Ћирилица Latinica
06.09.2018.
Politika

Kod Bara se gradi velika američka ratna luka ?

Autor: Redakcija 7 Ostavite komentar

Nakon najave crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da će Bar biti baza i sjedište Mornarice VCG u punom kapacitetu, reagovao je koordinator Mirovnog pokreta “Ne u rat – Ne u NATO” Igor Damjanović, ustvrdivši da je u pozadini te “ideje” zapravo tendencija pozicioniranja NATO-a na strateški veoma važnom terenu.

Namjenu svih postojećih objekata Vojske Crne Gore, i onih koji će se graditi u budućnosti suštinski određuje NATO pakt. Dakle, moguća izgradnja buduće pomorske baze VCG u okolini Bara nije izvodljiva bez odobrenja i finansijske podrške NATO-a, jer je stanje u državnoj kasi takvo da sredstava za ovakav projekat jednostavno nema.

Baza VCG u okolini Bara mogla bi da bude uvertira za izgradnju NATO, po svoj prilici američke, velike ratne luke u uvali Valdanosa” – kazao je Damjanović za “Barski portal”.

Ovaj lokalitet, gdje je 90-ih planirana izgradnja glavne pomorske baze Vojske Jugoslavije, po riječima Damjanovića, predstavlja glavni strateški cilj NATO alijanse na teritoriji Crne Gore.

“Prije nekoliko godina NVO MANS, koga fondovi bliski NATO paktu podržavaju stotinama hiljada dolara godišnje, vodio je kampanju u javnosti koja je sa Valdanosa otjerala kompaniju “Cubus lux”, koja je tamo planirala da gradi luksuzno turističko naselje.

Umjesto hotela i radnih mjesta Valdanos čeka NATO velike brodove, u okolini Bara se gradi objekat manjeg kapaciteta za mornaricu VCG, dok se sa zemljištem kasarne u Baru sprema nova otimačina državne imovine pod rukovodstvom ministra Boškovića” – podvlači Damjanović.


Podsjetimo, prije dva dana ministar odbrane Bošković, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gorei brigadni general Dragutin Dakić, posjetili su Opštinu Bar i njenog predsjednika Dušana Raičevića.

Tom prilikom, razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje Vojske Crne Gore i Opštine Bar. Posebno je bilo riječi o mogućnostima pozicioniranja Mornarice VCG shodno usvojenim strateškim dokumentima Vlade Crne Gore i potrebama naše države, kao i značajnom broju nepokretne imovine koju Vojska koristi u ovoj primorskoj opštini, koja bi se mogla racionalnije i efikasnije valorizovati shodno interesima Opštine i Države.

Bošković je istakao da Bar treba da bude baza i sjedište Mornarice VCG u punom kapacitetu, a da se kvalitetnom i otvorenom saradnjom vrijedne nepokretnosti u ovoj opštini mogu valorizovati na dugi rok i na obostranu korist.

On je posebno podvukao lokalitet Crni rt, koji treba da se privede namjeni, uz pomoć Opštine u izgradnji pristupnog puta. Takođe, bilo je riječi o privođenju namjeni vojne ekonomije, koja će se valorizovati isključivo kroz stambenu izgradnju za potrebe rješavanja stambenih pitanja pripadnika VCG.

Bošković je potencirao i značaj valorizacije prostora na kojem se nalazi kasarna “Pero Ćetković”, a koji površinom daleko prevazilazi potrebe Vojske. Dogovoreno je da će Opština Bar i Ministarstvo zajedničkim snagama iskoristiti mogućnosti koje pruža prostor kasarne.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane, Bošković je dodao da je današnjim sastankom počelo definisanje projekta valorizovanja Mornarice Vojske Crne Gore na način koji će garantovati mnogo veću efikasnost i bolje korišćenje resursa, kao i sredstava koje država opredjeljuje za njeno finansiranje, uz podizanje borbene gotovosti na mnogo viši nivo.

Raičević je, navedeno je u istom saopštenju, izrazio spremnost Opštine da bude konstruktivan sagovornik po svim pitanjima koja se tiču zajedničkih interesa. On je kazao da je Mornarica Vojske Crne Gore veoma značajna za ovu primorsku opštinu, ali i da je Bar doprinio članstvu Crne Gore u NATO, jer je uvijek bio odličan domaćin brojnim NATO brodovima koji su posjećivali Luku.

Nakon sastanka, Bošković je sa saradnicima posjetio lokalitete brdo Volujica, bivšu ekonomiju Popovića poljana, kasarnu u Baru, kao i vojni objekat na Crnom rtu.

Komentari
Rakun
Rakun: Super ! Crnci ce da nas 'lade svojim mačalungama, biće manje vruće. Djevojčice, radujte se, stižu naši vječni prijatelji crnčuge. Pi, da nije žalosno i tragično za Crnu Goru, bilo bi smiješno. Nemam riječi koliko dno smo dotakli kao narod koji nikad nije ljubio lance. Sad ljubimo crnce u štapove. Pi, pi, pi ! Ovo će da iseli sve prave Crnogorce iz Bara i Crne Gore za kratko vrijeme.
06.09.2018 23:25
Pristanjanin
Pristanjanin: Znaci Bondstil u Baru !? Bruka za vazda. Prodadose nam zemlju ubicama, i sad ce nasa djeca da im budu sluge i topovsko meso. Od naseg lijepog Bara sto se radi lele i lele zadovijek
06.09.2018 23:32
1918.
1918.: Тражили сте - гледајте ! Мајмуни !!!
06.09.2018 23:34
Fatmir
Fatmir: Zashto bunite se vi sada se bunite, bolje NATO nego Rusi. vladanos, od Ulcinja do Kufina, to je albansko, tu je granica. Tu treba autonomija za Albance a garantuje samo NATO.
07.09.2018 00:21
za rakuna
za rakuna: Bar je vec davno sjediste mornarice, a sto se tice baze to su neprovjerene i neistinite price.
07.09.2018 08:07
Cortez
Cortez: Fatmire, a na kakim si ti drogama brate, kaze Albansko a ni nacionalni junak vi nije Albanac porijeklom, a pih nista gore nego kada se goljo najede.
07.09.2018 08:29
JONES
JONES: za Rakuna: a što je falilo onj našoj crmničanki što se zabavljala sa onim Jones košarkašem Mornara? Posle obračuna s njim iđaše po cesti ka da joj je brzi voz proša kroz noge. No joj ........Nemoj na Ameriku, to je sila druže.
07.09.2018 09:53
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar