Ћирилица Latinica
10.06.2024.
Turizam

Županović: Daleko smo od masovnog dolaska njemačkih turista

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Turistički ekspert i profesor na Univerzitetu dr Ivo Županović smatra da treba opreznije govoriti o prilivu turista iz Njemačke u Crnu Goru, iako se radi o jednom od ključnih evropskih emitivnih tržišta, jer sadašnje projekcije višestruko premašuju dosadašnji broj posjetilaca s tog područja.

Županović je za "Dan" kazao da informacija Nacionalne turističke organizacije da su čak 4,2 miliona turista iz Njemačke zainteresovani da u naredne tri godine posjete našu zemlju lijepo zvuči, ali je pitanje da li se to može ostvariti.

"Ovdje moramo biti veoma oprezni, uvažavajući trenutno stanje i činjenice. Naime, na osnovu zvaničnih podataka, Crnu Goru je 2023. godine posjetilo 152.158 njemačkih turista, a referentne 2019. godine 163.877. Dakle, navedene najave višestruko prevazilaze broj turista sa ovog emitivnog tržišta u navedenim godinama. Smatram da se mora pojasniti na koji način može doći do tolike ekspanzije, i sa aspekta saobraćajne logistike i cjenovne politike, posebno imajući u vidu da u posljednje dvije godine imamo dvocifrenu inflaciju u domenu smještaja i ishrane"– ističe Županović.

Podsjetimo, direktorica NTO Crne Gore dr Ana Tripković Marković ukazala je nedavno na veliki potencijal njemačkog tržišta za crnogorski turizam.

"To pokazuju i podaci iz istraživanja ReiseAnalyse, prema kojima su čak 4,2 miliona Njemaca zainteresovani da posjete Crnu Goru u naredne tri godine. Potrebno je istaći da je riječ o gostima platežne mogućnosti iznad prosjeka. Iako se suočavamo sa jakom konkurencijom drugih turističkih destinacija, specifičnost Crne Gore leži u interesovanju ovih turista za samu destinaciju, njenu prirodu i kulturu" – kazala je Tripković Marković.

Istraživanje gostiju 2023: Preko 94% turista bi preporučilo Crnu Goru kao destinaciju za odmor

Ona ističe da skoro 60 odsto potencijalnih turista iz Njemačke preferiraju da rezervišu paket-aranžmane, što je iznad prosjeka i više u poređenju sa turistima koji su zainteresovani za Hrvatsku i Grčku.

Na drugoj strani, Županović ukazuje da treba imati u vidu da će turisti sa njemačkog tržišta u naredne dvije godine teško imati znatno veći diskrecioni dohodak na raspolaganju, jer, prema prognozama MMF-a iz aprila 2024. godine, projektovani rast realnog BDP-a u Njemačkoj u 2024. godini biće svega 0,2 odsto, a u 2025. godini 1,3 procenta.

"Dalje, smatram da je neophodno definisati jasne distributivne kanale (posebno u onlajn sferi), kao i načine prevoza, jer, prema posljednjim istraživanjima susjednih destinacija, njihov dominantan vid prevoza je prevoz automobilom, 47 odsto, a tek potom avionom, 41 odsto. Ovo posebno treba imati u vidu jer je Crna Gora dominantno avio-destinacija"– kazao je Županović.

Da je toliki broj njemačkih turista još uvijek samo naš san, koji bi valjalo da se ostvari, pokazuju i podaci da je Crnu Goru u 2023. godini, prema podacima Monstata, posjetilo oko 2,6 miliona turista koji su ostvarili 16,3 miliona noćenja. Prema očekivanjima NTO, kod nas bi trebalo da dođe 1,4 miliona njemačkih turista godišnje, što bi značilo povećanje ukupnog broja turista za preko 50 odsto. Baš dobro! Ali, da li je i realno?

I prošle godine najviše noćenja ostvarili Rusi

Od ukupnog broja ostvarenih noćenja u prošloj godini, 96,3 odsto ostvarili su strani, a 3,7 odsto domaći turisti.

U 2023. godini najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije (23,6 odsto), Srbije (21,5 odsto), Bosne i Hercegovine (8,5 odsto), Njemačke (4,9 odsto), Ukrajine (4,1 odsto) i Turske (2,9 odsto). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 31 odsto noćenja.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar