Ћирилица Latinica
15.04.2019.
Sport

U susret stogodišnjici fudbala u Baru (23.): Ispadanje iz lige

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Iz prethodnih djelova: Andrija Perović po povratku iz Italije donosi prvu fudbalsku loptu i osniva prvi klub,1921. godine NK “Četnik”, od njega 1923. godine nastaje NK “Crnojević”. Nakon rata, prvi klub na Pristanu zvao se “Jadran”, onda “Obnova”, pa “Tempo” a od 1949. godine nastaje "Mornar" koji i danas nosi to ime.

 

Piše: Lazar Macanović. prof.

 

SEZONA 2010 / 2011.

Iako se prošle sezone „Mornar“ kroz baraž spasio ispadanja iz lige, ove sezone mu to nije pošlo za rukom. U dvomeču protiv FK „Berane“ neporažen ali sa primljenim golom kod kuće FK „Mornar“ je rezultatima 1:1 i 0:0 izgubio status prvoligaša i preselio se u niži rang takmičenja.

Početak sezone je i nagovještavao takav ishod. Za šefa stručnog štaba izabran je Dušan Jevrić, trenerski stručnjak iz Berana koji je pripreme na početaku sezone odradio u Baru. Klub su napustili mnogi igrači a došlo ih je  samo nekoliko. Igrači Goran Stojković, Emir Čekić, Dragiša Lazić, Salih Hamidović, Miloš Vraneš su bili nepoznati fudbalskoj javnosti, a najzvučnije pojačanje je svakako bio Zoran Banović, iskusni čuvar mreže koji je i spasio FK „Mornar“ u nekoliko navrata.

Sve ovo je rezultirala da FK „Mornar“ do 8. kola osvoji samo 2 boda odnosno 2 neriješena rezultata na svom terenu uz 6 poraza. Nakon toga uslijedila je smjena trenera i za šefa stručnog štaba postavljen je Boris Ljutica koji je podmadio tim. Ubacivanjem mladih igrača iz omladinskog pogona, FK „Mornar“ je dobio na brzini i svježini koja je rezultirala prvom pobjedom u 9. kolu protiv „Lovćena“ uz izvanrednu igru Mustafe Metovića koji ujedno igra i omladinsku ligu Crne Gore.

Na početku proljećnog dijela prvenstva ekipu napušta najbolji igrač u „Mornaru“ u jesenjem dijelu - golman Zoran Banović koji prelazi u podgoričku „Budućnost“. A kao pojačanja dolaze: Saša Jovović, Aleksandar Madžar, Fetim Kasapi, Ivan Mirković i Vule Vujačić. Mišljena fudbalske javnosti su bila da je „Mornar“ napravio dobar tim i da bi mogao, uprkos zaostatku iz jesenjeg dijela, čak i bez baraža da osigura prvoligaški status.

Mađutim, tako iz FK „Berane“ nisu mislili. Nekoliko kola pred kraj prvenstva FK „Mornar“ je bio na domak cilja da osigura opstanak ali ipak rezultati drugih klubova nisi im išli na ruku pa je „Mornar“ još jednom u baražu tražio priliku sa spas. Iza sebe je ostavio i takve timove kakvi su bili FK „Sutjeska“, koja je kroz baraž ostala u ligi i OFK „Bar“ koji je kao poslednjeplasirani izgubio status prvoligaša.

U baražu za opstanak „FK „Mornar“ je važio za velikog favorita i samo se očekivalo sa kolikim brojem golova će se „Berane“ ispratiti kući na revanš meč. Međutim, postavka tima trenera Ljutice sa samo jednim „špic“ igračem dovela je do toga je su igrači „Berana“ sigurno čuvali svoj gol a iz jedne kontre i poveli na prvoj utakmici baraža u Baru. Golom Kasapija reultat je izjednačen ali bez ikakve zalihe se otišlo na revanš meč. U revanšu domaćin „Berane“ svjestan da su gosti iz Bara igrački nadmoćniji, opredijelio se za čuvanje rezultata i svog gola pa je rezultat i ostao 0:0, uz brojne šanse Barana, ali sa golom u gostima na kraju su se radovali Beranci.

 

Mornar – Berane 1:1 (0:0)

Strelci: Radović u 57. minutu (Berane) a Fetim Kasapi u 70. minutu (Mornar)

Mornar: Dragan Masoničić, Željko Tomašević, Đorđe Vojvodić, Željko Mrvaljević, Mihailo Petrović, Boško Dopuđ (Vule Vujačić), Ivan Mirković (Miloš Bokan), Aleksandar Jelenić, Saša Jovović, Fetim Kasapi, Ilija Lalević.

 

Berane – Mornar 0:0

Mornar: Dragan Masoničić, Boško Dopuđ, Đorđe Vojvodić, Mihailo Petrović,  Vule Vujačić, Zoran Vuković, Fetim Kasapi, Miloiš Bokan, Aleksandar Jelenić (Mirko Spasojević), Ilija Lalević (Mustafa Metović), Saša Jovović.

 

Pedeset godina u fudbalu Vasilija – Vaska Miloševića

 

Malo se koji sportski radnik, a posebno u fudbalu, može ponositi  da se 50 godina bavio tim sportom kao Vasko Milošević.

Potiče iz prave fudbalske porodice. Njegov otac Mićo igrao je fudbal još 1923. godine za ekipu „Orao“ iz Starog Bara a brat Boško je igrao za novoformiranu ekipu „Sloga“ iz Starog Bara. Igrao je Boško i za „Mornar“. Sa svojom braćom, Vasko je prve fudbaleske korake napravio na Markovoj livadi na Pristanu.

Znali su sa svojim prijateljima Banjom Đuranovićem, Svetozarom Vujovićem, Vuksanom Vujačićem i mnogim drugima da igraju od jutra pa sve do dubokog mraka.

Krajem šesdesetih godina počinje da igra za omladinski tim „Mornara“, ekipu koja je u to vrijeme bila izuzetno jaka. U njoj su igrali i Dragan Nikezić, Milan Ćalasan, Dragan Stojanović, Bačko Živanović, Dino Sinanović i mnogi drugi.

Iz omladinskog tima polako su prelazili u prvi tim  i postajali nosioci igre „Mornara“ početkom  sedamdesetih godina. Vasko Milošević je debitovao za najbolji tim „Mornara“ 1972. godine, i odmah postao standardni prvotimac, gdje je igrao do 1974. godine, do odlaska na studije u Beograd.

Završio je fakultet za fizičko vaspitanje 1979. godine a postaje i prvi trener u gradu sa završenom višom trenerskom školom. Po završetku studija postaje trener najmlađih kategorija „Mornara“ (pionira i omladinaca). Najbolji igrači iz tog perioda su bili: Bećo Begzić, Dragoje Leković. Slobodan Marović, Skender Bišević, Željko Leković, Jugoslav Vučinić, Zoran Perović, Nikola Vukoslavčević i još mnogo njih kojima je Vasko bio prvi trener, a koji su igrali kasnije u raznim klubovima širom Crne Gore i Jugoslavije. Mnogi su igrali i za inostrane klubove kao nrp. Slobodan Marović, koji je postao evropski i svjetski prvak a igrao je u Zvezdi, Osijeku, kasnije u Švedskoj, kao i Dragoje Leković koji je igrao za Budućnost a kasnije u Španiji.

U više navrata je bio trener i šef stručnog štaba prvog tima „Mornara“. Kao igrač, trener i član uprave, Vasko Milošević je bio u „Mornaru“ 37 godina. Nakon toga osniva OFK „Bar“, čiji je bio vlasnik i idejni tvorac, i koji se takmičio sa pet svojih kategorija igrača.

OFK „Bar“ se u sezoni 2010/11 takmičio u Prvoj ligi Crne Gore. Od 2013 godine kada se spajaju „Mornar“ i OFK „Bar“, Vasko Milošević, zajedno sa Svetozarom Vujovićem osniva FK „Hajduk“ Bar koji se i danas takmiči u južnoj fudbalskoj regiji sa 4 svoje selekcije. Vasilije Milošević je i predsjednik Opštinskog fudbalskog saveza Bar, predsjednik društva pedagoga fizičke kulture Bar a zaposlen je i u Gimnaziji „Niko Rolović“ u Baru.

 ***

Slike 1. :FK “Mornar” pred revanš baraž utakmice: Željko Kaluđerović (trener golmana), Boris Ljutica (šef stručnog štaba), Zoran Vuković, Boban Obradović, Mihailo Petrović, Aleksandar Jelenić, Mirko Spasojević, Marko Dabović, Vule Vujačić, Đorđe Vojvodić, Lazar Macanović (sekretar kluba), Suzana Marinković (ljekar), Aleksandar Milić (predstavnik kluba). Čuče: Ivan Mašanović, Miloš Bokan, Ivan Mirković, Boško Dopuđ, Saša Jovović, Fetim Kasapi, Mustafa Metović, Ilija Lalević, Miloš Vraneš, Dragan Masoničić, Liman Beharović (ekonom).

Slika 2. : mladi igrači FK „Mornar“ 1969. godine: Danilo Delibašić, Andrija Šurašković, Dragan Stojanović, Milan Ćalasan, Vasilije – Vasko Milošević, Dino Sinanović, Dragan Nikezić, Pićun Vulević. Čuče: Batrić Živanović, Dušan Petrović, Milutin Popović, Zoran Vujačić.

Slika 3. Pioniri „Mornara na prvom prvenstvu Crne Gore za pionire 1982. godine: trener Vasilije Milošević, Nikola Vukoslavčević, Dragoje Leković, Dževad Rastoder, Petar Macanović, Goran Đurnić, Nasko Bajramović. Čuče: Gavrlo Ugrenović, Bećo Begzić, Vladimir Vučković, Jugoslav Vučinić, Bećir Kolar.

Slika 4. OFK „Bar“, 2010. godine.

Slika 5. FK „Hajduk“, 2018. godine.

 

 (U toku je prikupljanje materijala za monografiju 100 godina fudbala u Baru, svi zainteresovani mogu svoje slike, biografije, zanimljivosti - dostaviti autoru ovih redova ili poslati na mejl: macko@t-com.me)

Komentari
Навијач Морнара
Навијач Морнара: Изузетно значајан фељтон и добар повод. Идеја врхунска, подршка и похвале аутору.
15.04.2019 08:56
Božo
Božo: Ideja super,jedino što nije dobro naziv NK ČETNIK
16.07.2019 22:20
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar