Ћирилица Latinica
30.09.2019.
Sport

Baranin Miloš Uskoković na prestižnoj trci u Španiji

Autor: Redakcija 8 Ostavite komentar

Vrsni sportista iz Bara Miloš Uskoković (29) sprema se za novi izazov u jednoj od najtežih sportskih disciplina. Petog oktobra, on će trčati svoju četvrtu ultra trejl trku, i to u Španiji, čuvenu “Ultra Pirineji” koju u organizaciji “Salomona” i mercedesa zovu i “majkom svih trka”.

Mladi Baranin će trčati 56 kilometara po planinama u okolini grada Baga Barselona. I ovog puta, Miloš nastupa samostalno, jer iza sebe , za sada, nema tim, ali, ističe da ima veliku podršku prijatelja koji su i ovaj put uz njega .

Njegov prvi ultra trejl bio je lani na Jahorini, na nagovor druga. Prije toga, ovaj mladić koji je od osme do 25. godine trenirao i igrao fudbal, uglavnom u barskom “Mornaru”, za svoju dušu je trčao polumaratone, dva u Beogradu, po jedan u Podgorici i Budimpešti, sa prosječnim rezultatom od 1 sat i 20 minuta, što mu je dalo samopouzdanja da se okuša i u ultratrejlu, koji je po mnogo čemu više od trke.

“Ove godine sam u aprilu na ultartrejlu u Alpima u Austriji, takođe u organizaciji Salomona bio treći, istrčao sam 35 kilometara na trasi koja je bila na 3.400 metara nadmorske visine, što mi je predstavljalo ogromnu barijeru, jer sam došao na start sa nulte nadmorske visine, grčevi i glavobolja su bili neminovni i čini mi se da bih lakše istrčao stotinu kilometara u ravnici nego dvadeset kilometara opet gore” - kaže Miloš.
Premijera u ultra trejlu mu je bila lani na Jahorini, gdje je bio treći nakon 70 kilometara.

Ove godine je bio i na prvom crnogorskom ultratrejlu na Bjelasici, gdje je nesrećnim spletom okolnosti izgubio je visok plasman iako je vodio prvih dvadeset kilometara-promašio je stazu.

Ultra trejl podrazumijeva da se trči i po sedam-osam sati, konstatno je 170-180 otkucaja srca u minuti. Koncentracija pada nakon četrdesetog kilometra, a morate ostati fokusirani jer je teren težak i najmanja nepažnja vodi u povredu.

Negdje dionice prelazite kao planinar, jer za razliku od trčanja po ravnom, ovo je kros u prirodi u kojem se tokom trke mijenja nekolio terena - kaže Miloš.Ovo nadmetanje je sve popolarnije i u našem regionu, gdje se održava u svakoj zemlji. Kondiciju za ovakvo zahtjevno takmičenje Uskoković održava svakodnevno zahvaljujući porodičnoj farmi koka nosilja u planini u blizini Ribnjaka.

“Do farme je osam kilometara, idem do nje makar dva puta dnevno, jednom u oba smjera trčim, drugi put vozim biciklo” -zaključio je Miloš Uskoković.   

Komentari
Luka
Luka: Bravo momčino. Napred kućo.
30.09.2019 14:01
Rada
Rada: Kuća mu ga daje. Pozdrav za njega i plemenite Uskokoviće iz Metohije.
30.09.2019 14:07
Gina
Gina: Bravo Miloše👏👏👏
30.09.2019 14:18
St. Bar
St. Bar: Bravo momcino srecni su roditelji sto te imaju takvog.
01.10.2019 00:10
SRĐAN
SRĐAN : To komšija,bravo pozdrav porodici Uskoković
01.10.2019 06:07
Djuro
Djuro: Samo hrabro !
01.10.2019 23:25
Radza
Radza: Minjaaaa...minjaaaa..minja...lalallalala...Najači ti si ....minja najači...pozzzz od komša Rajka za mnogo dobrog komšiju i čoeka😉😀😀
02.10.2019 18:09
Knele
Knele: Cuveni Minjares iz Cacka... 😁 Dobar momak i sportista.
03.10.2019 17:50
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar