Ћирилица Latinica
18.02.2023.
Друштво

Управа за газдовање шумама и ловиштима: Са Голог брда се односе стабла изгорела у пожару!

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

На текст који смо јуче објавили под насловом „У Сутомору се питају ко односи стотине стабала дрвећа из Спичанског поља и са Голог Брда“, реаговала је Управа за газдовање шумама и ловиштима .

Реаговање преносимо интегрлано...

Управа за газдовање шумама и ловиштима обавјештава забринуте грађане Сутомора да је ријеч о уговореним пословима чишћења опожареног терена од заостале опожарене дрвне масе, која, уколико се не би уклонила са тог подручја, представљала би огромну опасност у предстојећој пожарној сезони.

На фотографијама се јасно може видјети да је ријеч о опожареној култури бора, која се налази у урбаном дијелу општине Бар, МЗ Сутоморе, на локацији званој Голо Брдо. Велики пожар на овој локацији догодио се 2017. године, а већ наредне 2018. године, ово подручје захватио је и још један пожар мањих размјера.

Имајући у виду чињеницу да је од пожара прошло више од 5-6 година, сва опожарена стабла су попадала и добрим дијелом сатрула, што се може примјетити и на фотографијама које су објављене на Барском порталу.

Остатак био масе, који још увијек није сатруо на овом подручју, представљао је опасност за развој биљних болести и штеточина, али првенствено и опасност за развој нових пожара, који би имали огромне размјере и нанијели далеко већу штету, уколико ова био маса не би била очишћена и уклоњена са предметног локалитета.

Иначе, ово подручје се великим дијелом налази у надлежности Морског добра и Градског зеленила, а са становишта струке констатоваћемо да је санација и чишћење опожарених површина једна од мјера које треба да буду императив у свим општинама. Из тих разлога, као и из амбијенталних разлога, обзиром да се предметни локалитет и опожарена површина налази непосредно уз море и плажу у Сутомору, а у сусрет туристичкој, али првенствено и пожарној сезони, веома је похвално што је Општина Бар ангажовала по Уговору одређену фирму да изврши чишћење тог терена од преостале опожарене и оштећене био масе, која је нажалост у највећем дијелу неупотребљива.

Уговор за уклањање опожареног биљног материјала на локацији Голо Брдо у Сутомору, који је објављен на званичној интернет страници Општине Бар, потписан је крајем децембра 2022. године између предсједника Општине Бар, господина Душана Раичевића и фирме „Just in case“ ДОО Бар, која је у поступку једноставне набавке за уклањање опожареног материјала на локацији Голо Брдо у Сутомору од 12.12.2022. године, доставила најповољнију понуду. Рок за извођење поменутих радова је 90 дана.

У жељи да отклонимо све недоумице забринутих грађана, али и остале јавности, још једном ћемо истаћи да у овом случају није ријеч ни о каквим бесправним и незаконитим радњама, већ о похвалној акцији Општине Бар, кроз коју се показује позитиван примјер одговорног односа према природи и шуми, јер су ово и са становишта струке и са становишта закона, мјере које треба спроводити на опожареним површинама.

Управа за газдовање шумама и ловиштима

Коментари
Roko
Roko: Prica se da je cista zarada 95.000 evra i da je tender Lelemud namjestio nekom svom.
19.02.2023 02:59
To
To: Cime sebavi ova firma
19.02.2023 09:43
Za roka i za to
Za roka i za to: Vazda vam nesto smeta! Sve i svacim! 👏👏👏👏👏RAICEVICU, moglo je i ranije, ali ipak bravo💓💓💓Sutomore 👋👋👋
19.02.2023 10:10
,,Sumo K......,,
,,Sumo K......,,: Uz suvo pasace i sirovo vec vidjeno a sve u reziji DRPSa vec razradjena sema sa sjevera Crne gore.
19.02.2023 10:42
Миљана
Миљана: Да није Мали паркетар окренуо бизнис за себе?
19.02.2023 13:19
Borov Parket
Borov Parket: Je li za sebe ili ne ali se sigurno dobro ugradio drps skola je to vec vidjeno
19.02.2023 14:18
Muva cc
Muva cc: Podatke o firmi imate javno u centralnom registru. Zanimljivo je samo da je ovu rabotu dobila firma koja se bavi trgovinom na malo novim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama. U konkretnom slučaju radi se o prodavnici mobilnih telefona u Sutomoru,pa vi zakljucite ko je vlasnik firme 😉
19.02.2023 20:57
Za.Muvu cc
Za.Muvu cc: Reci vlasnika kad vec znas sta mu krijes ime cime te to zaduzio ili te prepao pa se bojis.
19.02.2023 23:44
Muva cc
Muva cc: Taman posla da me takva osoba zaduži,podatak je javno dostupak,pa nemojte biti lijeni da pronađete,vrlo je jednostavno saznati. Ko je iz Sutomora zna ime,ne treba mu registar
20.02.2023 11:41
Za.ovu Muvu Zunzaru
Za.ovu Muvu Zunzaru: Znaci zaduzio te nije ali prpa baco pa mora da je opasan tip a ti kad si vec isprepadan sto ce ti ta rabota gledaj svoja posla niko nije ispravio krivu Drinu pa neces ni ti.
20.02.2023 19:24
Borislav Mrvic
Borislav Mrvic: Opština bar tobos ulaze u sutomore. A žive od sutomorske sezone! 😂🤣😂🤣 Ja rodjen sam ovako... Izašao iz vatre ne shvataju Kako lucifer je HAKER.
01.03.2023 18:18
Borislav Mrvic
Borislav Mrvic: Idem levo desno Al sve to radim svesno. Svoj bol zalijem voskom Popijem benzinom i zapalim prostor
01.03.2023 18:26
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar