Ћирилица Latinica
17.08.2021.
Politika

Đurović: Izbor nove vlade najbolje rješenje

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Ako su izbori praznik demokratije, onda popis mora biti praznik statistike i demografije, kaže Đurović. 

"Kada je sadašnja Vlada izabrana krajem 2020. godine, Demokratski front je imao izvjesnih rezervi zbog načina izbora i sastava Vlade, o čemu smo javno govorili. Razlozi naše zabrinutosti su bili višestruki, i iako smo svi mi koji smo se borili za suštinske promjene i obračun sa nakaradnim recidivima vladavine Demokratske partije socijalista imali velika očekivanja, bilans je skroman", kazao je za "Dan" Dejan Đurović, poslanik DF-a. 

On smatra da jedino racionalno političko rješenje i izlaz iz ove konfuzne situacije može biti dogovor parlamentarne većine da bude formirana nova vlada, koja bi bila sastavljena od političkih predstavnika sa kvalitetnim ekspertskim timovima, koji bi gradili kvalitetniji život za sve građane i bolju budućnost Crne Gore.

"Ta vlada bi morala da bude vlada političkih pobjednika koja bi obezbijedila prosperitetan rad, u kojem ne bi bilo nepotrebnih političkih tenzija, jer Crna Gora to očekuje i želi i za to je glasala u avgustu prošle godine. 

Ne može velika politička grupacija koja je donijela političke promjene Crnoj Gori da bude izopštena iz političkog odlučivanja pod plaštom fraze "tako Zapad želi, a taj isti Zapad je to u više navrata demantovao", rekao je Đurović, inače funkcioner Nove srpske demokratije.

Optimalno rješenje, kako smatra, može biti izbor Vlade koja bi imala punu podršku parlamentarne većine.

"U toj vladi ne bi bilo sporno što neko jeste ili nije Srbin, a takav politički princip bi garantovali naši politički predstavnici kroz koaliciju "Za budućnost Crne Gore", koja je bila motor promjena na izborima prošle godine. 

Ta buduća vlada mora imati usaglašene, jasne i precizne ciljeve, konzistentnost u radu, kako ne bi imali oprečne stavove prvog i drugog čovjeka Vlade u istom danu kako se to sada često dešava. Vlada koja neće smjenjivati najbolje ministre, iza kojih su za kratko vrijeme ostali najveći rezultati, kao što je to slučaj sa ministrom Vladimirom Leposavićem", rekao je Đurović.

Komentarišući popis stanovništva koji bi mogao da bude održan na jesen ove godine, on je kazao da se od prvog dana mandata nove vlade znalo da popis mora biti održan ove godine, te da je to naša međunarodna obaveza po konvencijama Ujedinjenih nacija i bez čijeg ispunjavanja ne možemo imati relevantne informacije neophodne za kreiranje politika u zemlji.

"Ovoj vladi naprasno postaje problematičan i popis stanovništva. A zašto mi insistiramo na održavanju popisa u planiranom terminu? Popis stanovništva je prirodan proces i njegovo vještačko i nepotrebno odlaganje izazvalo bi nove turbulencije na političkoj i društvenoj sceni. 

Ako su izbori praznik demokratije, onda popis mora biti praznik statistike i demografije. Predstojeći popis za srpski narod je od vitalnog interesa jer najzad mora dobiti svoje pravo na izjašnjavanje po svim podacima", istakao je Đurović.

Đurović kaže da veliki broj funkcionera DPS-a i njegovih satelita i kontroverznih biznismena povezanih sa raznim familijama u septembru prošle godine nisu mogli vjerovati da će ovo ljeto dočekati spokojni i na slobodi, znajući za brojna nedjela koja su radili u prethodnom periodu.

"Takav lagodan položaj im je omogućilo nedonošenje zakona o lustraciji i zakona o porijeklu imovine. Iako je, ambiciozno, u budžetu predviđeno 40 miliona prihoda od nelegalno stečene imovine, ova dva važna zakona nisu ni na pomolu, iako je njihovo donošenje obećano građanima u predizbornoj kampanji. 

Uz to, spoljna politika nije unaprijeđena ni za jotu. Već nadaleko čuveni šverc cigareta iz luke Bar ni nakon osam mjeseci od formiranja nove vlade nije zaustavljen, kao ni proizvodnja duvana u tajnim fabrikama. Za jedan od najgorih i najjačih stubova bivšeg režima, ozloglašeni Javni servis, javnost je čekala osam mjeseci da dođe na dnevni red njihova smjena", kazao je Đurović.

Đurović je siguran da će procenat Srba i onih koji govore srpskim jezikom biti mnogo veći u odnosu na 2011. godinu, kada su rezultati štelovani kako bi se procenat Srba smanjio.

"Srpski narod ima pravo na tačne i istinite podatke o sebi i drugima, da bi na osnovu toga i zajedno sa drugima mogao da gradi svoju poziciju u društvu", naglasio je Đurović.

Komentari
Žaki
Žaki: Nova vlada neophodna. Što jes jes.
17.08.2021 23:01
Kano
Kano: Popis pod hitno
17.08.2021 23:23
Cveta
Cveta: Bravo MOMCE.
18.08.2021 12:42
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar