Ћирилица Latinica
09.09.2021.
Turizam

Turista mnogo više nego što kaže statistika, inspektori tolerišu nelegalnu trgovinu

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

Na Barskoj rivijeri septembar se ne predaje. Prema zvaničnim podacima, u gradu pod Rumijom trenutno odmara 8.269 gostiju. Kao i uvijek, može se reći da gostiju ima više nego što to pokazuju zvanični podaci Turističke organizacije.

Veliki broj turista koji su se mimo svih očekivanja našli na barskoj obali kao da je zatekao nespremne i inspekcije službe. Tako se i ove sezone ponavljaju zamjerke na račun njihovog rada. Pojedinci tvrde da su, i toliko koliko ih je bilo, inspektori imali dvostruke aršine, posebno oni s lokalnog nivoa. Kroz prste se, kažu, posebno gledalo nelegalnim prodavcima, koji su na taj način pospješivali sivu ekonomiju. Nelegalni prodavci su radili bez ijednog papira – na crno, za razliku od onih koji su sve morali da plate prije nego što su i počeli da rade. Bilo je slučajeva da se tik uz legalnog prodavca nađe, recimo, nekoliko nelegalnih. Ova neprijatna pojava, nažalost, bila je izražena na čitavoj barskoj obali, od Čanja do Utjehe.

"Ćutali su svi, i legalni i nelegalni, jer im nije bilo u interesu da prijavljuju jedni druge. Ove godine su svi zaradili, bilo šta da su iznijeli da prodaju. Najčešće se ta nelegalna prodaja odvijala na ulicama" – kaže naš sagovornik.

Gosti su se takođe žalili na prljave plaže, smeće na ulicama, na dilere soba... Ono što je i ove godine, kao i ranijih, bilo izraženo jeste neadekvatna evidencija broja kreveta za izdavanje, što će na kraju uticati na naplativost boravišne takse.

Škerović: Kažnjavali nelegalne prodavce

Iz barske Komunalne policije kažu da su tokom sezone imali prijava koje se tiču buke i nelegalne prodaje, te da su po tim pitanjima preduzimali mjere i sankcionisali prekršioce.

"Pokušali smo da ugradimo limitatore i utičemo na nivo buke u Sutomoru, gdje je ona i inače bila najviše izražena. Postojala je i volja vlasnika ugostiteljskih objekata da se to ugradi. Takođe, preduzimali smo mjere i akcije na sprečavanju vanpijačne prodaje, i pisali smo prekršajne prijave. U jednoj od akcija smo napisali 64 naloga za kaznu od 100 eura, tri naloga za kaznu od 20 eura i 11 za kaznu od 500 eura. Nedavno smo akciju završili sa još tri naloga za nelegalnu prodaju" – kazao je Dejan Škerović, načelnik Komunalne policije.

Problem buke je pratio posebno kućevlasnike i goste koji su odmarali u Ulici Iva Novakovića u Sutomoru. Nažalost, ni ove godine, i pored obećanja, nije bio riješen ovaj problem, koji je za mnoge bio nepodnošljiv. Turbo-folk je tjerao turiste da napuste smještaj i potraže mirnije mjesto.

Turistički poslenici već godinama naglašavaju da u turističkoj ponudi učestvuje veliki broj činilaca, ali je izgleda sve uzalud. Oni koji bolje poznaju prilike u turizmu izričiti su da su čiste plaže važnije od kreveta, te da ništa ne smije izgledati banalno.

Turistička ponuda mora biti sasvim jasno zaokružena, kao turistički proizvod koji ima svoj kvalitet, a kad je već riječ o kvalitetu ne može se zaobići ni ekološki kvalitet okruženja. To je ono što se u našoj sredini stalno ističe a ne realizuje, dok drugi to podrazumijevaju i zato su daleko ispred nas.

(DAN)

Komentari
Sutomore
Sutomore: Najgori načelnik komunalne policije, Dejan Škerović i Maja Rajković, na šta je Bar spao kukala nam Majka.
09.09.2021 16:42
Spič
Spič: Nista novo!svake godine ista pjesma!!evo po plaži su nosili one gubave krofnice i krofne,e kako se to sprema kukala nam majka!!e to je guba!!korona!!!niko nema nit dozvolu,nit sanitarnu knjizicu,neplacaju porez..atak na zdravlje ljudi!!dobro nema na hiljade otrovanija??!pa nikom ništa.
09.09.2021 20:01
Zora
Zora: Sve smjeniti ,svi oni uzimaju ,mito.Imaju fakultete a ,da ni dan na predavanja nisu bili."Sva inspekcija je korumpirana".
10.09.2021 07:33
Pero s pumpe
Pero s pumpe: Nisam u toku-Maja je nekakvo "m..." u komunalnoj policiji? Ona je kuvala kafe u komunalnom i za to nije bila sposobna ali dobro je lijepila postere DPSa i spijunirala Zaru prsuti što ko priča po kancelarijama .ja sam mislio da će napredovati kao moler ili kao portir potrcko a vidiš zajebao sam se.e kad su nam takvi kadrovi mi smo još i vrhunska država
10.09.2021 11:18
Miki
Miki: Maja i Spičanivicka..istog karaktera, jezik da obaviju u citav Balkan.Srbe ocima ne mogu gledat Da ih boli koliko su zlobne..ne bi im ni jedan lijek pomogao ..
10.09.2021 19:33
Pravednik
Pravednik: Maji i mnogima u Barskoj opstini pod hitno da se provjerr njihove kupljenr diplome i ds se posslju malo u ZIKS.
11.09.2021 21:55
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
17.09.2021.
24
Crnogorci
17.08.2021.
18
Ustoličenje
21.06.2021.
4
Ljubo i Krsto
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar