Ћирилица Latinica
28.04.2018.
Politika

Stefan Đukić: Ulazak u NATO pogoršao kvalitet života građana

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

Baranin Stefan Đukić, politički analitičar,  kazao je za “Slobodu” da je frapantno da se za tako kratak period pokazalo da su sva predviđanja protivnika članstva u NATO bila ispravna, a sva obećanja zastupnika predstavljala nerealne želje.

On je podsjetio da parlament, koji je glasao o ulasku u Sjevernoatlantski savez, nije imao demokratski legitimitet da se o tom pitanju odluči.

Kao što su protivnici članstva najavljivali, dodao je on, ulazak u NATO značio je povećanje vojnog budžeta, a pošto smo duboko zadužena zemlja, novac za to je nađen u povećanju dažbina koje udaraju na sve grupe građana (a najjače na one najsiromašnije), tako da je maltene istovremeno sa članstvom došla odluka o stopi PDV-a od 21 odsto (pritom je i povećanje na 19 odsto navedeno kao krizno i reverzibilno), te povećanja velikog broja akciza i dažbina na gorivo, gazirana pića, cigarete.

Ovim je, istakao je on, izvršen direktan udar na budžet običnih građana i smanjen kvalitet njihovih života, i to je direktna konsekvenca članstva.

"Povećanje vojnog budžeta, koji mora da se vremenom izjednači sa standardom NATO od dva odsto BDP-a,  donijelo nam je kupovinu opreme koja nam ne treba, a pritom je skupa.

Tako ovih dana svjedočimo nabavci starih kanadskih helikoptera bez dodatne opreme, koji su pritom skuplji od onih koje je istovremeno kupila Argentina (i to sa punom opremom) iako Argentina nije u NATO.

Ovim je dokazano da je glavna svrha Sjevernoatlantske alijanse prodaja naoružanja i opreme po nametnutim cijenama (jer ne možete kupovati ništa što je van nametnutog standarda), što vodi zemlju u dalja zaduženja i recesiju",  ukazao je Đukić.

Prema njegovim riječima, iako su mnogi navodili da će ulazak u NATO značiti kraj podjelama, desilo se upravo suprotno, DPS je ulaskom pojačao svoju snagu, a na mjesto predsjednika države se vratio Đukanović, i to ubjedljivom pobjedom u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Ova dešavanja, kazao je,  su analogna onim postreferendumskim – završetak neke teme koja dijeli društvo ne znači kraj podjelama, već naprotiv, njihovo duboko utemeljenje iz kojih DPS crpe snagu reklamirajući sebe kao jedinog garanta ostanka na “istorijskom putu”.

"Ne samo da Đukanović, kako su neki iz opozicije i NVO sektora navodili, nije lišen slobode, on je na talasu NATO integracija zauzeo poziciju predsjednika na makar pet (a možda i deset) godina, tako da se i ova priča pokazala kao zabluda", istakao je Đukić.

On je naveo da ekonomska predviđanja govore da će do 2025. u prvih 10 ekonomija svijeta biti svega dvije ili tri NATO članice.

Samim tim, ideja da se radi o izabranom klubu najrazvijenijih zemalja sve manje pije vodu, kazao je Đukić. Kako je naveo, priča o nepovredivosti granica nije baš tako solidna kao što se predstavljalo, jer je Kosovo*, iako je Crna Gora imala navodno sve adute u svojim rukama, isposlovalo još jednu diskusiju o mogućim pomjeranjima demarkacione linije.

"Treba zato istaći, treba se obratiti svima onima koji su propagirali članstvo, koji su punili novinske stupce, koji su stalno bili na televiziji i na panelima/debatama na kojima se nisu mogli čuti glasovi onih koji su bili protiv, i reći im da su nas obmanuli, svjesno ili nesvjesno.

Treba pozvati na odgovornost sve njih u svakom razgovoru, jer ako su bili spremni ili su ubijeđeno govorili bez dovoljnog znanja o stupanju u jedan ofanzivni vojni savez na rok od minimum 20 godina, koliko legitimiteta imaju da govore o bilo čemu drugom?

Ne možemo likovati, jer svi zajedno dijelimo negativne efekte članstva (a možda ćemo ih tek osjetiti), ali je frapantno da se za tako kratak period pokazalo da su sva predviđanja protivnika članstva bila ispravna, a sva obećanja zastupnika bila nerealne želje", zaključio je Đukić.

Komentari
kkk
kkk: A sto nam je to pogorsao kvalitet zivota, meni nije, a koliko znam ni tebi jer vrlo lijepo zivis , moj DJUKICU.
28.04.2018 09:50
Zagor
Zagor: Ne zivi sigurno dobro zbog Natoa vec zato sto je obrazovan i sposoban covjek.Potpuno se slazem sa ovim sto je rekao.
28.04.2018 20:08
Љутко
Љутко: Ти три kkk... Који ти је к? За кога ти радиш? Што би рекао Радосав... НАТО је помогао да нам прораде фабрике? Индустрија? Туризам? И схватам те... Ђукићева једина грешка је што је школован, образован... А такви боле новокомпоноване малограђанске “величине”!!!
29.04.2018 13:47
kkk
kkk: A ispade ljutko da je jedino DJukic obrazovan i sposoban u ovoj drzavi, ne mlati casti ti, jedan sasvim prosjecan tip, koji ne odskace po nicemu, ....
30.04.2018 13:56
Bato
Bato: Pratite i ucite od Stefana Djukica jer se dokazao kao najbolji student sa najvisom ocjenom, kao mladic, kao muz , kao otac i nadseve pametan i dobar covjek. Manite se sujete i ljubomore ucite i budite konstruktivni kao on.
02.05.2018 11:27
Aaaaaas
Aaaaaas: Rec ovoga Djukica ima zezinu. A i ima veliko iskustvo.
06.05.2018 21:09
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar