Ћирилица Latinica
15.08.2023.
Хроника

Пријава због утаје пореза: Продала 10 станова па покушала да то прикрије

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Сумња се да је А.Р. (21) извршила кривично дјело утаја пореза и доприноса на начин што у 2022. и 2023. години, у намјери да избјегне плаћање пореза, доприноса и других прописаних дажбина, надлежном пореском органу, није пријавила промет непокретности у износу од 832.500 евра.

Ријеч је о продаји десет стамбених простора као посебних дјелова стамбене зграде са катастарске парцеле евидентиране као њена својина. Избјегавши тиме да плати порез, комуналије, доприносе и друге дажбине, нанијела је материјалну штету буџету Црне Горе и буџету Општине Бар.

У децембру 2022. године полицијски службеници Одјељења безбједности Бар су, спровођењем редовних полицијских активности, у мјесту тзв. „Петовића забио“, КО Куње, општина Бар, евидентирали да непознати градитељ гради објекат.

Са овим сазнањем је упознат дежурни тужилац из Основног државног тужилаштва у Бару, те је полиција даље радње предузела са њим у сарадњи, односно на основу његових упутстава.

Дакле, прикупљена су обавјештења из којих се утврђују катастарске ознаке простора градње и својински статус земљишта, круг евентуалних инвеститора и градитеља предметног објекта, законитост грађења, начин уписа својине над објектом изграђеним без пријаве и документације за градњу на туђем земљишту, идентитет уписаног власника објекта и начин уписа, као и обавјештења на околности промета посебних дјелова изграђеног објекта, и у вези са тим, на околности утаје пореза и доприноса.

Грађење објекта на горе поменутој катастарској парцели, непокретност у својини Црне Горе у дијелу 1/1 и са правом располагања Владе Црне Горе, такође у дијелу 1/1, вршено је, дакле, на туђем земљишту, без пријаве и документације за грађење.

У поступку пред нотаром, 12. априла 2022. године, уз Елаборат премјера изведеног стања објекта који је 11. априла 2022. године сачинила геодетска организација и који је 12. априла овјерен од стране Управе за некретнине Црне Горе, ПЈ Бар, А.Р. је дала изјаву да је сагласна да се у „В“ листу Листа непокретности изврши укњижба права својине на наведене непокретност у обиму 1/1 на њено име, да би 13. априла Управи за катастар и државну имовину – Подручној јединици Бар, нотар поднио захтјев за промјену података за непокретности уписаних као својина Црне Горе у дијелу 1/1 и располагање Владе Црне Горе у дијелу 1/1.

У поступку спроведеном пред Управом за катастар и државну имовину, пред Подручном јединицом Бар, рјешењем од 24. маја 2022., у потпуности је удовољено предметном захтјеву и извршен је упис новог стања – породична зграда, као и посебни дјелови објекта као у наведеном Елаборату, све на име А.Р.

Уписом у Катастар новог, самовласно и противправно конституисаног стања на непокретности у државној својини, градитељ, А.Р., остварила је право да на легализацију објекта, и истовремено, и право коришћења земљишта испод објекта и земљишта које служи за редовну употребу тог објекта.

Коначно, закључењем Уговора о продаји у форми нотарских записа 2022. и 2023. године, наведене стамбене јединице А.Р. је продала за укупан износ од 832.500 евра, а који промет непокретности није пријавила.

По наредби судије за истрагу извршен и претрес стана и других просторија које користи А.Р. у Улцињу.

Претресом су пронађени и привремено одузети примјерци више исправа – нотарских записа које ће бити предмет испитивања у даљем поступку прикупљања потребних обавјештења.

Раније је против А.Р. и њеног оца М.Р. 2. августа 2022. године Основном државном тужилаштву у Бару поднијета кривична пријава због сумње да су извршили кривично дјело превара. Предмет кривичног дјела овдје је било земљиште у својини Црне Горе и на истом простору као у предметном случају и по први пут, употребљена је и исправа нотара.

Коментари
Ihaha
Ihaha: Stekla pošteno toliku imovinu sa 21 godinom ???
15.08.2023 12:01
Baranka
Baranka : Kako ne ! Bas posteno.
15.08.2023 16:50
BANANA DRZAVA
BANANA DRZAVA: Ova 21godisnjakinja nije mogla to da uradi bez debele pomoci e sad da ako ove nase institucije hoce da rade svoj posao ovo se moze rijesiti.Kakva glupa izjava primijetili su da se radi zgrada nepoznatog investitora i sto je napravila gradjevinska inspekcija nista zasto zato sto su po obicaju primili mito zgrada se radi dvije godine svi svjesno to aminuju i kad su se stanovi prodali profunkcionisala vlast a sto ce da rade kupci stanova oni ce na kraju zbog necije nebrige i javasluka da ispastaju svi su se dobro ovajdili na kraju kao kriva samo ova djevojka dok nase institucije spavaju mrtvim snom .
16.08.2023 01:46
Kaco
Kaco: Mi starobarani mislimo da kupac plaća porez na promet.Ako je gospođica nešto prodala KUPAC prijavljuje promet i plaća porez.Mislim da se radi o totalnom nepoznavanju materije o kojoj pišete u konkretnom slučaju.
16.08.2023 10:51
Božo
Božo: Koja katastrofa,nije prijavljen promet i nije plaćen porez na promet.Šta radi NOTAR osim što uzima pare ? Šta radi KUPAC ? Možda je KUPAC u obavezi platiti porez ? Kako prodavač u ovom konkretnom slučaju može krivično da odgovara?Možda zato što neko drugi nije platio porez a trebao je.Mislim da je važno edukovati novinare koji o ovakvim temama pišu da razumiju problem a ne da udaraju ko Maksim po diviziji
16.08.2023 11:01
NASRADIN HODZA
NASRADIN HODZA: Gradjevinska inspekcija,policija,katastar,notar pa tek onda ova djevojka kojom je izgleda neko manipulisao.Gradi se zgrada alo zgrada a ne neka garaza investitor kao nepoznat izvodjac isto kao nepoznat radi se na drzavnom zemljistu niko nezna cijeje isto ko ona famozna kuca u Podgoricu sto se do danasnjeg dana nezna cija je ako se sve slomi na ovu djevojcicu a svi ostali prodju nekaznjeno bruka i sramota za drzavu i njene institucije.
16.08.2023 11:04
Za kaca
Za kaca: Sto se porez tice, mozda si u pravu? Ali na ciju zemlju napravi se 🏢🏤🏫😉😉
16.08.2023 18:56
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar