konteksta onoga što je profesorica Nela Dabanović rekla, a čak ni sve što je rekla ne bi trebalo da se posmatra van konteksta rasprave koja je vođena u parlamentu.

Primjetno je, međutim, iz zasijedanja u zasijedanje, da je Nela targetirana od strane pojedinih individua koje joj nisu ni do koljena: ni u ljudskoj, ni u moralnoj, a o obrazovnoj ravni da ne govorimo.

Zašto je to tako, možemo da naslutimo, ali o tome nakon što raščivijamo leksičke nedoumice u koje su se prvaci barskog dps-a upleli kao pile u kučine. Već dva dana ova družina seiri nad jučerašnjim Nelinim izlaganjem, iz samo njima znanog razloga.

Jer, u onome što je profesorica Nela rekla, nema mjesta ni običnoj dilemi, niti ima materijala za bilo kakvu polemiku, a najmanje ima mjesta podsmjehu. Niti je rekla bilo šta pogrešno ili netačno, niti je dala povod za čitav jedan novinski članak koji odiše malicioznošću, mada se od medija koji ga je objavio i ne očekuje bilo šta čojsko. Međutim, njima to ni najmanje ne smeta da se propisno zabave i šenluče po Fejzbuku, ne mareći puno za pismeni svijet, koji u nevjerici pokušava da dokuči- šta je smiješno, šta je pogrešno, i u čemu se ogleda neukost profesora, na koju
očigledno žele da ukažu, makar i na silu.

Jedini problem ovdje leži u činjenici da profesorica Nela, kao nov odbornik, žestoko precjenjuje intelektualni potencijal onih kojima se obraća, mada vjerujem da će vremenom shvatiti na kojoj razini ubuduće treba da govori kad se obraća polusvijetu, kojem je zaista uzaludno govoriti o Sokratu i Platonu.

Šta se zaista dogodilo?

Upotrebivši riječ "žitije", kao sinonim za "životopis" nekih antičkih ličnosti, profesorica Nela je, očigledno, alarmirala istančani sluh za leksičke finese neke od brojnih mudrih glava koje sjede u klupama odborničkog kluba dps-a. Umjesto da se ne osvrće na dobacivanja neznavenih, što joj se jedino ima zamjeriti, Nela je ipak poželjela da pojasni da riječ "žitije", u kontekstu u kojem je upotrebljena, nema veze sa religijom, tj. da "žitije" ne mora nužno da se odnosi na životopis svetaca. Kada su čuli da žitije mogu da se odnose na životopis ličnosti koje nemaju dodirnih tačaka sa religijom, pojedini su umalo popadali od smijeha. Pa, zar nije logično? Litije, mantije, metanije... žitije! Analogija je jasna!

Sigurno da nije za očekivati da dps-ovce interesuje Njegošev opus, ali da je makar jedan od njih znao samo da nabroji naslove iz tog opusa, možda bi se dosjetio pa došapnuo ostalima da postoje i "Žitije Mrđena Nesretnikovića", što je naslov jedne Njegoševe pripovjetke u kojoj o svom životu govori Mrđen Nesretniković koji, iako je imao sve kvalitete i predispozicije za poglavara CPC, ipak nije bio svešteno lice ili svetac, već naprotiv, običan lažov i hulja, nešto kao crnogorski baron Minhauzen.

Riječ "žitije", po Vujakliji, (ili bilo kom drugom, poznatom i priznatom leksikonu stranih riječi i izraza) označava životopis svetaca, hagiografiju, opis nečijeg života uopšte, biografiju, doživljaje iz nečijeg života).

Tvrdnja da Nela Dabanović, profesor filozofije u barskoj gimnaziji, ne zna da žitije imaju veze sa religijom govori sama za sebe, budući da je Nela pročitala više žitija svetih nego čitav odbornički klub dps-a knjiga. Zaista glup, bespotreban, ali nadasve hrabar pokušaj diskreditacije jednog uvaženog profesora filozofije, od strane nekoga ko se instant obrazuje na vikipediji, arhivi cdm-a i ostalog tabloidnog smeća. Jedino komično, u ovom dijelu rasprave, bio je neslavni pokušaj odbornika koji je konsultovao vikipediju da izgovori riječ "hagiografija".

Što se harizme kao pojma tiče, kako je odbornica Ujedinjene Crne Gore i objasnila, radi se o riječi čije značenje se danas umnogome razlikuje od onoga što je označavala u antičko doba. Npr. slično je sa riječju "idiot". U starih Grka, idiotom se smatrao svaki građanin polisa koji nije iskazivao interesovanje za politiku. U današnje vrijeme ni idioti nisu što su bili, pa imamo idiote koji, ne samo da su zainteresovani za politiku, već se njome bave aktivno. Zgodan primjer možemo naći u pojedincima iz barskog DPS-a koji, iz sjednice u sjednicu, tačnije, nakon sjednice, preko portala u svojoj službi, bestidno i zlonamjerno plasiraju optužbe na Nelin račun, kao što je "normalizacija fašizma", a juče i navodna "neukost", što je već i komično.

Da podsjetim, najprije, na tu svinjariju od prošlog puta. Na minulom zasijedanju SO Bar, Nela je tražila duplo veća izdvajanja iz budžeta opštine za narodnu kuhinju u Baru. Dakle, više novca za sve sugrađane koji su u najvećoj mogućoj potrebi, a što je glasovima dps-a onemogućeno. Radilo se o nekih 50 000 evra, što je za opštinu ništa, a za gladne- sve.

Između ostalih navoda kojima je potkrepljivala svoj predlog, (kao što su plate zaposlenih kuvarica i ambalaža za obroke), Nela je navela i činjenicu da je većina korisnika narodne kuhinje islamske vjeroispovijesti, pa su i izdaci za meso veći, jer je poznato da je govedina skuplja od svinjetine, u šta se može uvjeriti svako ko kupuje meso.

Dakle, radilo se o prostoj činjenici, a činjenice su, kako znamo, najtvrdoglavije stvari na svijetu. Tvrdoglavije čak i od bezočnosti lažnih antifašista iz redova barskog DPS-a, koji su prosto iznošenje činjenica okarakterisali, ni manje ni više, nego kao "normalizaciju fašizma" i "krajnje dehumanizovani diskurs", mada jedna rečenica iz njihovog bijednog reagovanja možda najbolje oslikava prirodu njihovih, do srži pokvarenih namjera. Ta rečenica glasi: "Njena (Nelina) računica implicira da, ukoliko ne bi bilo muslimana među korisnicima narodne kuhinje, troškovi bi bili duplo manji".

Zamislite samo pustoš u duši autora ove nepotpisane brljotine! Falilo je još samo da zaključe kako je Nelin zahtjev implicirao da korisnike narodne kuhinje, koji su muslimani, treba na traktorima protjerati iz zemlje, kako bi se troškovi narodne kuhinje prepolovili. Ah, da, traktori su, kao i vrbe, rezervisani za Srbe, a predloge u tom "antifa" stilu smo, za razliku od ovih izmišljenih i na kvarno Neli imputiranih, zaista slušali, i to od tadašnjeg premijera i zamjenika predsjednika dps-a. Odlično se sjećamo i ko mu se najglasnije pridruživao u otvorenom govoru mržnje, a to su upravo neki od prvaka barske filijale dps-a, koji najvjerovatnije i stoje iza ovih pamfleta.

Što se tiče pokušaja da se ova profesorica barske gimnazije diskredituje, valjda kao neuka, njegovu komedijašku notu pojačava adresa sa koje se ovaj propali pokušaj diskreditacije plasira u petparačke medije, koji pretrajavaju na milostinji protagonista tzv. belvederskih vrijednosti, kako se baklja oslobođenja od srpske hegemonije i ruske čizme ne bi ugasila, kao što su ugašene gume na slavnom Belvederu, tom novokomitskom stratištu, sa kojeg preživjeli prvoborci i nosioci Belvederske spomenice danas zauzimaju počasna mjesta u odborničkim klupama vladajuće koalicije u Baru.

Zato valja medijski prenositi svaki, pa i najjadniji i najbjedniji pokušaj demonizacije onih koji su, svojevremeno, najglasnije podržavali litijski pokret koji je, kao svojevrsni ulični plebiscit, zapečatio sudbinu najvulgarnijeg nacionalističkog inženjeringa na tlu Evrope.

Komentari
KOMITA BR.CT
KOMITA BR.CT: Alo Rakune pripazi malo na recnik da ne bude jezik mlati guzica ga plati a ti dobro znas kako to izgleda da nebi bilo reprize mnogo ste osilili u zadnje vrijeme.
14.01.2023 09:51
Srdjan
Srdjan: Pa sta ove komite znaju,osim da prijete.Pa boli istina,ali ako…samo neka prijete..Brzo ce gdje su polako i svi redom krenuli.
14.01.2023 13:27
Drug
Drug: Komita ajde probaj
14.01.2023 16:24
Prc mne
Prc mne: Mirni ustaše glibave,boranijo prodata!
14.01.2023 19:17
Bordero
Bordero: Podrska za Profesoricu Dabanovic.A ustastvo u Baru nece proci.One parole Bar je za Cetinje su jako providne jer ih pise samo jedan Baranin.Providno i jadno Bar nije za Cetinjski ustasluk nikada bio.
14.01.2023 19:55
❤💙🤍
❤💙🤍: Mujice tišina,ljape jedne vi koji vjeru predaka prodadoste za g.....
14.01.2023 20:28
Za Srdjana
Za Srdjana: Gdje, na Lovcen, u Prizren ???
14.01.2023 20:43
Za.Bordera
Za.Bordera: Bar je uvijek bio za Cetinje i cetinjane a nikad za ravnu goru i ravnogorce utuvite to jednom u te vase glavude
15.01.2023 13:14
Dzoni
Dzoni: Uippppp tovari 🤣🤣🤣
19.01.2023 14:06
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar