Ћирилица Latinica
10.10.2018.
Politika

"Ustav Opštine" pun manjkavosti

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

U raspravi Odluke o Statutu Opštine, Vasilije Lalošević (SNP) je iskazao žaljenje što u donošenju "svojevrsnog Ustava opštine” nisu učestvovali i predstavnici opozicije.

Skupština Opštine Bar (SO) otpočela je juče IV sjednicu na kojoj je do popodnevnog prekida vladajuća većina sve odluke usvojila preglasavanjem opozicije.

U raspravi Odluke o Statutu Opštine, Vasilije Lalošević (SNP) je iskazao žaljenje što u donošenju "svojevrsnog Ustava opštine” nisu učestvovali i predstavnici opozicije. Predsjednik SO Mićo Orlandić (SD) je replicirao da je i njemu žao zbog toga, ali, to se desilo “zbog jasnog stava opozicije da ne žele učešće u radu odbora”. On je dodao da ga raduje što su iz opozicije najavili da če se uključiti u rad skupštinskih odbora.

 Momčilo Leković (Bar za 21. vijek) je ukazao da je opozicija “sasvim aktivno” učestvovala u javnm raspravama o Statutu “i putem pisanih predloga”, ali, “očigledno DPS mora biti nosilac svih promjena” pa je uvažen “samo jedan predlog kolege Šuštera, a svi ostali su odbijeni”.

Dejan Đurović (DF) je pitao šta će da rade glavni menadžer i arhitekta grada, napominjući das u ove pozicije u lokalnoj upravi besmislene ako su uvedene čisto radi forme. Miloš Šušter (Bar za 21. vijek) je ocijenio da ovakav Statut dovodi u pitanje poštovanje domaćih zakonskih odredbi. Preglasavanjem je usvojena i Odluka o osnivanju Službe za skupštinske poslove.

U raspravi o DUP-u Industrijska zona Goran, Jovan Ivović (DPS) je kazao da se mještani ovog dijela opštine interesuju za rješavanje putnih pravaca. Vladajućoj većini Šušter je u sklopu ove diskusije poručio da se ne osvrće na opoziciju: “Ona je mala, ali, misli svojom glavom”.

Božidar Janković (DPS) je ovo plansko rješenje ocijenio kao “veoma dobro i pozitivno”, usmjereno ka razvoju grada.

"Ovaj DUP stvara mogućnost da vlasnici zemljišta u Zaljevu grade objekte, te da privrednici i u skladu sa DUP-om šire svoje kapacitete i zapošljavaju nove radnike, i zato je od javnog interesa", istakao je Janković.
Direktor Turističke organizacije Bar, Emil Kukalj, predstavio je izvještaj o radu i finansijski izvještaj TO za 2017, ističući da je prethodni period bio dosta izazovan: “Iskreno se nadam da je za nama i da okrečemo novi list i za razvoj i za promociju turizma u našem gradu”.

On je rekao da su ovi izvještaji usvojeni od svih organa upravljanja TO, te da su dobili i pozitivno mišljenje skupštinskog odbora za finansije.

"Ističem da je TO Bar lani dobila  “Wild beauty award” za doprinos razvoju turističkog proizvoda Crne Gore i Bara. U 2017. je ostvaren prihod od 1,135 miliona eura, šest posto više nego u 2016, rashodi su bili veći od plana i iznosili su 1,125 miliona eura", rekao je pored ostalog Kukalj.

Dijana Pejović (Bar za 21. vijek) je skrenula pažnju da podaci na internet stranicama TO nisu mijenjani preko dva mjeseca: “Nemoguće da u ovolikom gradu u međuvremenu ništa nije bilo”.

"Bar sa svojim potencijalima može imati po dvije manifestacije mjesečno, a ne samo Maslinijadu i Dane vina i ukljeva, plus Ljeto sa zvijezdama i doček Nove godine. Pošto smo prepoznati po crmničkom vinu, neka budu i Dani berbe grožđa, ali i dječiji karneval, biciklijada, možemo imati svoj muzički festival. Osvijetlimo Ratac i Haj Nehaj. Treba konačno popraviti sat kod Nultog kilometra koji ne radi godinama. Novom direktoru želim uspješan rad i da pošteno provede svoj mandat", rekla je pored ostalog Pejović..

Jovan Popović (DPS) je rekao da je u 2017. TO uložila značajne napore da približi Bar turistima iz cijelog svijeta. Akcentujući odličnu promoviju seoskog turizma koji dobija “sve više vinskih podruma, restorana, vinskih ruta i sve više smještajnih kapaciteta”, on je naveo da je u Crmnici i Krajini sve više gostiju iz Zapadne Evrope.

Lalošević je sugerisao da treba favorizovati one dijelove opštine koji još nisu valorizovani “i pored potencijala”, a Ammar Borančić (LP) da treba biti zadovoljan odnosom prihoda i rashoda TO.

Đurović je od Kukalja zatražio da u svom domenu zaštiti građane “od reketiranja NP Skadarsko jezero i JP Morsko dobro”, napominjući da NP Skadarsko jezero “živi paraztitski na račun Crmničana i dijela Krajine”. Šušter je naglasio da je budžet od milion eura “ogroman i veči od budžeta nekih naših opština”, predložio da se za TO pronađe nova lokacija i zatražio da se trošenju ovog novca pristupi sa mnogo više odgovornosti.

"Zašto su pojedini troškovi uvećani u odnosu na plan? Pošto TO već nastupa na sajmovima, neka se tu napravi neka kalibracija, jer se iz Bara išlo na sajam u Teheran. Različiti su iznosi podrške barskim manifestacijama, neko dobije četiri,a neko 24 hiljade eura, i tu treba napraviti neki red", rekao je Omer Vukić (SDP).

Vladimir Lekić (Biram Bar) je pitao pored ostalog zašto nema Starobarske noči, “a ima Šušanjskei Spičanske” i apelovao da se u ovom domenu pristupi javno-privatnom partnerstvu.

Sjednica je popodne prekinuta, a termin nastavka biće naknadno određen. Na dnevnom redu su još predlozi Odbora za izbor i imenovanje i Odluke o donošenju izmjena i dopuna DUP-a Pečurice - centar o kojem danas nije raspravljano jer nije dobijeno mišljenje Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Umjesto Radomira Novakovića Cakana, koji je izabran za potpredsjednika Opštine, u odborničkom klubu “Biram Bar” od danas je novi odbornik Stevo Novaković.

www.vijesti.me

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar