Ћирилица Latinica
27.12.2018.
Kultura

"Nekazano" sa puno razloga ponosno na izdavačku djelatnost

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Nakon što je zaokružen još jedan izdavački poduhvat  Međunarodnog udruženja književnih stvarlaca i umjetnika "Nekazano" sa sjedištem u Baru, predsjednik ove asocijacije Labud N. Lončar da on i njegovi saranici, ali i članovi, imaju puno razloga da budu zadovoljni. Ali, kako kaže za "Barski portal" i veoma ponosni na sve što su uradili za veoma kratak vremenski period otkako su osnovani.

"Nekazano" je godinu završilo sa drugim po redu časopisom za kulturu i umjetnost koji izdaje pod imenom organizacije.

Na promociji časopisa, koju je vodila Sonja Klisić, u barskom Dvorcu kralja Nikole gosti su bili predstavnici Udruženja književnika Crne Gore Veselin Rakčević, Perivoje Popović i Slobodan Vučinić, kao i književnici iz Beča Svetlana Matić, iz Holandije Gordana Srećković, iz Novog Sada Melanija Bojanović, iz Beograda Slavica Šešum, iz Nikšića Gordana Sarić i Slavka Božović, iz Bijelog Polja Duško Nedović i iz Risna Goran Radičević. Od lokalnih stvaralaca, nastupili su -  Svetozar Đurišić, Nataša Lečić, Srđan Leković, Trivo Zolak, Miško Vučinić, Vasilije Vasko Janković, Aleksandar Jovanović, Lazar Minić i Labud Lončar.

Drugi broj časopisa posvećen je preminulom barskom pjesniku Božidaru Filipoviću Fiću, a riječ o ovom znamenitom Baraninu u posveti  napisao je njegov kolega po peru Svetozar Đurišić, koji je na promociji vema nadahnuto i govorio o autoru, pored ostalih, čuvenih pjesama "Pljunuti tata" i "Sve južnije", koje su recitovali učenici Dragomir Vukmarković i Milana Tomović..

Takođe učenica, Marijana Martinović, recitovala je pjesmu “Boskeov labud” Miroslava Jovanovića Timotijeva, kome je “Nekazano“ u ovom broju posvetilo posebno poglavlje, predstavljajući njegov rad kroz četiri pjesme, dok je Anđela Krgović čitala pjesme svoje drugarice Sanele Škretović – “Zvijezde” i “Sanjam”. Na gitari je nastupio učenik muzičke škole Ivo Dobrković.

Rubrika “da ih ne zaboravimo“ u ovom broju posvećena je nedavno preminulom književniku i kulturnom stvaraocu Osvaldu Tomoviću.

Lončar najavljuje da će u narednim brojevima časopisa poseban dodatak  biti namijenjen mladim pjesnicima iz osnovnih i srednjih škola Bara. On kaže i da će za posebne zasluge na polju književnog stvaralaštva za mlade ustanoviti nagradu "Božidar Filipović Fićo".


Komentari
Ja
Ja: Bravo!
28.12.2018 14:03
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar