Ћирилица Latinica
29.11.2020.
Politika

Vujović: U Ulcinju vaspitavaju djecu u duhu "Prizrenske lige"

Autor: Redakcija 15 Ostavite komentar

Povodom skandaloznog ponašanja nastavnice osnovne škole u Ulcinju „Boško Strugar“, Florinde Baše, koja je učenicima pokazivala ukrštene dvije šake, znak orla za pozdrav Velike Albanije i njenih ekspanzionističkih tendencija, i povodom još skandaloznijeg ponašanja direktora M. Androvića na ovakvo ponašanje svoje koleginice, i tolerisanje ovakvog postupka, malo je reći da je riječ o nedopustivom ponašanju u crnogorskom školstvu, reagovao je danas Vuk Vujović, član GO Demokratske narodne partije.

 Ovdje se radi o zamjeni teza i smišljenim izbjegavanjima krivice, sve u cilju umišljajnog sprovođenja jedne desničarske politike, kreirane ne od juče u tuđoj kuhinji, a sve na štetu Crne Gore i okolnih susjednih država, što se vidjelo tokom proteklih decenija, kazao je.

„Ono, o čemu je ovdje riječ, na primjeru OŠ u Ulcinju, je edukacija djece i afirmisanje ekspanzionističke politike „Prizrenske lige“, koja je preživljavala od kraja 19. vijeka, kada se i obrazovala albanska nacija, uz pomoć bečko-osmanskog dvora preko totalitarnih režima Italije i Njemačke 20. vijeka, kojima je ta politika „lige“ služila kao produžena ruka za obavljanje prljavih međunarodnih poslova.

O razlozima osnivanja i karakteru Prizrenske lige postoje veoma protivrečna mišljenja. Albanska istoriografija tretira Prizrensku ligu kao izraz „opštealbanskog nacionalnog pokreta“. S druge strane, mnogi smatraju da je Prizrenska liga oblik manipulacije albanskim narodom u vođenju balkanske politike, jer je uglavnom bila instrument osmanske politike i politike evropskih sila“, tvrdi Vujović i dodaje:

Pripadnike ove grupe Albanaca, odabrane zbog svoje naglašene lojalnosti Osmanskom carstvu, vlasti tog carstva su naoružale i platile im putne troškove povodom okupljanja u Prizrenu.

Prizrenska liga bila je u suštini zasnovana na ideji Velike Albanije, zanemarujući prava Srba, Slovena i Grka, u cilju asimilacije, egzodusa ili uništenja ovih naroda.

Agresivni antisrpski program Prizrenske lige, po njegovim riječima, trajno je opteretio odnose između Srba i Albanaca, što je kulminiralo u Prvom i Drugom svjetskom ratu uz osnivanje desničarskog balističkog pokreta Bali kombater – Narodni Front, koji je počinio brojne zločine i druge represivne mjere nad mnogim nealbancima i Albancima drugačijih stavova.

Isti scenario, kako kaže Vujović, smo mogli vidjeti i devedesetih godina prošlog vijeka na KiM, kad je nastavak puta litije Prizrenske lige bio produžena ruka stranim agresorima.

Da se ovakve stvari ne bi ponavljale, đacima ulcinjskih škola treba objasniti njihove korijene i kulturu, i ne trovati ih pogubnom politikom prošlosti. Pritom akcenat treba staviti na pijetet prema samom imenu Škole, to jest, prema imenu narodnog heroja, Boška Strugara, koji se borio upravo protiv politike, koja razdvaja ljude i narode, i protiv pogubnog načina razmišljanja i indoktrinacije.

Zbog svega navedenog, a u cilju pozitivnog razvoja školskog sistema i pozitivne edukacije učenika u ovoj ulcinjskoj i drugim školama, apelujem na nadležne institucije da detaljno preispitaju ovaj slučaj, i da se ne služe zamjenama teza na štetu mira i suživota svih građana u Ulcinju i drugim gradovima Crne Gore, poručio je Vujović.

Komentari
Prc mne
Prc mne: Jos koji dan ce se tolerisat ova siptarija
29.11.2020 17:10
Miloš
Miloš: Ovo ne smeta našim klošarima. Sinoć sva šiptarija slavi dan zastave. U Splendit i za njih ne važe mijere NKT...
29.11.2020 17:33
Dzoni
Dzoni: Jos koji dan i siptarima ce morati da spakuje svog ocerupanog orla u skaf i da ce svako isticanje siptarske zastave u crnoj gori biti sankcionisano a zastava spaljena komisiski
29.11.2020 19:14
Volim crnu goru i srbiju
Volim crnu goru i srbiju: Sansa za Mila ima sigurno zelju da bude presjednik Velike Albanije masu mu ponosno iz svih Grnogorskih Gradova Sramno sto dode od nase slavne istorije Njegos se prevrce u grobu. Daleko je DPS ogrezao u mrznji svega srpskog.Bog im sudio i Sveti Lazar .Sramni Izdajnici roda svoga.
29.11.2020 20:03
🇲🇪🇲🇪🇲🇪
🇲🇪🇲🇪🇲🇪: Pa neka slave, ✌️✌️✌️
29.11.2020 20:20
DJERDJ KASTRIOT 🇲🇪🇷🇸🇦🇱
DJERDJ KASTRIOT 🇲🇪🇷🇸🇦🇱: Najbolje da ce od vas traziti dozvolu sto i kad da slave ajde ravnogorske bigare bez talasanja i prdnjave da ne padne berba usiju.
30.11.2020 00:25
Бодин Србски
Бодин Србски: Када се буде успоставила, на овим нашим изворним српским земљама овдје, наша права Србија, приморско-загорска Србија видеће ова јадна и малобројна шћипетарија, којој су наклоњени ови изроди црногоро-монтењери, шта ће смети а шта не да ради!!!!!!!!
30.11.2020 01:23
Minic Zivko
Minic Zivko: Evo imamo propravoslavnu vladu cak je i Dritan po Dakinom kazivanju bio Srbin i isti su im preci pa lijepo neka ode Dritan na Albanski da im objasni kako oni to ne mogu da rade jer nije uredu. Ali da mogu Srbi sve da zovu Srbima po Crnoj Gori i prave jednovjernu jednonacionalnu vladu, pa ce ga poslusati oni sigurno aahahahaha. A moji vi nacionalizam sovinizam radja drugi nacionalizam i sovinizam kao strah za svoju postojanost od ugrozenosti. Valjda ste Srbi nesto naucili u svim ratovima zadnjih 30 godina cackali ste od Hrvacke do Bosne i govorili svi Srbi svi od ameba pa nadalje. Pa kad se narodi pobune i stvorite otpor kod njih skupite se svi u jos manju veliku Srbiju no sto je bila prije pohoda. Tako da polakote svi vi veliko osvajaci i Albanci I Srbi sjete dje ste da zivimo zajedno da se postujemo i kraj nema vise nacional romantizma osvajanja i prekrajanja nema. Ova zemlja moze da se napravi da svima bude dobro al svima I Srbima i Crnogorcima I Albancima i Bosnjacima i Hrvatima. Samo malo spustiti loptu i to je to. Ne provociraj druge postuj svoje bez namecanja drugima svoje bitnosti i vaznosti i to je to. Postovanje. Ugledajte se na politicare komplet sve, kad se kamere ugase svi su super druze se piju u bife skupstine cine jedan drugom iz vlasti i opozicije pouzdano znam to. Tako da opameti se narode jadan ne bio svih vjera i nacija u Cg stavite svoj licni interes ispred svega svoje porodice svoju licnu ekonomiju porodicnu ispred nacije i svega pa ce sve zivnuti i ljubav zavladati. A od opsih nacionalizama niko srece nije imao bez oni sto su palili narod na to. Bosna cist primjer sve 3 nacije nagrdjene leba nema narod da jede.
30.11.2020 09:37
marlon
marlon: Sovinisti...smirite malo dozivljaj....svoj smo na svome...slavimo praznik koja je ova drzava dozvolila...i bogami jos cemo ga i vise slaviti...
30.11.2020 12:31
Бодин Србски
Бодин Србски: Све ове морбидне перверзије дозвољавају петоколонаши и издајници црногоро-монтењери који се, на срећу, све брже и брже гасе као изанђали и дотрајали фењери !!!!!!
30.11.2020 13:23
Luka
Luka: U toj skoli djeca ne zele da uce crnogorski jezik i bukvalno bojkotuju taj predmet. A, sto se tice direktora, Andovica nema vece neznalice i neradnika u Crno Gori. Zmuri na sve samo da sacuva fotelju. Taj vam uopste nije za prosvetu, kamoli za rukovidece mjesto. Zna se ciji je kadar!
30.11.2020 14:24
BRANDO
BRANDO: Marlon samo slavite vazda u zdravlje slavili. Ko ne postuje svoje ne postuje ni tudje. Ko voli macehu vise od majke nece imati srece ni u zivotu a ni na nebesa. Srbi su nebeski narod oni do podna mrze druge a od podna i sebe i druge. Ajde ovi cetnici i pocetnici neka nabroje 5 zemalja koje su im prijatelji ajde sokolovi da vas cujemo. Pozdrav za sve koji slave.
30.11.2020 14:46
Ulcinj
Ulcinj: Ima ljude koji rade u Nadležnim organima u Ulcinju, pa ako je bio kršenje zakona oni se bavlaju stime. barski portal više znamo da od bilo kojeg portala dlaka je Avion.
30.11.2020 17:33
Za luku
Za luku: Preporucite im 🍒🍒🍒🍒🍒🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
30.11.2020 19:02
Jovan
Jovan: Fino kazu u komentare sto se bunite omoguceno nam je slavit cemo jos vise. Nema odgovornost ni direktor a ni uciteljica
30.11.2020 22:22
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar