Ћирилица Latinica
14.06.2021.
Politika

Rat saopštenjima: "Fantomi" iz Opštine odgovorili Mileni Božović, uzvratili iz BCG

Autor: Redakcija 11 Ostavite komentar

 

Vikend u Baru prošao je u znaku ozbiljnih optužbi među vodećim koalicionim partnerima koji vrše lokalnu vlast (DPS i Biram CG). Sve je krenulo od neprimjerenih kritika odbornice DPS-a Branke Nikezić na račun predsjednice parlamenta Milene Božović (BCG) zbog njenog učešća u litiji povodom dana Svetog Jovana Vladimira u Baru, koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a nakon kojih je i prekinuta sjednica SO.

U međuvremenu je Božovićeva poručila da će sjednica biti nastavljena u roku, ili, kako je rekla, kada  Nikezićeva i DPS upute javno izvinjenje građanima Bara. Predsjednica Skupštine opštine je optužila i gradonačelnika Dušana Raićevića (DPS) da je mimo znanja parlamenta ili bilo kog drugog organa, u ime Opštine Bar uplatio 5.000 evra za proslavu Dana nezavisnosti na Cetinju.

Bio je to povod, da se oglasi i Opština Bar, doduše saopštenjem koje nije potpisano.

"Navodi predsjednice Skupštine Opštine Bar Milene Božović koja problematizuje to što je Opština Bar dodijelila Prijestonici Cetinje 5.000 evra za proslavu državnog praznika Dana nezavisnosti 21.maja, odraz su elementarnog nepoznavanja prava i zakonskih propisa. Osim toga, ovi navodi su tendeciozni i nedobronamjerni prema najznačajnijem datumu novije crnogorske istorije, 21.maju kada je 2006. obnovljena nezavisnost Crne Gore, navodi se u reagovanju Opštine Bar na današnje saopštenje Milene Božović, predsjednice SO Bar" - kaže se u nepotpisanom saopštenju iz Opštine.

Naime, navodi se dalje, propisi koji uređuju ovu oblast jasno definišu nadležnosti SO u dijelu usvajanja budžeta, a posebno definišu nadležnosti predsjednika Opštine u dijelu njegovog izvršenja. SO Bar je u decembru 2020. donijela Odluku o budžetu, za koji je, napominjemo, glasala kao odbornica i predsjednica Skupštine Božović.

U istom saopštenju se dalje ističe:

"Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, te Zakon o finansiranju lokalne samouprave propisuju da je za izvršenje budžeta odgovoran predsjednik opštine te da, shodno tim odredbama, on nema ni obavezu, niti je to praksa, da obavještava Skupštinu o svakodnevnom utrošku tekućih sredstava, osim u zakonom definisanim formama, kroz Izvještaj o šestomjesečnoj realizaciji Budžeta koji se predaje do 15.07, te kroz redovan godišnji Izvještaj.

Odluka o pomoći za organizaciju svečanosti povodom 21. maja Dana nezavisnosti na Cetinju donijeta je na temelju dobre saradnje ova dva grada koja je započeta ove godine kada je Opština, na insistiranje tadašnjeg potpredsjednika Opštine Novakovića, finansirala snimanje spota jedne barske umjetnice u Zetskom domu i za tu namjenu opredijelila 2.000 eura u cilju promocije lokalne kulture i lokalnih umjetnika, što je važno opredjeljenje lokalne uprave-navodi se u reagovanju.

Prema istim navodima, Opština Bar ponosna je na ovu saradnju sa Prijestonicom Cetinje “i što je bila u prilici da učestvuje u organizaciji jubileja 15 godina od obnove državne nezavisnosti Crne Gore 21. maja”.

-Svečanost kojoj su prisustvovali brojni građani Bara bila je još jedna prilika da Bar potvrdi svoje decenijsko opredjeljenje za građansku, suverenu i modernu državu Crnu Goru, kao evropska, pomorska kapija Crne Gore. Ukoliko, pak, neko ne smatra to ispravnim opredjeljenjem ili probelamatizuje takvu ulogu Opštine u istorijskim i državotvornim procesima, tim gore po one koji tako misle.

Napominjemo da je dogovorom Opštine Bar i Prijestonice Cetinje definisano da taj isti novac koji je 21. maja Bar opredijelio za proslavu na Cetinju, bude vraćen Opštini Bar onda kad Bar bude domaćin svečanosti proslave Dana državnosti 13. jula u Virpazaru. Dakle, u najboljem interesu građana, zajednice, države i njenog integriteta i očuvanja najboljih tradicija naša dva grada.

Od Božović kao pravnice očekujemo barem elementarno poznavanje zakona i lokalnih propisa, uz napomenu da se pravna regulativa u bitnom razlikuje između Crne Gore i Srbije, pa preporučujemo da se skrene pažnja ekspertima koji joj kreiraju takve stavove i objave da obrate pažnju i uzmu u obzir te činjenice.

Kada je u pitanju lični odnos prema Danu nezavisnosti, to ostavljamo na savjest svakom pojedincu ili funkcioneru ove države i Opštine, a građani će to najbolje cijeniti-zaključuje se u reagovanju Opštine Bar".

 

BCG: Ko stoji iza saopštenja Opštine?

Uslijedilo je ubrzo i novo reagovanje stranke Biram CG Radomira Cakana Novakovića.

"Osnovna kultura nalaže da, na imenom i prezimenom potpisano saopštenje, odgovori neko imenom i prezimenom. Ali, to nije manir u DPS Bar. Ukoliko razmišljate drugačije od njih onda ste neprijatelji, pri čemu zaboravljaju da svi imamo pravo na različito mišljenje. Osnovna kultura nalaže da, na imenom i prezimenom potpisano saopštenje, odgovori neko imenom i prezimenom. Ali, to nije manir u DPS Bar. Ukoliko razmišljate drugačije od njih onda ste neprijatelji, pri čemu zaboravljaju da svi imamo pravo na različito mišljenje" - kaže se u reagovanju Biram Crnu Goru.

Čitajući nepotpisani pamflet koji se pojavio na sajtu i FB stranici opštine, po naređenju NN lica, stekli smo utisak, kažu iz BCG, da se radi o grešci.

"Kao da je neko sa mejla DPS Bar zabunom pustio pamflet na opštinski sajt, umjesto na njihov stranački.Ukoliko nije greška već strah da se imenom stane iza nekih stavova i postupaka, da odgovorimo redom:

1. Služeći se klasičnim izvrtanjem teza nepotpisani autor/autori, a čiji rukopis prepoznajemo iz prošlih vremena, tvrdi da 5.000 eura nije dato kao sponzorstvo već kao pozajmica koju će Prijestonica Cetinje da vrati. Upravo zbog toga, prilažemo potpisani UGOVOR O SPONZORSTVU i molimo nepotpisanog autora/autore da pokažu u kom je to članu Ugovora definisano. Da je tako kako ti nepotpisani tvrde, sklopio bi se Ugovor o pozajmici. Ili je ovo bio princip – dođeš mi, šta nas briga šta piše u Ugovoru. 

2. Postaviti pitanje predsjednici Skupštine opštine, ili bilo kom građaninu Bara- odakle im pravo da se interesuju kako se troše opštinske pare- relikt je prošlih vremena koja su srećom za nama. To je novac građana Bara, a ne onih kojima je samo povjeren na čuvanje i dobro raspolaganje. Sa svojim novcem mogu da rade šta hoće. Svaki opštinski cent moraju da objasne kako troše.  

3. Da je nepotpisani autor/autori pažljivo čitao saopštenje (a očito je da nije/nisu) primjetio bi da Milena Božović nikada i nigdje nije osporavala pravo da Predsjednik opštine samostalno odlučuje o nekim svotama novca za sponzorstvo. Ipak, kada se radi o ovakvom velikom jubileju, možda je ipak bilo bolje da se konsultuje Skupština koja bi, vjerujemo, odobrila i veću sumu. Kao sponzorstvo ili kao pozajmicu, svejedno. 

4. Svi mi zaslužujemo odgovor na osnovno pitanje: zašto smo došli do toga da ovako veliki događaj, 15 godina od obnove samostalnosti, finansiraju opštine, i to ne sve, a ne naša država?! Kao partija, Biram Crnu Goru će pitati sve predsjednike opština na Primorju – Herceg Novog, Tivta, Kotora, Budve i Ulcinja da li su i oni, sa kojom svotom i da li sponzorski ili pozajmicom učestvovali u proslavi.

Možda je u kriznim Kovid vremenima, kada su mnogi ostali bez posla i borimo se za svakog turistu, taj novac ipak mogao biti korisnije potrošen, a proslava organizovana skromnije. 

Na kraju svega – očekujemo od nepotpisanog autora da sakupi dovoljno hrabrosti i potpiše se. To je u skladu sa demokratijom i, u krajnjem slučaju,  sa crnogorskom tradicijom" - zaključuju iz stranke Cakana Novakovića.

Komentari
Asović
Asović: Sad mi je jasno zasto Dusana zovu Lelemud.
14.06.2021 00:35
Dabović
Dabović: Sramota za jedne i druge. Građani Bara treba da ih zajedno kazne na izborima što prije. Umjesto putem ozdravljenja poveli su opštinu putem novih zaduženja, odrodili se od građana i nastavili urušavanje privrede i lično bogaćenje. Zreli za apsanu većina njih, posebno DPS-SD.
14.06.2021 00:38
Novak
Novak: Čuješ pozajmili novac Opštini Cetinje pa će oni vrati 13.jula.Pa ovo nema ni u Zimbabveu.Tužilaštvo da provjeri kako se raspolaže novcem građana Bara i da li su ođe ispoštovane sve pravne procedure..
14.06.2021 02:37
bato
bato: Bolje da su dali pare da se zavrsio onaj haos idpred opstine od kruznog toka ili da su to uplatili narodnoj kuhinji jer tamo sad ide veliki broj ljudi do cega su oni doveli a ko pise obavestenja to svi znamo
14.06.2021 05:57
Mira
Mira: Bolje da ste dali te pare..... Nekom da se leci a, ima ih dosta. DPS.... Voli da se pravi dobar ,na tudj racun. Dokle vise ?
14.06.2021 10:20
Idemodalje
Idemodalje : Cakane ako stvarno budeš krenuo protiv ove sadašnje garniture DPS.a onda imaš moju podršku i još veću ćes imati... Slobodno Računaj po podršku za Predsjednika Opštine! Ovaj maljiii dulje je zatvorio vrata guzicom svuda!
14.06.2021 10:54
Max
Max: Cakanova partija da se dogovori prvo sama sa sobom. Prvo kaže Opština nije potpisala Saopštenje imenom a onda ni njegovo nije potpisano nego piše saopštili su iz partije. Drugo, prvo kaže da nije problem što su dali 5000 za 21 maj nego bi oni na Skupštini dali jos vise, a onda kaze da je i ovo malo trebalo korisiti u druge svrhe za tekuće probleme. Kratak spoj.
14.06.2021 11:00
Goca
Goca: Cakan trazio da se sponzorise spot umjetnice iz Bara sa 2000e u zetskom domu, ovdje se ne zna ko je gori Cakan Ili DPS, od kad to opstina sponzorise approve muzicara. Cijeli vijek sponzorisu grupe I bendove koji njima odgovaraju I lokalne pisce I piskarala kao Zeljka Milovica, ka da niko drugi me zna nista napisat o Baru bez on. I jos kao instaknutog Baranina zove mladog gradonacelnika u emisiju Bar o Baranina, pa zemljo otvorit se
14.06.2021 14:59
Oooo
Oooo: Ludilo
14.06.2021 19:02
Oooo
Oooo: Ovo jedino moze resiti Pedja Ristovic. On je dobar sa Pedjom Sekulicem.
14.06.2021 19:04
Pero s pumpe
Pero s pumpe: 5000e da se kreteni provesele o našem trošku a mi da skupljamo sms pomoci za našu djecu za lijecenja.dokle glupi narode ćeš držati zatvorene oči.to su naše pare a ne drpesa ili bilo koje stranke ili političara.ma zabolje me i za vaše datume i proslave sve redom dok god je tako.
22.06.2021 12:05
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar