Ћирилица Latinica
08.02.2018.
Politika

Vojni penzioneri Bara poručili odbornicima: Ne poklanjajte našu imovinu civilnim penzionerima

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Nakon što je juče objelodanjeno da je Vlada Crne Gore dala saglasnost na predlog Odluke o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu na kojem bi trebalo da bude izgrađena zgrada sa 75 stanova za penzionere, što je preduslov kako bi se barska Skupština izjasnila o prenosu prava na Udruženje penzionera Bara, jutros su se oglasili članovi Udruženja vojnih penzionera Bara, apelujući na odbornike „da ni slučajno na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta ne donose tu odluku".

Riječ je o parceli površine 2.290 kvadratnih metara u naselju Popovići, koja je bila vlasništvo Vojske, i prešla u državno vlasništvo, u blizini vojne ekonomije i željezničke pruge, koja je zahvaćena GUP-om, ali nije detaljno razrađena. 

Članovi Udruženja vojnih penzionera Bara koji su se pismom obratili „Barskom portalu“, navode da „nemaju ništa protiv svojih civilnih kolega penzinera, tvrdeći u isto vrijeme da ih predlagači odluke brutalno diskriminišu i pokušavaju izazvati podjele i svađu  među najstarijom populacijom“.

„Riječ je o imovini Vojske, u vezi sa kojom već duže vremena sa državom traju pregovori kako bi se riješila stambena pitanja primarno vojnih penzionera“ – kaže se u reagovanju koje potpisuju članovi Udruženja vojnih penzionera.

Na spornoj parceli bi trebalo da bude podignuta zgrada sa 50 garsonjera i 25 jednosobnih stanova. 

S obzirom na to da je u katastru parcela zavedena kao pašnjak, opozicioni odbornici su upozorili lokalnu vlast da se “ne igra sa penzionerima” i da im “ne obećava predizborne trikove”.

 “Parcela nije detaljno razrađena, ali zahvaćena je GUP-om. Zakonom je uređeno da je svako zemljište u zahvatu  GUP-a  građevinsko”, kazao je na poslednjoj sjednici SO Bar sekretar za imovinu i zastupanje Vido Dabanović. 

Opština će, kako je najavljeno, gradnju zgrade za penzionere podržati ne samo placem, već i oslobađanjem od naknade za opremanje zemljišta.

“Ova odluka znači da penzionerima poklonimo parcelu koja nije detaljno urbanistički riješena. Po novom Zakonu o uređenju i planiranju prostora više se ne mogu donositi DUP-ovi, a u projektnom zadatku se ne može napisati da na toj i toj parceli treba predvidjeti projekat te i te veličine za potrebe penzionera.  Ovo je rješenje kojim bi se pokazalo penzionerima da će im se dati dobra volja i objekat kojim bi oni riješili svoje stambeno pitanje.

Ovdje treba odluka sa preciziranim dimenzijama urbanističke parcele, predviđenim objektom, bruto građevinskom površinom i brojem stanova, a ovakav tekst odluke je običan predizborni trik”, upozorio je je u lokalnom parlamentu Dejan Đurović, šef Kluba odbornika Demokratskog fronta.

DF se založio da se za rješavanje stambenih pitanja penzionera dodijeli odgovarajuća urbanistička parcela a ne, kako je rekao, livada na kojoj neće moći da se gradi ništa.

 

 

Komentari
Savo
Savo: Politika "Zavadi pa vladaj" je konstanta u vladavini mafijasko/lopovskog DPS-a. Smuckana banditska koalicija mora da polozi oruzje.
08.02.2018 10:06
Zankovic
Zankovic: DPS zna da penzioneri glasaju za Front i sad hoce da ih podijeli na sto strana. Oloska posla. Pi !!! Uzalud vam trud sviraci, DF pobjedjuje !!!
08.02.2018 11:19
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar