Ћирилица Latinica
17.02.2021.
Politika

Ruske vakcine iz Srbije koje je obezbijedio Andrija Mandić "bocnule" grogirani DPS

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić sinoć je najavio da će Crna Gora danas dobiti prvi kontigent vakcina iz Srbije.

„Upravo sam obavio razgovor sa predsjednikom Srbije g. Aleksandrom Vučićem. On je uputio pismo premijerki gđi Ani Brnabić tražeći da Vlada Srbije, u roku od 24 sata, pošalje Crnoj Gori prvi kontingent vakcina „, poručio je lider NSD-a sinoć na svom Tviter nalogu.

Ova vijest i prijateljski gest Srbije izazvao je negodovanje funkcionera Demokratske partije socijalista, koji optužuju Mandića i Republiku Srbiju da nije riječ o „prijateljskom gestu već da se donacija vakcina želi iskoristiti u političke svrhe“.

Tako je bivši ministar odbrane Predrag Bošković humani gest Srbije nazvao „licemjernim i morbidinim“

„Koliki licemjeri morate biti da odbijete 110.000 doza vakcine da bi ste 45 dana kasnije (uz ogromne ljudske žrtve) na ovako ponizan način dočekivali 4000 doza istih i sve zbog političke propagande i predaje liste DF za izbore u Nikšiću. Morbidno“, napisao je Bošković na Tviteru.

Sličnog stava je i njegov partijski kolega Ivan Vuković koji je reagujući na vijest o donaciji vakcina iz Srbije, ocijenio da se radi o „političkom cirkusu uoči izbora u Nikšiću“.

On je dodao da se iskreno nada da će onima koji su, „pripremajući ovaj politički cirkus uoči izbora u Nikšiću, bili u stanju da hladnokrvno posmatraju kako im sunarodnici umiru, život vratiti baš onako kako zaslužuju“.

Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković, u svojoj objavi na Tviteru, kazao je da zdravlje građana je na prvom mjestu, te da do sada je moglo ukupno 12.ooo vakcina za građane Crne Gore.

“Moglo je biti 10.000+2.000. Dobronamjernima je sve jasno. Za zdravlje građana Crne Gore, bez podjela, jedinstveni. Drugačije ne smije biti”, poručio je Eraković.

Opšta histerija oko donacije vakcina prisutna je i u redovima Sojaldemokrata.

Tako je poslanik SD-a Damir Šehović je, komentarišući donaciju vakcina iz Srbije, pitao „da li je Crna Gora morala da izgubi tolike živote da bi se Ministarstvo zdravlja dozvalo pameti“.

“Više od 150 lica je preminulo od dana kada je ministarka zdravlja, uz nejasno i nemušto obrazloženje, odbila ponuđenu donaciju vakcina. Sada je, potpuno ispravno, prihvatila donaciju od Srbije. Da li smo morali da izgubimo tolike živote, da bi se Ministarsvo zdravlja dozvalo pameti”, napisao je Šehović na Tviteru.

S druge strane, DPS i njihovi koalicioni partneri insistiraju da Ministarstvo zdravlja prihvati navodnu donaciju vakcina od kontroverznih biznismena Petrosa Statisa i Olega Deripaske. Oni krive sadašnju vlast da je odbila je donaciju Statisa koji je „ponudio 10.000 kineskih vakcina Sinofarm, kao i  Deripaske koji je nudio 100.000 ruskih „Sputnjik Ve“.

Međutim, prema riječima ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović nijedna donacija nije odbijena, već da one nisu nikada zvanično ponuđene.

“Očigledno je da određeni malipulatori, kako bi prikupili sitne političke poene, ovakvim optužbama pokušavaju da obmanjuju javnost i koriste ih kao spinove za apsolutno neutemeljene napade. Dakle, apsolutno je netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Statis i ruski Oleg Deripaska. Međutim, postoji procedura koja se mora poštovati. Nikada nije stigla zvanična ponuda o donaciji od Olega Deripaske, niti nam je ikada stigla zvanična ponuda o donaciji Petrosa Statisa“, rekla je dr Borovinić-Bojović.

I ona je potvrdila je da će danas stići 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik Ve koje su obezbijeđene u dogovoru sa Srbijom.

„Prvi od tih pregovora koji nam donosi vakcinu je onaj koji vodimo sa nama sjusjednom i prijateljskom Srbijom. Poslije više mojih razgovora sa uvaženim kolegom doktorom (Zlatiborom) Lončarom, kao i potpredsjednika Vlade Abazovića sa premijerkom Anom Brnabić, prve vakcine biće sjutra na podgoričkom aerodromu. Kao ljekar i humanista koji je od prvog dana u crvenoj kovid zoni i direktnoj borbi sa virusom, u ime Vlade, Ministarstva i svoje lično ime želim da izrazim posebnu zahvalnost bratskoj i prijateljskoj državi Srbiji, koja je u ovom važnom trenutku prepoznala našu potrebu i pružila ruku našoj državi i svim našim građanima“, rekla je ona.

www.in4s.net 

Komentari
Ранко
Ранко: Копиладима усташким смета све руско и српско, јер су пљунули на очеве и ђедове, скидају са споменика предака све што их подсјећа ко су и што су. Хвала Вучићу и Мандићу за ово, не занима ме политика, али ово су братски гестови. Министарка здравља је дивна жена, стручњак и честито створење, свака јој част.
17.02.2021 10:45
Vera
Vera: Hvala Mandiću za toliki trud. Hvala i predsjedniku Vučiću. Ko god bio predsjednik Srbije treba da ima ovakav odnos prema svom narodu u svim srpskim zemljama. Posebno u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
17.02.2021 10:55
Torlak
Torlak: Zlatna ruka, vojvode Mandica!
17.02.2021 10:59
emro
emro: Oceli ovo svaka partija nabavljat za svoje clanove i stoce ljudi koji nisu u partije jer ovo jutros zbunjujete narod te ministarka te dritan evo sad andrija
17.02.2021 10:59
Oooo
Oooo: Kako su zakljucali zemlju u sred sezone. I ostali bez turista. Zbog izbora. Tako i sad. Drze predavanja a oni ih nisu narucili. Veliki covjek i ministar Kenan Gabana.
17.02.2021 11:40
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar