Ћирилица Latinica
07.09.2021.
Politika

Demokrate: URA i Abazović htjeli da predaju vlast Veljoviću u ruke

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Nesuglasice i netrpeljivost  već duže vremena traju na relaciji Demokrate - URA, a juče se desila kulmminacija najdirektnijim međusobnim optužbama ova dva činioca parlamentarne većine.

Najprije je lider Demokrata Aleksa Bečić na svojoj fejsbuk stranici postavio saopštenje kojim se URA i njeni predstavnici prozivaju za opstrukciju ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju. I ne samo to, već najdirrektnije Bečićeva partija optužuje URU Dritana Abazovića da je opstruirala i donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti 28. decembra prošle godine.

Demokrate su, podsjetimo, poručile da je mala Crna Gora da bi se istina mogla sakriti. Kažu da im je drago što su tihi, što nijesu bučni, ali što su i 28. decembra i 4. septembra uveče bili mirni, pravovremeni i odlučni, a sve u cilju uspješne finalizacije, poštovanja Ustava i zakona.

Kako kažu iz Bečićeve partije, dva su ključna datuma u poslednjih godinu dana.

"To su 28. i 29. decembar prošle godine, kada je usvajan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, i 4. i 5. septembar ove godine, kada je ustoličen Mitropolit crnogorsko-primorski.

Da podsjetimo zaboravne.

Prvu krize 28. decembra nijesu izazvale komite koje su bile ispred Skupštine u većem broju nego na Cetinju, nego odluka poslanika URA da ne glasa za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da tog popdneva podnese ostavku. Nakon toga je uslijedila neviđena protivustavna opstrukcija Državne izborne komisije i mnogo čega drugo i unutra i ispred Skupštine Crne Gore. Međutim, opstrukcija opozicije, institucija sistema, dijela parlamentarne većine, je riješena hrabrom i mudrom, na Ustavu i zakonu zasnovanom odlukom predsjednika Skupštine Alekse Bečića, da pred ponoć nastavi sjednicu i da Skupština usvoji Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Ne bi nas čudilo da u tužnoj crnogorskoj medijskoj zbilji i o ovome počnemo čitati drugačije.

Drugi događaj su dešavanje 4. na 5. septembar, kao i dani prije toga koje su pratile aktivnosti Veselina Veljovića, DPS-a, ali i odluke Glavnog odbora GP URA da ustoličenje ne treba da se desi na Cetinju. Nećemo govoriti u ime drugih, ali vjerovatno biće vremena i prilike da Crkva kaže kakva su njihova iskustva iz razgovora sa djelovima rukovodstva bezbjednosnog sektora 4. septembra oko mogućnosti ustoličenja na Cetinju, a i da Premijer koji je cijelo vrijeme bio odlučan, saopšti ko se drugačije od njega odnosio i eventualno odbijao naređenja. Međutim, mi u ime drugih govoriti nećemo, ali hoćemo podsjetiti da smo svjesni složenosti situacije, mreže koju su neki perfidno pleli nalik onoj 28. decembra, odlučili da i sada nešto kao i tada negdje pred ponoć, pošaljemo oštro javno reagovanje i jasno saopštimo da ukoliko se ne obezbijedi poštovanje Ustava i obavljanje ustoličenja u Cetinskom manastiru, da ćemo tražiti odgovornost rukovodilaca bezbjedonosnog sektora koji su za to odgovorni.

Epilog vam je dalje poznat" - navele su Demokrate.

Uslijedio je odgovor URE da na teške teme  Demokrate stalno zabijaju glavu u pijesak, te da im je izbog novog logotipa Skupštine važniji nego izbor Tužilačkog savjeta.

"Da je Tužilački savjet i u julu bio prioritetniji, od šminkanja zgrade Skupštine, Crna Gora bi imala još značajnije rezultate, a do jučerašnjih dešavanja na Cetinju ne bi ni došlo. Učinićemo sve da kolege iz Demokrata ne opterećujemo teškim temama, zbog kojih konstantno zabijaju glavu u pijesak, kako bi do 27. septembra pristiglo što više konstruktivnih predloga za izbor novog logotipa Skupštine, šta je od esencijalne važnosti za zatvaranje poglavlja 23 i 24″, poručio je generalni sekretar URE Mileta Radovanić odgovarajući na saopštenje Demokrata.

Kako je istakao, umjesto tumačenja “neistinitih konstrukcija”, predlaže okretanje kako kaže, pametnijem poslu.

“Umjesto da se bavimo tumačenjem prikrivenih otrovnih strelica i neistinitih konstrukcija, koje nam upućuju kolege kojih magično nikada nema kada se bilo šta kompleksno dešava u Crnoj Gori, imamo pametnijeg posla, kako bi sačuvali građanski mir i Ustav Crne Gore”, stoji u odgovoru Radovanića.

Radovanić na kraju poziva kolege iz parlamentarne većine da u što kraćem roku zakažu sjednicu i kompletiraju izbor novog Tužilačkog zakona, kako bi Crna Gora, smatra on, konačno dobila nekompromitovane i profesionalne tužioce, a ne zavisila od samovolje Milivoja Katnića i sličnih partijskih tužilaca.

Ni na ovo Demokrate nisu ostale dužne, odgovarajući Radovaniću da Crnoj Gori ne treba Tužilastvo URA, Demokrata, DF, DPS-a ili bilo koje partije, već istinski nezavisno i profesionalno Tužilaštvo Crne Gore.

 “Zato smo mi, koji nismo predložili niti jednog kandidata aminovali četiri predložena člana odmah, a petog, koji ima političku biografiju nismo”, poručuju Demokrate.

Demokrate su ukazale na razlike u djelanju koalicionih partnera.

“Činjenica da mi imamo petlju da se za profesionalno i nezavisno Tužilaštvo borimo i javno kažemo kad neko radi suprotno, a vi ćutite i trgujete ispod žita, jeste osnovna razlika između nas, i u ciljevima i u karakteru. Zbog toga vama i leže površne pričice o ekspertskoj Vladi, ekspertskom Javnom servisu, ali vam sve su prilike ne leže oko onoga što po prirodi i logici stvari jednostavno mora biti ekspertsko: Tužilaštvu. To se zove ekspertska demagogija”, navodi se u saopštenju.

Ako ste mislili da ćemo da gledamo vaše igranke, dodaju iz Demokrata, kao u nekim drugim Savjetima “grdno ste se prevarili”.

“Razumijemo da vas boli što je odlukom predsjednika Skupštine, koja je iznenadila sve koje je trebala da iznenadi, razriješen dotadašnji Tužilački savjet i onemogućen već započeti izbor brojnih rukovodilaca Tužilaštava koji bi bili po volji bivše garniture. Boli vas jer šta god neko drugi učini za dobro ove zemlje, vi gledate puni zavisti dok sebi pokušavate pripisati i ono protiv čega ste bili, kao sada u slučaju ustoličenja mitropolita Joanikija”, pojašnjava se u saopštenju.

 Demokratskoj Crnoj Gori nejasan je stav URE po pitanju Tužilaštva.

“Kada govorite o Tužilaštvu, mi više ni ne znamo šta je tačno vaš stav. Kad god bude neka akcija ili hapšenje u Crnoj Gori, vaš predsjednik se prvi oglašava i hvali postupanje tužilaštva. Nakon par sati, sa iste adrese slijedi napad, i sve tako u krug. Crnoj Gori treba istinski nezavisan Tužilacki savjet, a ne alatka bilo kog centra moći, i vjerujemo da će to ubrzo i dobiti. Rekli smo već mnogo puta: predložite nepartijsku ličnost, i imamo dogovor za tačno pet minuta. Šta je sporno, gdje je zapelo” ističe se u saopštenju.

Iz Demokrata zatražili su odgovore na pitanja, koja “danas veoma interesuju javnost”.

” Zašto je vaš poslanik uzeo poslanički mandata polovinom decembra znajući šta će biti na dnevnom redu, a  već 28. decembra odbio da glasa za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, podnio ostavku i izazvao onakve opstrukcije djelova bivšeg rezima? Zašto ste u jednoj sekularnoj državi, što da vas podsjetimo podrazumijeva da je država odvojena od crkava i vjerskih zajednica, na Glavnom odboru partije prije par dana donijeli odluku da ustoličenje mitropolita ne treba da se održi na Cetinju?  Zašto su vaši odbornici u Skupštini opštine Cetinje glasali za antiustavne zaključke da se ne dozvoli ustoličenje Mitropolita na Cetinju”, navodi se u saopštenju.

Demokrate zanima koji je povod okupljanja sa čelnicima SPC.

“Šta ste saopštili čelnicima crkve 4-og septembra, dakle prekjuče, oko mogućnosti ustoličenja, i šta su vam oni odgovorili?  Zašto sada kada je sve prošlo suprotno onome što ste zahtijevali i željeli, pokušavate da kao mnogo puta pokupite tuđe zasluge, ne prezajući čak ni od opcije da uz pomoć svojih mentora klevećete i bestidno lažete o drugima?  Zašto ste svo vrijeme lagali građane da se na Cetinju sprema krvoproliće, te zašto ste više puta uključujući i dan pred ustoličenje tražili od Mitropolita Joanikija da se ne ustoliči na Cetinju, u Cetinjskom manastiru, vjekovnom sjedištu cetinjskih Mitropolita”, dodaje se u saopštenju.

Zašto ste tražili od službi bezbjednosti da ne intervenišu na Cetinju u cilju obezbjeđivanja ustavnog poretka, pitaju Demokrate, “te na takav način željeli da vlast predate u ruke Veselina Veljovića“?

“I da zaključimo; vrhunac je beščašća učiniti sve da se ustoličenje Mitropolita ne desi, da policija ne interveniše, a onda saopštiti da je akcija tvoj uspjeh, i da si, maltene, komandovao. Patetično, uz sve to”, zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Komentari
Keskere
Keskere: Splačine ste i jedni i drugi. Ovaj utekao zbog korone navodno, a Dritan tražio da se ne desi ustoličenje ili da se izmjesti sa sve Sekulovićem i Brdjaninom, a kad je patrijarh rekao da ce ici pjeske, i kad je sve proslo bez posljedica, onda se kurči kako je sve on završio. Probijeni balon da ne kažem kurton - Dritko.
07.09.2021 11:05
Ана
Ана: Знам само да нећу гласати никад више ни једне ни друге. Са свим манама ипак ДФ је једини који се никад никоме није продао, а свашта су им Милови керови радили, хапсили, тровали, прогањали породице.
07.09.2021 11:07
hahahahahahahaha
hahahahahahahaha: Lajkuje li DJ Ćoske još Šaranoviću one statuse u kojima on najavljuje da će otkriti ko sabotira procese u CG. Mislila je Ura na sto strana, kako pljusnuše, ni cenzusa više nema, za jedne izdajnici, za druge nepoželjni.
07.09.2021 11:20
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar