Ћирилица Latinica
31.01.2020.
Politika

"Pucajte, ja i sada držim čas": Suspendovana učiteljica poslala poruku iz Litije

Autor: Redakcija 20 Ostavite komentar

Suspendovana učiteljica iz Bara Rada Višnjić sinoć je uoči Litije ulicama Bara, na Fejsbuku objavila svoju fotografiju ispred hrama Svetog Jovana Vladimira uz poruku "Pucajte, ja i sada držim čas", što je čuvena rečenica profesora i direktora kragujevačke Gimnazije, Miloja Pavlovića, izgovorena 21. oktobra 1941. kojom je odbio ponudu zločinaca da mu se spase život, i koji je stao u stroj sa svojim đacima i zajedno s njima poginuo. 

Podsjetimo,popularna učiteljica iz Bara suspendovana je prije dva dana sa posla u  ovdašnjoj OŠ  “Jugoslavija” jer su njeni učenici u toku časa kolektivno crtali štrumpfove i obojili ih u crveno-plavo-bijelu boju, što je ona potom objavila na društvenoj mreži Fejsbuk. Taj čin oštro je osudio lokalni DPS, navodeći da je riječ o zloupotrebi djece, širenju nacionalne ikonografije i gest ostrašćenog pojedinca.

U međuvremenu, Višnjićeva je medijima saopštila da je angažovala advokata i da sprema odgovor na disciplinski postupak, te da ne očekuje da će ostati bez posla.

Višnjićeva je u žižu javnosti dospjela prekjuče nakon što je uprava škole protiv nje pokrenula postupak jer su učenici na njenom času crtali Štrumpfove na trobojci, dok su iz Ministarstva prosvjete ocijenili da je to zloupotreba djece u političke i nacionalne svrhe.

Ona je navela da je od prekjuče suspendovana iako, veli,  nije nacionalista, te da je u misiji širenja bratstva i jedinstva, da voli Crnu Goru i da je član DPS-a.

“Podsjetiću da sam prije dvije godine sa djecom radila tačku za priredbu uz albansku pjesmu. Moje prvo angažovanje u prosvjeti bilo je u školi u Đuravcima, gdje je oko 90 odsto albanskog stanovništva. Držali su me kao malo vode na dlanu. Nemam ništa protiv muslimana, Albanaca, nijesam nacionalista i poštujem državu u kojoj živim i radim. To je za mene dječja igra, imitiranje odraslih bez ikavih namjera. Ja sam od 2013. godine član DPS-a i, naravno, glasala sam sve ove godine. Pred izbore sam dobijala pozive i pitanja da li ću izaći da glasam. Imam i člansku kartu”, ističe učiteljica Višnjić.

Ona objašnjava da joj je nakon suspenzije nađena zamjena, ali da i dalje dolazi na posao.


“Pitanje je trenutka kada će se ovo riješiti, a rok da se okonča disciplinski postupak je 15 dana. Imam pravnu pomoć i spremam odgovor za disciplinski postupak. Lično ne očekujem ništa loše. Dok traje postupak neću moći da se viđam sa svojom djecom na časovima. Odluka me nije iznenadila. Trenutno je jedini problem u tome što nemam odgovor na pitanje koliko bi suspenzija mogla da traje, a za to vrijeme neću primati platu”, kazala je Višnjićeva.

Kako je kazala, prvog dana nastave u drugom polugođu u petom razredu imali su čas likovnog vaspitanja na kojem je, po nastavnom planu i programu, bila nastavna jedinica crtanje ukrasa.

“Djeca su pitala: „Možemo li da crtamo onog štrumpfa sa društevene mreže” i ja sam to prihvatila. Djeca su koristila boje po svojoj želji, i nikakve druge ideje nije bilo. Nije bilo moje naređenje da se crta zastava već štrumpfovi, a nastavna jedinica je bila crtanje ukrasa”, pojasnila je Višnjićeva.

Iz škole su prekjuče naveli da su svi zaposleni u nastavi u obavezi da profesionalno rade svoj posao u interesu učenika, a u skladu sa zakonskim odredbama, podzakonskim aktima i predmetnim planom i programom, što je njihov zadatak i prioritet, kao i zaštita djece od svakog oblika nedozvoljenih i neprimjerenih pojedinačnih uticaja.

Komentari
Bajo
Bajo: Svaka cast sestro! Sve ti zdravo veselo bilo !
31.01.2020 11:26
Gargamel
Gargamel: Pa uciteljice, sad znate kako se kaznjavaju neposlusni clanovi partije DPS pa vi nastavite da ih glasate. Hocete da kazete da ste casni i posteni ali nijednim postupkom niste iskreno stali u odbrani trobojke zrtvujuci svoje radno mjesto vec se pravdate da niste crtali trobojke vec je to bio izbor djece znajuci da ce vam taj argument na sudu biti znacajan za odbacivanje optuzbe protiv vas. Sto ne rekoste da ste sa namjerom dali podrsku srpskoj crkvi i litijama vec ste odmah podvukli rep. Ima vas DPS glasaca takvih koliko hocete koji ste zarad radnih mjesta ukopali vaskoliki narod crne gore. Nismo toliko glupi da pomislimo da ste vi neki DPS heroj, toga mema.
31.01.2020 12:43
Mina
Mina: Ovaj Gargamel bas lici na Mila,hahaha
31.01.2020 12:56
Kaco
Kaco: Za Baja, ma koja čast kretenu. Jednoj četnikuši s pedigreom (Porijeklo vrsta) ne može biti mjesto u školi. Deklarirana četnikuša, šta hoće? Ne mogu vjerovat da još ima takvih smradova i nakaza u ljudskim obliku.
31.01.2020 14:45
Paracetamol
Paracetamol: prisjetite se braco kako je ova vlast dosla,isto sa ulice,,zato se sad pribojavaju,prijete,hapse,biju,zato sada imamo par ljudi koji dolaze na ovaj portal da pljuju Pravoslavlje,,iz straha to rade.,vecinom druge vjere,daBOGda im se vratilo.,ali neka budu sigurni u jedno : NEDAMO SVETINJE!
31.01.2020 15:39
Vido
Vido : Zena ima m.. a za razliku od mnogih muskaraca, bravo i zivela sto godina 👍
31.01.2020 16:21
Propeler Zviz
Propeler Zviz: Šta ova priča?!! Uporedjuje se sa profesorom iz Kragujevca koga su streljali njemci zahvaljujući domaćim četnicima! Jel ova pri zdravom razumu? Prvo koliko znam u Crnu Gora nije okupirana zemlja i ko će pucat?? Može samo da dobije nogu u dupe za ono što je uradila! Kao što sam rekao prije: Djeca su školu da uče a ne da ih iskorištavate za vaše pogane stvari, time se vi bavite i ostavite ih na miru i ne kvarite im mladost! Dovoljno što ste moju generaciju posrali istim glupostima devedesetih godina njih ne dirajte!
31.01.2020 17:11
Љутко
Љутко: Поштовање!!!
31.01.2020 17:24
Veskobar
Veskobar: A sta cete, ovo je zena koja se osjeca kao Yugoslovenka,zena koja nije trazila privatnu drzavu,koja joj je silom nametnuta. Zena koja misli drugacije od njene direktorice i dr.direktora clanova partija sa dubokim dzepom,bez obraza,casti,kamoli morala..Bravo gospodjo
31.01.2020 17:30
Hodza
Hodza: Vjerski objekti,crkve,džamije,manastiri nesmiju biti leglo četničkih i drugih ekstremista.Konkretno četnici šenluče po CG.Treba im stati na kraj jer ometaju normalan život.To što rade nema veze sa zdravim razumom.
31.01.2020 17:46
Radomir Jovanović
Radomir Jovanović: Svaka joj čast..alal joj Vera..u novoj vladi ženu za ministra prosvjete..molim..R...
31.01.2020 18:33
Radenko
Radenko: Za Baja, ma koja čast samo sramoti nas poštene srbe.
31.01.2020 19:54
Nanja
Nanja: Gadovi odvratni ko vam daje za pravo da narod delite na cetnike i one koji nisu.Primitivci,neobrazovani ,zalud rodjeni,zarobljeni usopstvenom jadu,s tidite se svog lika u oledalu i zla koji iz njega izbija.Gde ce vam buducnost
31.01.2020 23:35
Za nanju
Za nanju: Ili jesi Ili nijesi"Cetnik" trece nema🤐🤐🤐🤐
31.01.2020 23:54
dyre:
dyre:: Svaki dobar vjernik treba da postuje razlicitost .Ova zena je sigurno bila ispotovana od albanaca muslimana i td.Licno imam iskustvo da je na pocetku karijere bas u o.s.Jugoslavija ucila djecu kako da se krste bez obzira ko je ko.Nista strasno nikakav grijeh svako se moli na svoj nacin ali to treba postovat jedan je bog.Kao roditelj nisam reagova a kolektiv skole dobro poznajem ima dobrih profesora a ima i losih koji su zavrsili onako kako zasluzuju .Ponosan sam ne svog momka jer je sada akademski gradjanin ostalo nebi komentarisao.Nebi bio srecan da ova dama ostane bez posla treba joj dati sansu popravi ce se . Jeste da je napokon postala popularna ako joj je bio cilj ali licno mislim da je ona dobra osoba i treba joj dati sansu neka joj je bog upomoc.
01.02.2020 01:50
Drzi cas
Drzi cas: NA ULICU de preselila🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷
01.02.2020 10:35
Zastava
Zastava : Sto saljete negativne poruke za "dragu" nam Hrvatcku zastavu, samo sam htio da vidim dali je volite kao "srpsku"???🎅🎅🎅🎅
01.02.2020 16:29
Siomigadjura
Siomigadjura: Formula za ovu ucitelicu je mitska licnost tijelom zene i glavom curke.
01.02.2020 17:08
Anci
Anci: Bave se politikom uci djecu kako da bude nacijonalista a onda roditelji krivi pogledajte joj profil sve trobojke na statuse njoj nije mjesto u nasoj skoli jer djesa se pod uticajem takvih osoba kao sto je ova izvesna uciteljica pocnu da se mrze izmedju sebe pa onda kad bude tako nesto opet roditelj kriv sto ga nije dobro vaspitao meka ide u srbiju neka nagovara djecu da crtaju trobojke odje je crna gora a ne srbija
03.02.2020 00:09
Gano
Gano: Ovakvim kromanjoncima ja bih zabranio ulazak u CG.Pogledajte molim vas ovu kretensku facu.Nikakav krst ni Ostrog ti ne pomaže jer si rođeni idiot
03.02.2020 10:09
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar