Ћирилица Latinica
10.06.2024.
Туризам

Жупановић: Далеко смо од масовног доласка њемачких туриста

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Туристички експерт и професор на Универзитету др Иво Жупановић сматра да треба опрезније говорити о приливу туриста из Њемачке у Црну Гору, иако се ради о једном од кључних европских емитивних тржишта, јер садашње пројекције вишеструко премашују досадашњи број посјетилаца с тог подручја.

Жупановић је за "Дан" казао да информација Националне туристичке организације да су чак 4,2 милиона туриста из Њемачке заинтересовани да у наредне три године посјете нашу земљу лијепо звучи, али је питање да ли се то може остварити.

"Овдје морамо бити веома опрезни, уважавајући тренутно стање и чињенице. Наиме, на основу званичних података, Црну Гору је 2023. године посјетило 152.158 њемачких туриста, а референтне 2019. године 163.877. Дакле, наведене најаве вишеструко превазилазе број туриста са овог емитивног тржишта у наведеним годинама. Сматрам да се мора појаснити на који начин може доћи до толике експанзије, и са аспекта саобраћајне логистике и цјеновне политике, посебно имајући у виду да у посљедње двије године имамо двоцифрену инфлацију у домену смјештаја и исхране"– истиче Жупановић.

Подсјетимо, директорица НТО Црне Горе др Ана Трипковић Марковић указала је недавно на велики потенцијал њемачког тржишта за црногорски туризам.

"То показују и подаци из истраживања РеисеАналyсе, према којима су чак 4,2 милиона Њемаца заинтересовани да посјете Црну Гору у наредне три године. Потребно је истаћи да је ријеч о гостима платежне могућности изнад просјека. Иако се суочавамо са јаком конкуренцијом других туристичких дестинација, специфичност Црне Горе лежи у интересовању ових туриста за саму дестинацију, њену природу и културу" – казала је Трипковић Марковић.

Истраживање гостију 2023: Преко 94% туриста би препоручило Црну Гору као дестинацију за одмор

Она истиче да скоро 60 одсто потенцијалних туриста из Њемачке преферирају да резервишу пакет-аранжмане, што је изнад просјека и више у поређењу са туристима који су заинтересовани за Хрватску и Грчку.

На другој страни, Жупановић указује да треба имати у виду да ће туристи са њемачког тржишта у наредне двије године тешко имати знатно већи дискрециони доходак на располагању, јер, према прогнозама ММФ-а из априла 2024. године, пројектовани раст реалног БДП-а у Њемачкој у 2024. години биће свега 0,2 одсто, а у 2025. години 1,3 процента.

"Даље, сматрам да је неопходно дефинисати јасне дистрибутивне канале (посебно у онлајн сфери), као и начине превоза, јер, према посљедњим истраживањима сусједних дестинација, њихов доминантан вид превоза је превоз аутомобилом, 47 одсто, а тек потом авионом, 41 одсто. Ово посебно треба имати у виду јер је Црна Гора доминантно авио-дестинација"– казао је Жупановић.

Да је толики број њемачких туриста још увијек само наш сан, који би ваљало да се оствари, показују и подаци да је Црну Гору у 2023. години, према подацима Монстата, посјетило око 2,6 милиона туриста који су остварили 16,3 милиона ноћења. Према очекивањима НТО, код нас би требало да дође 1,4 милиона њемачких туриста годишње, што би значило повећање укупног броја туриста за преко 50 одсто. Баш добро! Али, да ли је и реално?

И прошле године највише ноћења остварили Руси

Од укупног броја остварених ноћења у прошлој години, 96,3 одсто остварили су страни, а 3,7 одсто домаћи туристи.

У 2023. години највише ноћења остварили су туристи из Русије (23,6 одсто), Србије (21,5 одсто), Босне и Херцеговине (8,5 одсто), Њемачке (4,9 одсто), Украјине (4,1 одсто) и Турске (2,9 одсто). Туристи из осталих земаља остварили су 31 одсто ноћења.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar